Ολοκληρώθηκε σήμερα η ακρόαση του πρώην υπουργού Φ. Σαχινίδη, έπεται την Πέμπτη η ακρόαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.


Στην περίπου τρίωρη κατάθεσή του, ο κ. Σαχινίδης επέμεινε στο πνεύμα της αρχικής λακωνικής του δήλωσης, ότι δεν είχε και δεν έχει καμία γνώση για το θέμα της λίστας, καθώς, όπως είπε, οι αρμοδιότητες που είχε όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών αφορούσαν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις δαπάνες.

«Στις 21 Μαρτίου του 2012 ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού των Οικονομικών μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού κ. Λ.Παπαδήμου και μετά την παραίτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλου προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Λίγες ημέρες αργότερα δηλαδή στις 11 Απριλίου προκηρύχθηκαν οι εκλογές και παρέδωσα στον κ. Ζανιά στις 17 Μαΐου 2012», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχινίδης.

Και πρόσθεσε: «Κατά το διάστημα άσκησης των καθηκόντων μου ουδέποτε ενημερώθηκα ή μου έγινε οποιαδήποτε μνεία από τον Ειδικό Γραμματέα ή υπηρεσιακούς παράγοντες για το θέμα της λίστας».
«Επομένως δεν έχω, ούτε είχα καμία γνώση για το ζήτημα αυτό, ούτε ως υπουργός αλλά ούτε και πριν αναλάβω τα καθήκοντα του υπουργού, δεδομένου ότι ο τομέας της ευθύνης μου αφορούσε μόνο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις δαπάνες», κατέληξε.

Η στάση αυτή του κ. Σαχινίδη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία επικαλούμενη γραπτές απαντήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών προς βουλευτές αλλά καισυνεντεύξεις του σε Μέσα Ενημέρωσης αναφορικά με καταθέσεις Ελλήνων σε Ελβετικές Τράπεζες, τον κατηγόρησε ότι αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας.
Η επιμονή της κ. Κωνσταντοπούλου να απαντήσει ο κ. Σαχινίδης, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Αναστάσιου Νεράντζη αλλά και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη που αποχώρησε διαμαρτυρόμενος.


Αναστάσιος Νεράντζης (πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών): Επιτέλους κυρία μου. Ρωτάτε επί 42 λεπτά και έχετε κάνει 7 γύρους ερωτήσεων. Έλεος...».
Ζωή Κωνσταντοπούλου (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): «Αντί να επιπλήττετε εμένα θα έπρεπε να το κάνετε για τον υπουργό που δεν απαντάει σε τίποτα επί της ουσίας».
Απόστολος Κακλαμάνης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ). Παριστάμεθα ως μάρτυρες να επιπλήττετε και να απευθύνετε ένα κατηγορητήριο, σαν να είστε στη τηλεόραση. Σεβαστείτε μας τέλος πάντων. Αποχωρώ γιατί δεν θέλω να συμμετάσχω σε αυτό τον ευτελισμό της Επιτροπής...».


Ζωή Κωνταντοπούλου: «Δεν θα καταπιούμε τη γλώσσα μας. Με αυτού του είδους τις παρεκβάσεις διευκολύνετε εκείνον που δεν θέλει να απαντήσει...».
Αναστάσιος Νεράντζης: «Ουαί και αλίμονο αν μπορεί κάποιος να διευκολύνεται από αυτό...».
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Δεν γνωρίζατε κ. Σαχινίδη για τη λίστα; ...Πέστε μας αν ενημερωθήκατε από τον κ. Βενιζέλο; Δεν έχετε ανταλλάξει κουβέντα μαζί του; Δεν είστε στο ίδιο κόμμα, δεν ήσασταν στο ίδιο υπουργείο;.. ».


Φίλιππος Σαχινίδης: «Η δήλωση μου είναι σαφής. Καθ΄ όλο το διάστημα που είχα καθήκοντα υπουργού ή υφυπουργού Οικονομικών δεν έλαβα καμία γνώση για το θέμα αυτό. Μετά την σαφή αυτή δήλωση όλες ο άλλες ερωτήσεις δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο και δεν μπορώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου...».
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Δεν απαντάτε επί της ουσίας.. ».
Αναστάσιος Νεράντζης: «Εμείς θα κρίνουμε αν απέφυγε ή διολίσθησε. Καταθέτει αυτά που νομίζει και αναλαμβάνει και την ευθύνη αν δεν απάντησε».


Σπύρος Χαλβατζής (βουλευτής ΚΚΕ): «Η τροπή που πήραν τα πράγματα επιβεβαιώνει αυτό που υποστηρίζουμε ότι η όλη διαδικασία γίνεται για αποπροσανατολισμό...»
Σταύρος Κοντονής (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Οι σοβαρές αντιθέσεις που καταδεικνύονται από τις καταθέσεις των πρώην υπουργών Οικονομικών και των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ καταδεικνύουν τις πολιτικές ευθύνες που είχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα, η Επιτροπή απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν να καταθέσουν, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και οι πρώην γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης και Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο νομικός σύμβουλος του κράτους και πάρεδρος Τάσος Μπάνου, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας, ο Έλληνας πρέσβης στη Γαλλία Κωνσταντίνος Χαλαστάνης και η γραμματέας του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Χατζή.


Υπέρ του αιτήματος ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, ο Ν. Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) δήλωσε παρών, ενώ κατά ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ψήφισε λευκό.
Η Επιτροπή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε Εξεταστική Επιτροπή.
Το θέμα θα το συζητήσει μετά και την ολοκλήρωση της κατάθεσης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.