Ο απολογισμός αυτός είναι το αποτέλεσμα των πρωτοφανών μέτρων λιτότητας και που έγιναν αφορμή να χαθούν τόσες ανθρώπινες ζωές.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της απόγνωσης και της έλλειψης ελπίδας για το μέλλον, οι αυτοκτονίες έχουν πλέον εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα και η αιματοβαμμένη λίστα των αυτόχειρων αυξάνεται καθημερινά με δραματικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2009 έως την 23η Αυγούστου 2012 έχουν τελεσθεί συνολικά 3.124 αυτοκτονίες ή απόπειρες, αριθμός-ρεκόρ που ισοδυναμεί με τον πληθυσμό μιας μικρής πόλης! Η αδιάψευστη αλήθεια, που αποτυπώνεται στους αριθμούς, μαρτυρά πως κάθε χρόνο τα περιστατικά αυτοκτονιών αυξάνονται κάθετα, τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και σε ακριτικές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Συγκεκριμένα, το 2009 τα περιστατικά αυτοκτονιών ή απόπειρας ανήλθαν σε 677, το 2010 σε 830, το 2011 σε 927, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2012 μέχρι την 23η Αυγούστου σε 690. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2009 ο αριθμός των πολιτών που έβαλαν τέλος στη ζωή τους ανήλθε στους 265, το 2010 στους 291, το 2011 στους 306, ενώ από τις αρχές του 2012 μέχρι τα τέλη Αυγούστου τους 212.

Τη θλιβερή πρωτιά στις τελεσθείσες αυτοκτονίες ή απόπειρες των τελευταίων δυόμισι χρόνων κατέχει η Αθήνα με 355 περιπτώσεις, ενώ από κοντά ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 319. Την ίδια στιγμή, στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη τα περιστατικά ανήλθαν σε 134, στην κεντρική Μακεδονία σε 218, στη Θεσσαλία σε 195 και στην Πελοπόννησο σε 179. Τραγικοί είναι και οι αριθμοί στη νησιωτική Ελλάδα καθώς σττην Κρήτη τα περιστατικά άγγιξαν τα 199, στα νησιά του Ιονίου τα 90, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου τα 84 και στο νότιο Αιγαίο τα 89.


Δύο εκατομμύρια Ελληνες κάτω από το όριο της φτώχειας

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών με τίτλο «Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας - 2012» και τα οποία αποκαλύπτουν πως δύο εκατομμύρια Ελληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα στοιχεία που καλύπτουν την περίοδο από την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό διάσωσης, την άνοιξη του 2010, μέχρι και τις τελευταίες εκλογές, δίνουν και άλλα συγκλονιστικά συμπεράσματα. Περισσότερες από 900 θέσεις εργασίας χάνονται καθημερινά, η μείωση των εισοδημάτων έχει πέσει κατά μέσο όρο στο 26%, οι κατώτατες αποδοχές έχουν σημειώσει πτώση κατά 22%, η ανασφάλιστη εργασία έχει εκτοξευθεί στο 36,5% του συνόλου, ενώ η μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών και η δραματική αύξηση της ανεργίας -κυρίως στους νέους- είναι τρομακτικές.

Οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, μέσα από άρθρα τους αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων δύο χρόνων στην αγορά εργασίας, στην ανεργία, στη μετανάστευση, στη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες. Μάλιστα, οι ερευνητές ζήτησαν από έξι άτομα που ζουν στην Αττική να τους πουν πώς βιώνουν την οικονομική κρίση. Από τα λεγόμενά τους προέκυψε ότι η ύφεση στη χώρα έχει οδηγήσει σε τεράστιες αλλαγές στην αγορά εργασίας και ως επί το πλείστον πλήττει κυρίως όσους έχουν χάσει τη δουλειά τους. Στο μεταξύ, στην Κρήτη, η Περιφέρεια ενέκρινε το τελευταίο δίμηνο έντεκα τοπικά σχέδια για την απασχόληση, συνολικού προϋπολογισμού 6.062.080 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης για τα τρία προγράμματα που αφορούν τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες. Οπως τόνισε, τα σχέδια αυτά θα εφαρμοστούν σε όλο το νησί και απευθύνονται σε 1.060 ανέργους.


Αυτόχειρας 33χρονος πατέρας στην Πάτρα

Ανεργος εδώ και καιρό και αντιμετωπίζοντας σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, αφού ούτε η σύζυγός του εργαζόταν, ο 33χρονος πατέρας αποφάσισε να αυτοκτονήσει, προσθέτοντας μία ακόμη χαμένη ζωή στη λίστα των αυτοκτονιών της κρίσης. Το τραγικό περιστατικό συνέβη χθες το πρωί στην Πάτρα. Ο άτυχος άνδρας, πατέρας ενός πεντάχρονου, βρέθηκε κρεμασμένος με καλώδιο από μια ελιά στην οδό Ακρωτηρίου. Οι περαστικοί που τον εντόπισαν έσπευσαν να τον κατεβάσουν από το δέντρο και ενώ ακόμη ήταν ζωντανός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή, ωστόσο λίγη ώρα μετά ο άντρας άφησε την τελευταία του πνοή. Οπως έγινε γνωστό, ο 33χρονος προσπαθούσε για καιρό να τα βγάλει πέρα κάνοντας κάποια μεροκάματα, αλλά τελευταία αδυνατούσε να βρει οποιαδήποτε εργασία.