«Δεν θα συνηγορήσουμε στη διαδικασία. Δεν θα γίνουμε άλλοθι της δικής τους αδυναμίας. Τα στοιχεία υπάρχουν στο υπουργείο». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κώστας Ασκούνης, για το θέμα της μετάταξης των δημοτικών υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που ζητά το υπουργείο. >>>

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη θέση του, κατά της αποστολής λιστών με ονόματα υπαλλήλων που μετακινούνται με το μέτρο της διαθεσιμότητας.
Το μέτρο της διαθεσιμότητας «δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και απειλεί με διάλυση τους δήμους και τους οργανισμούς τους. Πολλά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν είχε προηγηθεί συζήτηση. Οι οριζόντιες πολιτικές δεν οδηγούν πουθενά», πρόσθεσε.
Επίσης, τόνισε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα έπρεπε πρώτα να ζητήσει τα κενά που υπάρχουν- εκτιμώνται σε 5.000, σήμερα, στη δημόσια διοίκηση- και ύστερα να κάνει τις μετατάξεις.
Αναφερόμενος στην επιδοκιμασία του μέτρου της κινητικότητας, ο κ. Ασκούνης είπε ότι εδώ και χρόνια υπάρχουν πέντε - έξι δήμοι που έχουν δηλώσει πλεονάζον προσωπικό, αλλά για να γίνουν οι μετακινήσεις πρέπει να υπάρξει έγκριση και υπογραφή υπουργού, που δεν έχει δοθεί.
«Η αξιολόγηση του προσωπικού, με προκαθορισμένα κριτήρια και η δυνατότητα κινητικότητας με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια, μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη σοβαρών ελλείψεων των ΟΤΑ και του δημόσιου τομέα» εξήγησε.
Αναφερόμενος στο θέμα της αύξησης των τελών -που ελλοχεύει πίσω από την ένταξη δήμων στο Παρατηρητήριο των ΟΤΑ- ο κ. Ασκούνης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση τελών.
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Εμείς δηλώνουμε, κατηγορηματικά, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε καμία αύξηση τελών, για δύο λόγους. Πρώτον, διότι με τη ρύθμιση των χρεών των δήμων, που ψηφίστηκε πρόσφατα, οι υπερχρεωμένοι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεύτερον, δεν μπορούμε εμείς να προσθέσουμε κι άλλα φορολογικά βάρη στους πολίτες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης».