Τιμή χαμηλότερη από τις 42,2 μονάδες του Σεπτεμβρίου, υποδεικνύοντας ακόμα μία έντονη επιδείνωση της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας.

Ο δείκτης κατέγραψε χαμηλό τεσσάρων μηνών, υποχωρώντας σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο της έρευνας, κυρίως λόγω τόσο της επιταχυνόμενης μείωσης της απασχόλησης όσο και της μικρής επιδείνωσης της απόδοσης των προμηθευτών.

Τα στοιχεία της έρευνας του Οκτωβρίου υπέδειξαν ακόμα μία έντονη μείωση των επιπέδων παραγωγής του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας, η οποία ήταν αποτέλεσμα όχι μόνο της μειωμένης ζήτησης από την εγχώρια οικονομία, αλλά και της περαιτέρω σημαντικής πτώσης των παραγγελιών εξαγωγών. Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα απασχόλησης υποχώρησαν με ταχύτερο ρυθμό, καθώς οι εταιρείες διέθεταν ολοένα αυξανόμενα επίπεδα πλεονάζοντος δυναμικού σε σχέση με τις παραγωγικές τους ανάγκες.

Οι εξελίξεις όσον αφορά τις τιμές ήταν επίσης αρνητικές για τις εταιρείες του κλάδου, καθώς η περαιτέρω αύξηση των τιμών εισροών ήρθε σε αντιπαράθεση με τις χαμηλότερες χρεώσεις.Οι Έλληνες κατασκευαστές μείωσαν τα επίπεδα παραγωγής τους με έντονο ρυθμό τον Οκτώβριο, ρυθμός ο οποίος παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα. Η εντονότερη υποχώρηση καταγράφηκε με αισθητή διαφορά στην παραγωγή ενδιάμεσων προϊόντων, η οποία περιορίστηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο.

Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε στις νέες παραγγελίες τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα ο ρυθμός υποχώρησης να είναι δριμύς σε γενικές γραμμές, ενώ μεταβλήθηκε ελάχιστα σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο της έρευνας. Το γεγονός αυτό ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της περαιτέρω απώλειας εξαγωγικών εργασιών. Στην πραγματικότητα, ο όγκος νέων εργασιών που ανατέθηκαν από τους πελάτες του εξωτερικού υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2009.


Επίσης, τον Οκτώβριο, οι ανειλημμένες εργασίες μειώθηκαν έντονα και με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα οκτώ μηνών.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια μελέτη, ο περιορισμένος φόρτος εργασίας οδήγησε επίσης τις εταιρείες σε περαιτέρω περικοπές του αριθμού των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας αυξήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο.

Ο όγκος αγορών που πραγματοποίησαν οι Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκε έντονα τον Οκτώβριο, έχοντας ως αποτέλεσμα παρόμοια σημαντική πτώση των αποθεμάτων προμηθειών. Παράλληλα, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί μέσα στο 2012, καθώς οι εταιρείες περιόρισαν τις δραστηριότητές τους κατ' αντιστοιχία με τη μειωμένη ζήτηση.

Οι μέσες τιμές εισροών αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών. Ο ρυθμός αύξησης ήταν σταθερός, μολονότι ελαφρά χαμηλότερος από τον Σεπτέμβριο. Εντούτοις, οι τιμές εργοστασίου υποχώρησαν, δεδομένης της εξασθενημένης ζήτησης και των ανταγωνιστικών πιέσεων.