Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - οι Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και Δημήτρης Κοδέλας - επιβαίνουν του ιστιοφόρου «Estelle», το οποίο ξεκίνησε από την Ουμέα της Σουηδίας και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αποστολής του, αποπλέοντας από το λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, με προορισμό τη Γάζα. >>>
Το πλήρωμα του «Estelle» αποτελείται από πολίτες οκτώ χωρών με τη συμμετοχή και Ελλήνων. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», «υποστηρίζει την προσπάθεια του "Estelle"» και «μαζί της, δεκάδες μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την υπογραφή τους, φορείς με ψηφίσματα, αλλά και ο ελληνικός λαός που παραδοσιακά στέκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων Παλαιστινίων». 

Στην αποστολή παίρνουν επίσης μέρος και βουλευτές από τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ισπανία. 
Σε χωριστές δηλώσεις τους, που διανεμήθηκαν από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Β. Διαμαντόπουλος και Δ. Κοδέλας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό. 
Ειδικότερα, ο κ. Διαμαντόπουλος αναφέρει: «Οι αγώνες του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού συνδέονται με τον αγώνα ενάντια στην πολιτική και οικονομική κατοχή, για κοινωνική δικαιοσύνη, για ελευθερία, για ειρήνη. Είναι κοινοί αγώνες, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της περιφέρειάς μας ως κομμάτι ενός κοινού προβλήματος, ενάντια στις τυχοδιωκτικές επιδιώξεις των ισχυρών της γης, στα συμφέροντα των πολυεθνικών και στα πρόθυμα να θυσιάσουν τους λαούς τους κράτη- χωροφύλακες και κυβερνήσεις στην περιοχή μας». Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Διαμαντόπουλος θεωρεί καθήκον του να στηρίζει «κάθε δίκαιο αγώνα, όπως του λαού της Παλαιστίνης, για λόγους που αφορούν, άμεσα, εμάς τους ίδιους, για λευτεριά και δικαιοσύνη». 
Ο κ. Κοδέλας, στη δήλωσή του, τονίζει ότι «η αποδοχή της τιμητικής πρόσκλησης για συμμετοχή στην αποστολή του ιστιοφόρου "Estelle", που επιχειρεί να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, αποτελεί μια ακόμη έκφραση της αλληλεγγύης της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας στην Ελλάδα, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, προς τον μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης και το δίκαιο αγώνα του». 
Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα εμποδίσει το πλοίο να φθάσει στη Γάζα.

Σε επιφυλακή το υπουργείο Εξωτερικών
Στην Αθήνα, το υπουργείο Εξωτερικών, σε προχθεσινή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ο γενικός γραμματέας Β. Κασκαρέλης κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα, Άριε Μέκελ, προς τον οποίο επανέλαβε τις γνωστές ελληνικές θέσεις και τόνισε το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι Αρχές του Ισραήλ θα διασφαλίσουν την προστασία της ζωής και της ασφάλειας Ελλήνων πολιτών, που κατά πληροφορίες, θα συμμετάσχουν στην απόπειρα διάσπασης του αποκλεισμού της Γάζας. 
Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις του ΟΗΕ περί ανάγκης διοχέτευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μέσω επισήμων διαύλων, τη δεδηλωμένη πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην επιτρέψει την προσέγγιση πλωτών μέσων στις ακτές της Γάζας και τους άμεσους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια που συνεπάγεται η συμμετοχή στο εν λόγω εγχείρημα, ιδίως υπό το φως των γεγονότων του 2010, προτρέπει τους Έλληνες πολίτες να μην συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία του σκάφους «Estelle». 
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή είναι γνωστές και ότι εξίσου γνωστή είναι η θέση αρχής της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή χρήσης βίας.
________________________________________________________
Από τον Τύπο Θεσσαλονίκης