Περιμένει η Ελλάδα την τυπική έγκριση της επιμήκυνσης
Στο μικροσκόπιο του Eurogroup Working Group θα βρεθεί σήμερα το νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα να αναμένει να πάρει το πράσινο φως τόσο για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016, όσο και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους 15 δισ. ευρώ.
Με την πλευρά των δανειστών να διαμηνύει μέχρι αργά χθες το βράδυ πως εκκρεμεί να συμφωνηθούν ορισμένα τελευταία ζητήματα για να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Π. Τσακλόγλου, θα παρουσιάσει τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα μέτρα για να καταδείξει την πρόοδο της ελληνικής πλευράς.
Αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως την προσεχή εβδομάδα θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο με το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων που θα ψηφίσει η Κυβέρνηση έως τις 12 Νοεμβρίου, οπότε και θα συγκληθεί το επόμενο Eurogroup.
Σημειώνεται πως το πρόγραμμα που θα παρουσιασθεί σήμερα στο Eurogroup Working Group προβλέπει πως η Ελλάδα θα λάβει παράταση δύο ετών έως το 2016 για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ και ότι η Κυβέρνηση θα λάβει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ το 2013-2014, συμπεριλαμβανομένων 6,5 δισ. ευρώ από περικοπές μισθών και συντάξεων.
Υπό το πρίσμα αυτό το Eurogroup Working Group θα εξετάσει την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016, την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους 15 δισ. ευρώ και τη βιωσιμότητα του χρέους.