Η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch καταγγέλλει χρήση ρωσικών βομβών διασποράς σε κατοικημένη περιοχή
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν την περασμένη εβδομάδα βόμβες διασποράς ρωσικής κατασκευής σε κατοικημένες περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch (Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).
Οι βόμβες ερρίφθησαν από αεροπλάνα και ελικόπτερα και πολλές ρίψεις έγιναν κοντά στον κεντρικό βορειο ανατολικό αυτοκινητόδρομο που περνάει μέσα από τη βορειο-δυτική πόλη Μααράτ αλ-Νουμάν, αναφέρει σε έκθεσή της η οργάνωση.
Οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν την Μααράτ αλ-Νουμάν που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Άσαντ την περασμένη εβδομάδα και έκοψαν την πρόσβαση από την πρωτεύουσα Δαμασκό προς το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν έκτοτε να ανακαταλάβουν την περιοχή.
Η οργάνωση κατήγγειλε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ότι η Συρία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς, οι οποίες έχουν απαγορευτεί από τις περισσότερες χώρες.
Οι πόλεις όπου χρησιμοποιήθηκαν είναι, μεταξύ άλλων, οι Μααράτ, Ταμανέα, Ταφτανάζ και αλ Ταχ. Βόμβες διασποράς ερρίφθησαν επίσης και σε άλλες περιοχές--στη Χομς, το Χαλέπι και την Λατάκεια καθώς και κοντά στη Δαμασκό, επισημαίνει η οργάνωση.
"Η περιφρόνηση των αμάχων από τη Συρία είναι έκδηλη από την αεροπορική της εκστρατεία, η οποία προφανώς τώρα περιλαμβάνει τη ρίψη αυτών των φονικών βομβών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές", αναφέρει ο Στιβ Γκουζ, υπεύθυνος της οργάνωσης.
Οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση αυτών των εκρηκτικών προήλθαν από βίντεο τα οποία ανέβασαν στο διαδίκτυο ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Ερευνητές της Human Rights Watch ανέφεραν ότι επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες μέσω συνεντεύξεων με κατοίκους δύο πόλεων.< P>
Η οργάνωση δεν διαθέτει πληροφορίες για θύματα. Οι βόμβες διασποράς ήταν ρωσικής κατασκευής, αλλά δεν είναι γνωστό με ποιόν τρόπο και πότε περιήλθαν στην κατοχή της Συρίας, προσθέτει η οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Κάτοικοι της Ταφτανάζ και της Ταμανέα--αμφότερες κοντά στην Μααράτ αλ-Νουμάν--είπαν στους ανθρώπους της οργάνωσης ότι ελικόπτερα έριξαν βόμβες διασποράς την Τρίτη στις πόλεις τους ή κοντά σε αυτές. Μια από αυτές, η οποία έπληξε την Ταμανέα, απελευθέρωσε μικρότερα βομβίδια σε μια περιοχή ανάμεσα σε δύο σχολεία, σύμφωνα με δηλώσεις κατοίκου που περιλαμβάνονται στην έκθεση της οργάνωσης.
Οι κάτοικοι παίρνουν στα σπίτια τους τα βομβίδια που δεν έχουν εκραγεί ως αναμνηστικό, μια εξαιρετικά επικίνδυνη συνήθεια καθώς αυτά μπορεί να εκραγούν με την παραμικρή κίνηση ή άγγιγμα. Κάποια βίντεο δείχνουν πολίτες να μεταφέρουν τα βομβίδια και να τα πετούν στο έδαφος.
Οι βόμβες διασποράς εκρήγνυνται στον αέρα απελευθερώνοντας δεκάδες μικρότερα βομβίδια σε μια περιοχή μεγέθους όσο ένα γήπεδο. Οι περισσότερες χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση τους με βάση διεθνή συνθήκη που έγινε νόμος το 2010, τον οποίο ωστόσο η Συρία δεν υπέγραψε ποτέ.