Τη σπάνια ευκαιρία, να θαυμάσουν από κοντά 130 έργα του Νικόλαου Γύζη, έχουν την ευκαιρία οι κάτοικοι της Αθήνας, στην έκθεση με τίτλο «Νικόλαος Γύζης: Ο μεγάλος ζωγράφος», τα εγκαίναι της οποίας έγιναν στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, στην Αθήνα. >>>

Η έκθεση υλοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και φιλοξενεί 130 έργα του σημαντικού εκφραστή της Σχολής του Μονάχου, Νικόλαου Γύζη, εκ των οποίων τα 91 προέρχονται από τη δωρεά της οικογένειας Γύζη στο Δήμο Θεσσαλονίκης. 
Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, εκπροσώπων της πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής και πλήθος κόσμου. 
Στην ομιλία του ο κ. Βασίλης Θεοχαράκης, στάθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες του πολιτιστικού αυτού εγχειρήματος, που συγκεντρώνει πολλά και μεγάλης αξίας έργα του Νικόλαου Γύζη και εξήρε την αφοσίωση και τη συνέπεια των συνδιοργανωτών. 
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας, μίλησε για την προσπάθεια του δήμου Θεσσαλονίκης να οργανώσει εκθέσεις εκτός πόλης και αναφέρθηκε σε δυο ανάλογες κινήσεις: Την έκθεση για την Αρχιτεκτονική μίας Εκατονταετίας στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη και την παρουσίαση της συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης στη Γκαλερί Manege στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. 
Στην έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 3 Φεβρουαρίου του 2013, το κοινό θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να βρει συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα έργα του Νικόλαου Γύζη, ελαιογραφίες, σχέδια αλλά και γλυπτά. 
Μεταξύ άλλων, στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Βασίλης Βασιλικός, ο Αλέκος Φασιανός, ο Χρίστος Καρράς, ο Γιάννης Μάνος, η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Γιώργος Νικητιάδης.