Η Ελλάδα θα πάρει δύο ακόμα χρόνια παράτασης της αποπληρωμής του δανείου, αφού υπάρχει κλίμα κατανόησης των προσπαθειών της
Παράταση δύο ετών για την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής εξυγίανσης θα λάβει η Ελλάδα, η οποία θα λάβει και την επόμενη δόση του δανείου, υποστηρίζει η Sueddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πληροφορίες περί επεξεργασίας σχετικού «μνημονίου κατανόησης», ανάμεσα στην Αθήνα και στην τρόικα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η χρονική επιμήκυνση αφορά τον στόχο του ελλείμματος, ο οποίος θα πρέπει πλέον να επιτευχθεί το 2016 και όχι το 2014, αλλά και τα ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, αγοράς εργασίας και ενεργειακής πολιτικής. Παραμένει πάντως ανοιχτό το ζήτημα της κάλυψης της χρηματοδότησης μετά το 2014. Οι ανάγκες αυτές, αναφέρει η εφημερίδα, ανέρχονται σε 15 18 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η απόφαση των δανειστών για περαιτέρω παραχωρήσεις, οφείλεται, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά οι μεταρρυθμίσεις προωθούνται με θάρρος, καθώς και στο ότι τα νέα οικονομικά προβλήματα δεν οφείλονται τόσο σε πολιτικά λάθη, αλλά κυρίως στην βαθιά ύφεση, η οποία δεν είχε προβλεφθεί. Επιπλέον, η καγκελάριος Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν επικίνδυνη, πολιτικά και οικονομικά.
Η SZ αναφέρει ακόμη ότι ανάμεσα στα σενάρια που συζητούνται για την Ελλάδα είναι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων στην αξία της αγοράς, αλλά και ένα έμμεσο κούρεμα» του χρέους, με μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί.
Σύμφωνα, ωστόσο, με γερμανικές κυβερνητικές πήγες τις οποίες επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Βερολίνο δεν γνωρίζει οτιδήποτε για μια τέτοια συμφωνία, ενώ οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι «είναι λυπηρό να πρέπει να αντιδρούν σε κάθε φημολογία» και διευκρίνισαν ότι πριν από την έκθεση της τρόικας δεν είναι δυνατόν να αποφασιστεί εάν η Ελλάδα θα λάβει περισσότερο χρόνο.