Ο 21χρονος σκόπευε με μια βόμβα 450 κιλών(!) να τινάξει την τράπεζα στον αέρα
Το FBI συνέλαβε χθες έναν άνδρα από το Μπανγκλαντές με την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να ανατινάξει το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη, με βόμβα βάρους 450 κιλών, ανακοίνωσαν οι ομοσπονδιακές αρχές.
Ο ηλικίας 21 ετών Κουάζι Μοχάμεντ Ρεζουανούλ Αχσάν Ναφίς, αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής και απόπειρα παροχής υποστήριξης στην Αλ-Κάιντα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο άνδρας αυτός, εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή ισόβειας κάθειρξης.
Σύμφωνα με το FBI, ο συλληφθείς δεν αποτέλεσε ποτέ δημόσιο κίνδυνο γιατί τα εκρηκτικά ήσαν απενεργοποιημένα και ο ύποπτος βρισκόταν συνεχώς υπό παρακολούθηση.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρεϊ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για τη σύλληψη.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Ναφίς έφθασε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2012. Στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε ότι ήλθε σε επαφή με την Αλ-Κάιντα, παρά το γεγονός ότι, όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, το FBI δεν έχει στοιχεία ότι εργαζόταν για την Αλ-Κάιντα ή ότι έπαιρνε εντολές από αυτήν.
Ο Ναφίς είχε επιλέξει διάφορους στόχους για επίθεση, μεταξύ των οποίων το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, είναι ο Ομπάμα.
Τελικά, ο συλληφθείς αποφάσισε να ανατινάξει τη Federal Reserve Bank στο Μανχάταν. Για να επιτύχει το στόχο του ο Ναφίς άρχισε α στρατολογεί συνεργούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ένας πράκτορας του FBI. Οι δυο τους συναντήθηκαν χθες το πρωί με μικρό πούλμαν και πήγαν σε αποθήκη στη Νέα Υόρκη για να συναρμολογήσει μια βόμβα 450 κιλών. Στη συνέχεια πήγε στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, ένα από τα πιο ασφαλή και περισσότερο φρουρούμενα κτίρια του Μανχάταν και στάθμευσε το παγιδευμένο όχημα σε ένα κοντινό πάρκινγκ.
Ο Ναφίς συνελήφθη σε γειτονικό με την τράπεζα ξενοδοχείο απ΄όπου επεχείρησε επανειλημμένα να πυροδοτήσει τη βόμβα. Η οικογένεια του συλληφθέντος υποστήριξε ότι ο Ναφίς δεν είχε δείξει ποτέ σημάδια εξτρεμισμού. Σύμφωνα με συγγενή, η οικογένεια του Ναφίς συζήτησε μαζί του λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του και μάλιστα τού μίλησαν για μια υποψήφια σύζυγο.
"Μάθαμε για τη σύλληψή του σήμερα το πρωί. Εδώ όλος ο κόσμος κλαίει", δήλωσε από τη Ντάκα ο συγγενής του Ναφίς.