Από την Πρωτοχρονιά του 2013, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις συντάξεις θα είναι μόνιμο μοτίβο στη ζωή των περισσότερων Ελλήνων.


Σύνταξη στα...67 !!!

Πρώτη το "χορό" των αλλαγών θα ανοίξει η εγκύκλιος για τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανά ταμείο, οι μειώσεις των συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα, τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ, η περικοπή του ΕΚΑΣ και η μείωση του εφάπαξ.

Εκτός από τη σύνταξη πλέον στα 67 για όλους, από αρχές του χρόνου προβλέπεται σύνταξη είτε στα 62 χρόνια με 40 έτη ασφάλισης, είτε με στο 67ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ασφάλισης.

Από το νέο μέτρο εξαιρούνται οι μητέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων, οι χήροι πατέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων και οι ασφαλισμένοι που θα ενταχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Επίσης. όσοι αποχωρούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 δεν τους αφορά η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ δεν θα επηρεαστούν και όσοι έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν από την 31-12-1982.

Επιδόματα θα βλέπουμε μόνο στον ...ύπνο μας!

Σε άλλη εγκύκλιος αναφέρεται πως τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας που καταβάλλεται σε όλους τους συνταξιούχους, από τους φορείς κύριας ασφάλισης, καθώς και τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη ή καταστατική διάταξη για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους όλων των φορέων-τομέων επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καταργούνται από 1.1.2013.

Επίσης αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού της εισφοράς των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για παροχές ασθένειας. Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τον ΕΟΠΥΥΒ η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη, από 1.1.2013, ανέρχεται σε ποσό 2,50% επί του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία έχει καταταγεί ο ασφαλισμένος και η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από αυτήν που αναλογεί στο ποσό της 5ης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Παράλληλα, από το 2013 το ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω γήρατος από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.) των 50 ετών αυξάνεται στο 52ο έτος προστιθεμένων δύο ετών . Από την πρωτοχρονιά, ο ελάχιστος απαιτούμενος για τη συνταξιοδότηση αριθμός 70 που προκύπτει ως άθροισμα των ετών συνθετικής ναυτικής υπηρεσίας και των ετών της ηλικίας του ασφαλισμένου, διαμορφώνεται στον αριθμό 72.

Τα θεμελιωμένα μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2012 συνταξιοδοτικά δικαιώματα, λόγω συμπλήρωσης των κατά περίπτωση απαιτουμένων προϋποθέσεων ηλικίας και χρόνου ασφάλισης δεν θίγονται και μπορούν να ασκηθούν οποτεδήποτε.

Συνταξιούχοι σε... απόγνωση!!!

Εκτός όλων των άλλων, μειώνονται και οι όλες οι συντάξεις που καταβάλλονται μεμονωμένες ή αθροιστικά (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) για οποιαδήποτε αιτία (γήρατος-αναπηρίας-θανάτου) και από οποιαδήποτε πηγή, δηλαδή από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο καθώς και το ΜΤΠΥ και από κάθε άλλη πηγή.

Η μείωση, αφορά το σύνολο της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των κύριων συντάξεων ή αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης ή μερίσματος που το άθροισμά τους υπερβαίνει τα 1.000,00 ευρώ κατά μήνα.

Πιο συγκεκριμένα:

-Οι συντάξεις από 1.000,01 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ μειώνονται κατά 5% στο σύνολο του ποσού

- Οι συντάξεις από 1.500,01 ευρώ και έως 2.000,00 ευρώ μειώνονται κατά 15% στο σύνολο του ποσού

- Οι συντάξεις από 2.000,00 ευρώ και έως 2.550,01 ευρώ μειώνονται κατά 20% στο σύνολο του ποσού

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος λαμβάνει περισσότερες της μίας συντάξεις, τότε το ποσό που προκύπτει από τη μείωση επιμερίζεται σε κάθε σύνταξη αναλογικά, λαμβάνοντας υπόψη το ποσό της κάθε σύνταξης, όπως είχε διαμορφωθεί πριν τη μείωση και αποτελεί έσοδο του οικείου ασφαλιστικού φορέα ή τομέα, από τον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη.

