Κραυγή αγωνίας από τους πρυτάνεις που συνεδρίασαν χθες, Σάββατο, εκτάκτως στο Λαύριο, προκειμένου να συζητήσουν τα πολλά και επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τα ιδρύματα. >>>

Πρώτο θέμα στην ατζέντα το ενδεχόμενο να περάσει η διαχείριση της κτηριακής περιουσίας των Ιδρυμάτων στο ΤΑΙΠΕΔ. Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση ουσιαστικά δημεύει τις υποδομές και την περιουσία των Πανεπιστημίων, χάριν κάλυψης του δημοσίου χρέους, υποστηρίζουν οι πρυτάνεις και ζητούν επειγόντως συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.
Οι πρυτάνεις χαρακτηρίζουν δραματικές τις συνθήκες λειτουργίας των Πανεπιστημίων, κάνοντας λόγο για «πλήρη κατάλυση της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας, σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος».
Επίσης, οι πρυτάνεις αναφέρθηκαν και στην εξοντωτική, όπως λένε, μείωση των μισθών όλων των εργαζομένων στα Ιδρύματα, την εργασιακή ανασφάλεια και την ανυπαρξία διορισμών εκλεγμένων μελών τους. Κρούουν και τον κώδικα του κινδύνου για τον περιορισμό της φοιτητικής μέριμνας, που, όπως υποστηρίζουν, «οδηγεί σε ουσιαστική κατάργησή της, σε μια εποχή που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για τις ελληνικές οικογένειες».