Μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας γίνεται πλέον η διαπραγμάτευση του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικα για τα εργασιακά.
Στο μήνυμα που έστειλε ο κ. Βρούτσης παρουσιάζει τις προτάσεις της κυβέρνησης για αποζημιώσεις, τριετίες και ωράριο εργασίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στο email ο υπουργός Εργασίας αναφέρει:
Αποζημιώσεις: Αντί για μείωση κατά 50% όλων των αποζημιώσεων, αντιπροτείνεται να μην αλλάξει τίποτα για όσους εργάζονται ήδη μέχρι 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη (δηλαδή να παίρνουν 12 μισθούς αποζημίωση όταν απολύονται). Για όσους έχουν 16 και άνω χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη προτείνεται να παίρνουν 12 μισθούς συν ως 6 επιπλέον αποζημιώσεις ανάλογα με τα χρόνια που έχουν και με πλαφόν από 2.000 έως 3.000 ευρώ.
Παρουσιάζονται τρία σενάρια για το πλαφόν: στα 2.000, στα 2.500 και στα 3.000 ευρώ, με πιθανότερο το πρώτο. Δηλαδή, ο εργαζόμενος (που απολύεται μετά από 16 και πάνω χρόνια) θα λαμβάνει τελικά μικρότερη αποζημίωση.
Το υπουργείο ωστόσο φαίνεται πως ενδίδει στις απαιτήσεις της Τρόικα να μειωθούν κατά 50% οι αποζημιώσεις για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους…
Τριετίες: Εδώ το υπουργείο φαίνεται να τραβάει κόκκινη γραμμή, επιμένοντας ότι οι τριετίες δεν πρέπει να θιγούν. Αντίθετα, λέει, πρέπει να μείνουν ως τμήμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Ωστόσο, τονίζεται ότι έχει δρομολογηθεί ο νέος μηχανισμός για τους κατώτατους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, που θα αντικαταστήσει τον κατώτατο βασικό μισθό, τις ωριμάνσεις και τα οικογενειακά επιδόματα αρχής γενομένης από 1ης Απριλίου 2013. Ωστόσο, η Τρόικα επιμένει τονίζοντας ότι η κατάργηση των τριετιών έχει ήδη υπογραφεί στο πρώτο Μνημόνιο και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει...
Ωράριο εργασίας: Στην ελαστικοποίηση που ζητά η Τρόικα το υπουργείο Εργασίας απαντά «όχι, αλλά...». Κι αυτό γιατί ενώ αποκλείει τις αλλαγές στο 40ωρο εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων, αφήνει το ενδεχόμενο ορθάνοιχτο με τις συλλογικές συμβάσεις. Υπενθυμίζεται πως η Τρόικα απαιτεί να υπάρξει πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με αύξηση των ημερών εργασίας στις έξι ημέρες, αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης και κατάργηση των περιορισμών για εναλλαγή μεταξύ πρωινής ή βραδινής βάρδιας με απλή απόφαση του εργοδότη.