Το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός της Ν.Α Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη. >>>
Αυτό είναι το στίγμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης Womex 12 που ξεκινά στις 17 και ολοκληρώνεται στις 21 Οκτωβρίου, στη συμπρωτεύουσα.

Δυόμιση χιλιάδες διαπιστευμένοι εκθέτες της μουσικής βιομηχανίας συμμετέχουν στην έκθεση ενώ όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου: «Η Θεσσαλονίκη είναι η κοιτίδα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Ο σύγχρονος μουσικός πολιτισμός της Ελλάδας είναι ταυτισμένος με αυτή την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας», δήλωσε.

«Για πρώτη φορά θα δούμε μια τέτοια διοργάνωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέσα από αυτή την εκδήλωση θα έχουν τη δυνατότητα από τη μία μεριά οι επαγγελματίες της μουσικής να ενημερώνονται και να κάνουν όλη τη διάρκεια της ημέρας τις επαφές τους και κατά τις ώρες που θα πέφτει η βραδιά να απολαύσουν τα συγκροτήματα», συμπλήρωσε.

Η Womex 12 κατά τη διάρκεια της ημέρας θα απευθύνεται στους επαγγελματίες που ασχολούνται με το εμπορικό κομμάτι της μουσικής ενώ το βράδυ οι πύλες θα ανοίγουν για το κοινό. Μια από τις σκηνές της διοργάνωσης θα φέρει το όνομα Club Globalkan, ειδικά για την περίσταση ώστε να δώσει βήμα σε μουσικούς από την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Οι Θεσσαλονικείς υπερασπιζόμαστε αυτά που συμβαίνουν στη πόλη μας. Έχουμε και το κόμπλεξ της συμπρωτεύουσας» είπε αστειευόμενος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης για να συνεχίσει:

«Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την παρουσία της Womex και να ενισχύσουμε το ενδιαφέρον των οικονομικών παραγόντων του κλάδου στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση αυτή προσπαθεί να εκλύει το ενδιαφέρον τόσο από τα Βαλκάνια όσο και από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.Θα το υποστηρίξουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει ένας ετήσιος θεσμός», συμπλήρωσε.

Μεταξύ των Ελλήνων καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν στη σκηνή Club Globalkan είναι οι Locomondo, Μάρθα Μαυροειδή Τρίο και ο Μπάμπης Παπαδόπουλος αλλά και καλλιτέχνες από Τουρκία, Σερβία, Βουλγαρία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη και Σκόπια.

Στόχος αυτής της διοργάνωσης είναι, να αποτελέσει θεσμό, να παραμείνει ζωντανή, και να γίνει σταθερό σημείο αναφοράς και συνάντησης της πλούσιας μουσικής παράδοσης και των νέων μουσικών τάσεων των Βαλκανίων.< P>

«Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον τομέα του πολιτισμού. Έχουμε πάντα κάποιες μεγάλες διεθνείς εκδηλώσεις. Η πόλη ειδικά τα Σαββατοκύριακα είναι για έναν επισκέπτη ένας ιδανικός τόπος προορισμού ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές τα ξενοδοχεία στην πόλη είναι γεμάτα και οι ξενοδόχοι έχουν ρίξει αισθητά τις τιμές.

«Στόχος είναι η ανάδειξη όλων των νέων μουσικών σχημάτων προκειμένου τα φεστιβάλ από όλο τον κόσμο να βρουν τα καινούρια σχήματα που θα πλαισιώσουν τα προγράμματα τους κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια θεματική έκθεση και παράλληλα ένα πολιτιστικό γεγονός. Ο θεσμός αναδεικνύει καινούρια σχήματα μέσα από την διαδικασία μιας επιτροπής στην οποία υποβάλλονται οι προτάσεις» δήλωσε συντονιστής της επιτροπής για τη διοργάνωση της έκθεσης, Νίκος Στεφανίδης.

Η «Womex» ξεκίνησε στο Βερολίνο το 1994 κι έκτοτε έχει φιλοξενηθεί σε διάφορες πόλεις (Έσσεν, Βρυξέλλες, Στοκχόλμη, Ρότερνταμ, Νιούκαστλ, Σεβίλλη, Μασσαλία, Κοπεγχάγη).

Φέτος είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια έκθεση διοργανώνεται στην ΝΑ Ευρώπη. Περίπου 1300 σχήματα δήλωσαν συμμετοχή για να προβάλλουν το έργο τους και από αυτούς επιλεχθήκαν 60 σχήματα.

«Αύριο αυτά τα ονόματα θα είναι τα γνωστά ονόματα της νέας μουσικής σκηνής», συμπλήρωσε ο Ν. Στεφανίδης.

«Στο Μιλάνο πας να δεις ανδρική μόδα. Στο Παρίσι, γυναικεία στην Womex θα δεις 62 σχήματα για να καταλάβεις τα καινούρια ρεύματα που επικρατούν», ανέφερε το μέλος της οργανωτικής επιτροπής Γιώργος Μαρκάκης.

Οι τιμές των εισιτηρίων ανέρχονται στα 17 ευρώ, 10 ευρώ το φοιτητικό και 40ευρώ το εισιτήριο, για τις 3 βραδιές.