Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας επιστημόνων από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους της Μεγάλης Βρετανίας σε συνεργασία με ερευνητές της Αιθιοπίας.

Αν και οι παραγωγοί θα μπορούσαν να συνεχίσουν την καλλιέργεια εμπορικού καφέ στις φυτείες με άρδευση και τεχνητή μείωση της θερμοκρασίας, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η εξαφάνιση της άγριας ποικιλίας του αραβικού καφέ, που έχει πολύ μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία, θα ανοίξει τον δρόμο για ασθένειες και παράσιτα.

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αύξηση της θερμοκρασίας, μέχρι το 2080 θα εξαφανιστεί το 38 με 99,7% των εκτάσεων που είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια αραβικού καφέ.

Δεδομένου ότι η καλλιέργεια του καφέ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κλιματικούς παράγοντες, η αύξηση της θερμοκρασίας κατά μερικούς βαθμούς Κελσίου σε ευρείες περιοχές θα μπορούσε να απειλήσει το μέλλον του αραβικού καφέ και κατά συνέπεια τη διαβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων που ασχολούνται με την καλλιέργεια και την παραγωγή της συγκεκριμένης ποικιλίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να αναλύσουν την επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας στην γεωγραφική κατανομή της άγριας ποικιλίας του αραβικού καφέ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν «σοβαρή αρνητική επίδραση» στον αριθμό και την έκταση του πληθυσμού των φυτών του αραβικού καφέ.

Σημειώνεται ότι ο αραβικός καφές αντιστοιχεί στο 60% της παγκόσμιας παραγωγής εμπορικού καφέ.

Κάθε χρόνο παράγονται 4,86 εκατομμύρια τόνοι αραβικού καφέ, εμπορικής αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.