Μισθός για... κλάματα!!

Παράλληλα, από 1/4/2013 ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται με το «νέο σύστημα κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας» και θα προκύπτει μετά από σχετική διαβούλευση της κυβέρνησης με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και άλλους επιστημονικούς φορείς.
Έτσι, για τους υπαλλήλους ηλικίας 25 ετών και άνω ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες ηλικίας 25 ετών και άνω το κατώτατο ημερομίσθιο στα 26,18 ευρώ. Για τους 25 ετών και άνω, προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας κι έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών ηλικίας 25 ετών και άνω, προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας κι έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω. Για τους κάτω των 25 ετών, ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες ηλικίας κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ. Για τους κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για μία τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών ηλικίας κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας κι έως δύο τριετίες συνολικά 10% για προϋπηρεσία 6 ετών και άνω.

Χόρεψες τον Ησαϊα; Θα σε χορέψουν στο ταψί!!!


Για το επίδομα γάμου, οι εργοδότες που δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν επίδομα γάμου, υποχρεούνται στην καταβολή του. Από τη 12.11.2012 εργοδότες-επιχειρήσεις που δεν δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας «δύνανται» να συνεχίζουν κανονικά την καταβολή του επιδόματος γάμου. Προφανώς βέβαια, «δύνανται» και να μην το καταβάλλουν. Συνεπώς, το επίδομα γάμου σε όσες επιχειρήσεις δεν ισχύει κάποια κλαδική σύμβαση, μπορεί να κοπεί άμεσα…

Αποζημιώσεις

Οι αποζημιώσεις παραμένουν ως έχουν έως τα 16 έτη προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη (12 μισθοί) και αυξάνονται κατά 2.000 ευρώ το ανώτερο (πλαφόν) ανά επιπλέον έτος. Προσοχή. Αυτό δεν ισχύει για πάντα. Ισχύει για την 12η Νοεμβρίου του 2012. Δηλαδή, η αποζημίωση που θα λάβει κάποιος, όταν απολυθεί στο μέλλον, έχει ήδη καθοριστεί, βάσει της προϋπηρεσίας στις 12-11-12.

Η απόλυση με προειδοποίηση για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στον ίδιο εργοδότη από 12 μήνες-2 έτη ανέρχεται πλέον στον 1 μήνα πριν από την απόλυση, από 2-5 έτη στους 2 μήνες, από 5-10 έτη στους 3 μήνες και από 10 έτη και άνω στους 4 μήνες, με μειωμένη κατά το ήμισυ την αποζημίωση.

Μεγάλο "τσεκούρι" ωστόσο πέφτει για τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες και επιχειρήσεις των οποίων μέχρι σήμερα, οι συμβάσεις προέβλεπαν εφάπαξ αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης. Στην περίπτωση αυτή, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι για τον υπολογισμό της αποζημίωσης προσμετράται η συμπληρωθείσα προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη έως τις 12-11-2012, οποτεδήποτε κι αν αποχωρήσει ή απομακρυνθεί από την εργασία του, λόγω συμπλήρωσης προϋποθέσεων για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος.

Αλλαγές και στο Ωράριο

Από τις 12/11/2012 αίρεται η απαγόρευση της απασχόλησης των εργαζομένων κατά τις ώρες που δεν λειτουργούν τα καταστήματα. Από την ίδια ημερομηνία επιτρέπεται η υπέρβαση του νόμιμου ημερήσιου ωραρίου έως 2 ώρες ημερησίως και μέχρι 120 ώρες το έτος, ως υπερωριακής απασχόλησης, για το προσωπικό των επιχειρήσεων που δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ΝΔ 515/70.​​​​​​