Η ευτυχία είναι μεταδοτική και ότι για το χαμόγελο που σχηματίζεται στο πρόσωπό σας θα έπρεπε να ευχαριστήσετε αγνώστους.

Σε μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν τη ζωή 4.700 ατόμων στο χωριό Φράμινχαμ της Μασαχουσέτης ως μέρος μιας έρευνας για την καρδιά, που διεξήχθη από το 1983 έως το 2003.

Όταν ανέλυσαν τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει αναζητώντας τάσεις σχετικά με την ευτυχία, βρήκαν ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι μετέδιδαν την ευτυχία τους ακόμα και σε εκείνους που δεν γνώριζαν προσωπικά - και αυτή η μεταβίβαση της ευτυχίας κρατούσε έως και έναν χρόνο.

«Η ευτυχία δεν εξαρτάται μόνο από σένα», παρατηρεί ο Νικόλας Χριστάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης. «Δεν εξαρτάται μόνο από τις ενέργειες, τη συμπεριφορά και τις πράξεις σου, αλλά και από εκείνες ανθρώπων τους οποίους δεν γνωρίζεις».

Σε τρεις κύκλους

Γι΄ αυτήν την έρευνα εξέτασαν ερωτηματολόγια που ζητούσαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την ευτυχία τους και εντόπισαν χαρούμενες και δυστυχισμένες ομάδες μεγαλύτερες απ΄ ό,τι υπολόγιζαν. Η ευτυχία διαρκούσε έως και τρεις κύκλους: σε φίλους των φίλων των φίλων.

Οι χαρούμενοι άνθρωποι τείνουν να βρίσκονται στο κέντρο κοινωνικών δικτύων και έχουν πολλούς φίλους που επίσης είναι ευτυχείς.

Οι χαρούμενοι σύζυγοι βοηθούν επίσης, αλλά όχι τόσο όσο οι χαρούμενοι φίλοι του ίδιου φύλου. Οι συνάδελφοι δεν δείχνουν να αλληλοεπηρεάζονται. Οι δύο επιστήμονες διαπίστωσαν πως κάθε ευτυχισμένος φίλος αυξάνει τις δικές μας πιθανότητες για ευτυχία κατά 9%. Οι μουτρωμένοι φίλοι τις μειώνουν κατά 7%.