«Η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει από την κρίση που προκάλεσε η λιτότητα, μόνο εάν επανασχεδιαστεί από και για το λαό» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στον Guardian
«Η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει από την κρίση που προκάλεσε η λιτότητα, μόνο εάν επανασχεδιαστεί από και για το λαό» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στον Guardian με τίτλο «Το ελληνικό μήνυμα στην Ανγκελα Μέρκελ». 
Ο κ. Τσίπρας κάνει εκτενή αναφορά στην ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία. «Το 2008 και το 2009, η ύφεση ήταν αποτέλεσμα της διάχυσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Έκτοτε, έχει προκληθεί και έχει γίνει βαθύτερη από την πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την τρόικα. Οι πολιτικές αυτές καταστρέφουν τον ελληνικό λαό» τονίζει. 
«Για ποιο λόγο εμμένουν σε αυτό το καταστροφικό πολιτικό και οικονομικό μονοπάτι; Εμείς πιστεύουμε πως στόχος τους δεν είναι η επίλυση της κρίσης χρέους, αλλά η δημιουργία νέου ρυθμιστικού πλαισίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, το οποίο θα βασίζεται στα φτηνά εργατικά χέρια, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, χαμηλές δημόσιες δαπάνες και εξαίρεση του κεφαλαίου από την φορολογία. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, η στρατηγική αυτή χρησιμοποιεί ενός είδους πολιτικό και οικονομικό εκβιασμό που σκοπεύει στο να πείσει ή να εξαναγκάσει του Ευρωπαίους πολίτες να δεχθούν πακέτα λιτότητας χωρίς την οιαδήποτε αντίδραση. Οι πολιτικές του φόβου και του εκβιασμού που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της στρατηγικής αυτής» 
«Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο σχέδιο που θα προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να αμφισβητήσει το νεοφιλελευθερισμό και να οδηγήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες στο δρόμο της ανάκαμψης Αυτό το σχέδιο θα επιτύχει μόνο αν οι λαϊκοί αγώνες αλλάξουν ριζικά την ισορροπία δυνάμεων. Αυτοί οι αγώνες έχουν ξεκινήσει ήδη και έχουν οδηγήσει στην άνοδο της αριστεράς και των κινημάτων αντίστασης σε όλη την Ευρώπη. Αυτές οι αξίες πρέπει να επικρατήσουν. 
Διαφορετικά, η Ευρώπη θα γυρίσει πίσω σε ένα σκοτεινό παρελθόν, το οποίο πιστεύαμε πως είχε περάσει ανεπιστρεπτί» καταλήγει ο κ. Τσίπρας