Για πολιτική μεταμόρφωση του Έλληνα Πρωθυπουργού κάνει λόγο το δημοσίευμα, το οποίο ισχυρίζεται πως ο Α. Σαμαράς είναι αξιόπιστος συνομιλητής με τους Ευρωπαίους ηγέτες
Στην «μεγάλη πολιτική μεταμόρφωση» του Αντώνη Σαμαρά αναφέρεται εκτενώς άρθρο της Wall Street Journal όπου αναφέρεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κερδίσει την εύνοια των ξένων ηγετών. Το άρθρο κάνει μία λεπτομερή αναδρομή της τελευταίας τριετίας και αναφέρει ότι «ο Αντώνης Σαμαράς υφίσταται μία από τις μεγαλύτερες μεταμορφώσεις στη μακρά πολιτική του ζωή: από οξύ πολέμιο του μνημονίου στον άνθρωπο που οι ξένοι ηγέτες θεωρούν την καλύτερη επιλογή για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη» 
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να αποφύγουν το κόστος μίας νέας κρίσης με την Ελλάδα καθώς προσπαθούν να προστατεύσουν το ενιαίο νόμισμα και άλλες ευάλωτες οικονομίες όπως η Ισπανία και η Ιταλία» αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Ο κ. Σαμαράς θεωρείται δύσκολος και σκληρός. Αυτά τα χαρακτηριστικά όμως, σημαίνουν επίσης ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει με τις αλλαγές που χρειάζονται. Είναι το καλύτερο λιμάνι που μπορούμε να βρούμε σε αυτή την καταιγίδα» αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν στη WSJ
Η WSJ αναφέρει επίσης ότι «σημαντικό ρόλο έπαιξε και το αιφνιδιαστικά ισχυρό ποσοστό που απέσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές». «Οι Ευρωπαίοι είδαν τον κίνδυνο του Συριζα και συνειδητοποίησαν ποια θα ήταν η εναλλακτική» δήλωσε σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης στη WSJ και συμπλήρωσε: «Πριν υπήρχε αδιαμφισβήτητα μία ψυχρή σχέση, αλλά τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα».
«Όταν ο κ. Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός, η κα. Merkel αποφάσισε να παραμερίσει τις διαφωνίες και να του δώσει μία ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση στην Ελλάδα, όπως ένας νέος CEO σε μία εταιρεία» αναφέρει Γερανός αξιωματούχος. Επισημαίνεται επίσης, ότι τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και το επιτελείο του έκαναν καλή εντύπωση κατά την επίσκεψή τους στο Βερολίνο τον Αύγουστο, πείθοντας την κα. Merkel ότι θέλουν σοβαρά να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Παρόλα αυτά, η τρέχουσα πορεία των διαπραγματεύσεων δείχνει ότι υπάρχουν όρια στο πόσα μπορεί να πετύχει κανείς με την καλή θέληση» αναφέρει η WSJ και εξηγεί: «Στην προσπάθειά του να υπάρξει συμφωνία, ο κ. Σαμαράς τηλεφώνησε στην κα. Merkel. Η καγκελάριος όμως, του είπε ότι πρέπει να καταλήξει πρώτα σε συμφωνία με το κλιμάκιο της τρόικας και όχι να προσπαθεί να τους παρακάμψει»