papoylias_parelasi_20121028_01Μήνυμα και στο εσωτερικό, αλλά, κυρίως, στο εξωτερικό, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, από την παρέλαση της Θεσσαλονίκης. “Ο Ελληνικός λαός έχει καταφέρει πολλά περισσότερα από άλλους λαούς που δοκιμάζονται”, είπε και υπογράμμισε πως αυτό παραδέχονται και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας… >>>

 

Με τη λήξη της παρέλασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατευθύνθηκε, όπως το πρωτόκολλο ορίζει, στους ανάπηρους πολέμου και τους χαιρέτισε έναν-έναν.

Ένα γράμμα του έδωσε κάποιος από αυτούς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έβαλε στην τσέπη του, ακούγοντάς τον προσεκτικά. Μία από τις νοσοκόμους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του πρόσφερε, ως δώρο, ένα βιβλίο: “Να το διαβάσετε, έχει αφιέρωση”, τον προέτρεψε. Κάποιος άλλος, του επεσήμανε ότι είναι “από την πατρίδα σας, από τη Σιάτιστα”.

Ο Κάρολος Παπούλιας δεχόταν… βροχή τις ευχές: “Και του χρόνου γερός και σιδερένιος, αγέραστος να είστε…”, ενώ αμέσως μετά τη δήλωσή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, του ευχήθηκε χρόνια πολλά. “Να είστε καλά, να μας εμπνέετε”, του είπε ο υπουργός.

Διπλό μήνυμα Παπούλια

Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι “γιορτάζουμε σήμερα δυο μεγάλες επετείους της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας: Τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, όταν ο ελληνικός στρατός εξόρμησε για να πραγματώσει τα όνειρα του ελληνισμού. Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης ήταν ανατροπή στα τότε δεδομένα και καθιέρωσε πολιτικοστρατιωτικά την Ελλάδα στον περίγυρό της. Η Ελλάδα με την απόλυτη στήριξη λαού πέτυχε τα όνειρα που προσδοκούσε ο ελληνισμός. Και φθάνουμε στον άλλο μεγάλο σταθμό που γράφτηκε στα βουνά της Αλβανίας και που είχε ιδιαίτερη σημασία, όπως ομολογούν όλοι: Η καθυστέρηση των χιτλερικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Ελλάδας, είχε σα συνέπεια την ανατροπή των σχεδίων του Χίτλερ γιατί δεν μπόρεσε να καταλάβει τη Μόσχα και κατέρρευσε”, τόνισε.

Κι εδώ ο κ. Παπούλιας έστειλε το μήνυμά του προς τους εταίρους μας: “Σήμερα πολλοί θέλουν να το ξεχνούν γιατί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τι οφείλει η Ευρώπη σ αυτήν τη μικρή Ελλάδα”, υπογράμμισε και συνέχισε με μήνυμα προς το εσωτερικό: “Εμείς, όμως, προχωράμε μπροστά. Ο Ελληνικός λαός χειμάζεται σήμερα, αλλά έχει την ίδια ψυχή του Ελληνικού λαού των Βαλκανικών πολέμων και του έπους του ‘40 Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις δοκιμασίες θα βγούμε από την κρίση και πρέπει να βγούμε από την κρίση. Γιατί κι εκείνη την εποχή(σ.σ. εννοεί το 1912) υπήρξε η μεγάλη ήττα του 1897 -κι όμως η Ελλάδα αποκατέστησε τη δύναμή της και την πολιτικοστρατιωτική της σημασία. Και σήμερα πιστεύω το ίδιο θα συμβεί”.

Το μήνυμα προς την κυβέρνηση

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ένα μήνυμα και στην πολιτική ηγεσία και στους Ευρωπαίους: “Δεν μπορείς να ζητάς περισσότερα από αυτόν το λαό. Τα ‘χει δώσει όλα”, τόνισε.

Πρόσθεσε πως έχει την πεποίθηση ότι “στην Ευρώπη ‘κάτι’ αλλάζει, με την παραδοχή ότι ο ελληνικός λαός πέτυχε πολλά περισσότερα από ότι η Ιρλανδία και η Ισπανία και οι άλλες χώρες που δοκιμάζονται. Ελπίζω οι επόμενοι μήνες να ΄ναι μήνες που θα εμπνεύσουν το λαό μας με την ελπίδα ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση. Και αυτό θα είναι μεγάλο επίτευγμα”, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Τα “καρφιά” του δημάρχου για την αστυνόμευση

Σε δηλώσεις που έκανε ο αντιπεριφεριάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, με τη λήξη της παρέλασης, υπογράμμισε ότι “το παράδειγμα των προγόνων μας, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους, πρέπει να αποτελεί για μας τους νεώτερους φάρο που μας καθοδηγεί στην έξοδο από αυτήν την συγκυρία. Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό μας υποχρεώνει να φύγουμε μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες”, στέλνοντας κι αυτός το δικό του μήνυμα.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, περιορίστηκε στο να στηλιτεύσει την αστυνομική παρουσία (σε όλο το μήκος του πεζοδρομίου απέναντι από την εξέδρα των επισήμων υπήρχαν άνδρες του στρατού).

“Ήταν μια πολύ ωραία εκδήλωση σήμερα. Η παρέλαση όλων των σωμάτων του στρατού, του κόσμου, οι οργανώσεις, από το Λύκειο Ελληνίδων μέχρι τους γύφτους από το Δενδροπόταμο”, είπε και πρόσθεσε: “Το δυσάρεστο είναι ότι τα μέτρα ασφαλείας δε συνάδουν με μια τέτοια μέρα. Υποτίθεται ότι την ημέρα του ‘Όχι’ όλος ο λαός είναι ενωμένος. Σε τέτοιες επετειακές ημέρες όλος ο λαός πρέπει να ‘ναι ενωμένος. Είναι κακή αίσθηση να είναι αποκλεισμένοι με την αίσθηση της φασαρίας”, είπε ο δήμαρχος, ο οποίος, πάντως, στις 26 Οκτωβρίου, όταν η Δοξολογία για τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο έγινε με… προσκλήσεις για λίγους και εκλεκτούς, είχε βρει “απαραίτητα” εκείνα τα μέτρα.

Στο δικό του μήνυμα, ο κ. Π. Κουκουλόπουλος, που εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι “θα μείνουμε όρθιοι όσο θέλουμε”, ενώ ο κ. Γαβριήλ Αβραμίδης, εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δήλωσε ότι “δε θα αφήσουμε την κ. Μέρκελ να κάνει προτεκτοράτο την Ελλάδα”.