Ένα “χρηματιστήριο” της διεθνούς μουσικής σκηνής θα γίνει από τις 17 έως και τις 21 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη μας που θα φιλοξενήσει την WOMEX. Έρχονται 2.500 μουσικοί από 100 χώρες,  για να εμφανιστούν σε επτά σκηνές που θα στηθούν στη ΔΕΘ. >>>
Τις παραπάνω ημέρες επτά σκηνές θα στηθούν στο χώρο της ΔΕΘ και θα φιλοξενήσουν περισσότερους από 2500 συμμετέχοντες από 100 χώρες, και θα γίνουν το σημείο όπου θα “κλείσουν” νέες συνεργασίες για 300 καλλιτέχνες, αλλά και για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τη μουσική. Παράλληλα και οι πολίτες θα ζουν τα βράδια στο ρυθμό της WOMEX με τις συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί τόσο στη ΔΕΘ, όσο και στο Λιμάνι.
Στα οφέλη από την διεξαγωγή της συγκεκριμένης έκθεσης αναφέρθηκε χθες η διοίκηση της HELEXPO, προαναγγέλλοντας και τη διεκδίκηση των διοργανώσεων της WOMEX από το έτος 2014 έως το 2016, προκειμένου αυτές να πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη.
Στόχος είναι όπως είπε ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO, κ. Πάρις Μαυρίδης η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η τουριστική προβολής τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και της Βόρειας Ελλάδας.
«Δεν πρόκειται για ένα φεστιβάλ μουσικής, αλλά για μια εμπορική υπόθεση. Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργηθούν και να στερεωθούν τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με τη μουσική, να μπει η πόλη μας στον διεθνή τουριστικό χάρτη και να αναπτυχθεί τουριστική συνείδηση στους πολίτες», ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε πως 
πρέπει να ξαναέρθει η διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη, αλλά και να ενισχυθεί ο θεσμός του Club Globalkan, που είναι μία από τις επτά συνολικά σκηνές, που θα στηθούν στο χώρο της ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της WOMEX 12 και θα δώσει βήμα στις τοπικές δημιουργικές δυνάμεις και σε μουσικούς από τη Νοτιoανατολική Ευρώπη.
Στη σημασία του να ζήσει η πόλη αυτό που θα συμβεί από τις 17 έως τις 21/10 αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας & Τουρισμού, κ. Σπύρος Πέγκας. 

Αφορμή ένα ταξίδι
Στην αφορμή για τη διεκδίκηση της έκθεσης αναφέρθηκε ο Νίκος Στεφανίδης, που είναι μέλος της Οργανωτικής-Εκτελεστικής Επιτροπής της WOMEX12. Είχε ταξιδέψει πριν χρόνια στο εξωτερικό και είδε για πρώτη φορά αυτή την διοργάνωση από την οποία έλλειπε η χώρα μας. Η πρώτη διεκδίκηση της WOMEX έγινε το 1999. «Τότε οι φορείς ολιγώρησαν. Όταν διεκδικήσαμε το θεσμό για το 2012 τα καταφέραμε έχοντας στο πλευρό μας το δήμο Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Πολιτισμού», δήλωσε ο κ. Στεφανίδης. Και ενώ σε προηγούμενες διοργανώσεις η Ελλάδα είχε περί τις 10-15 συμμετοχές, φέτος το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν εξέφρασαν περισσότερα από 200 σχήματα. Αλλά και ο συνολικός αριθμός των διεθνών συμμετοχών ήταν μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά αγγίζοντας τις 850. 
Ανάμεσα στις χώρες που θα λάβουν μέρος είναι το Ιράν, το Ιράκ, την Τουρκία, τη Συρία, την Μαλαισία, την Κολομβία, το Περού, τον Καναδά, τη Βραζιλία, το Βέλγιο, την Ισπανία κα..
Όσο για τον προϋπολογισμό τονίστηκε πως είναι στο 1.100.000 ευρώ. 
Η τελετή έναρξης (που θα απευθύνεται στους συμμετέχοντες στην έκθεση και στους διαπιστευμένους) θα δοθεί στις 17/10 ώρα 20.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. 
Η διοργάνωση της WOMEX 12 Θεσσαλονίκη – η 18η στη σειρά - είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του 2012 και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Διοργανώνεται από τη HELEXPO, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία της εταιρίας παραγωγής «GAIA LIVE» και με Μέγα Χορηγό τον ΟΠΑΠ. 
Η πραγματοποίηση της είναι ενταγμένη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του προγράμματος του ΥΠ.ΠΟ.Τ «Σταυροδρόμι Πολιτισμών», που για το 2012 έχει στρέψει το βλέμμα στις περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Χρήσιμα 
Η προπώληση εισιτηρίων για το ευρύ κοινό πραγματοποιείται από τα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ διατίθενται και από τα γραφεία της HELEXPO στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Εγνατίας 154).
Οι τιμές είναι οι ακόλουθες: 17 Ευρώ (ημερήσιο) και 40 Ευρώ (διαρκείας), ενώ για τους φοιτητές είναι 10 Ευρώ (ημερήσιο) και 25 Ευρώ (διαρκείας).
Μάθετε για το πρόγραμμα των συναυλιών που απευθύνονται στο ευρύ κοινό στο www.womex.com