Μπλόκο στην ακρίβεια και απαγορευτικό στους μεσάζοντες βάζουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Σχεδόν σε κάθε γειτονιά της πόλης συσπειρώνονται σε Συνελεύσεις Πολιτών και διοργανώνουν σήμερα και αύριο δράσεις με τη διάθεση φτηνών προϊόντων για >>>
μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Σήμερα θα διατεθούν προϊόντα στην Τούμπα και στη Θέρμη και αύριο στην Μπότσαρη και στην Καλαμαριά.
«Ξεκινήσαμε πριν από περίπου ένα χρόνο με αφορμή τα χαράτσια της ΔΕΗ και τα υπόλοιπα τα μέτρα που έχουν επιφέρει την εξαθλίωση στη ζωή μας. Αρχίσαμε τώρα να ασχολούμαστε και με το κίνημα ‘Χωρίς μεσάζοντες’ που έχει ως στόχο τη φθηνότερη διάθεση προϊόντων στους καταναλωτές αλλά κυρίως την ανασύνταξη της γεωργικής παραγωγής», λέει στη «Μ» η κ. Βέρα Αλεξιάδου μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Συνέλευσης Κατοίκων Καλαμαριάς. Πάνω από 200 μέλη απαρτίζουν τη Συνέλευση και είναι η δεύτερη φορά που διαθέτουμε προϊόντα στους καταναλωτές. «Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας να καθορίζουμε τη δική μας τροφή και τον τρόπο παραγωγής της. Επιλέγουμε τους μικρούς παραγωγούς ή μικρούς συνεταιρισμούς. Γιατί και βρίσκουμε καλύτερες τιμές αλλά κυρίως επειδή θέλουμε να στηρίξουμε τον μικρό γεωργό. Επιλέγουμε παραγωγούς από την περιοχή μας και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα τοπικά προϊόντα. Είναι μια προσπάθεια που θα τη συνεχίσουμε γιατί ήδη υπάρχει μεγάλη απήχηση», τονίζει η κ. Αλεξιάδου. Όσον αφορά την ποιότητα των προϊόντων τονίζει ότι το όλο εγχείρημα είναι «μία δύσκολη διαδικασία αλλά  κάποιοι γεωπόνοι, κάποιοι κάτοικοι που ήταν αγρότες μας έδωσαν τα πρώτα φώτα. Μετά σιγά-σιγά το πράγμα έρχεται μόνο του. Επίσης οι παραγωγοί έχουν χαρτιά που αποδεικνύουν την ποιότητα των προϊόντων. Ειδικά το τυρί που θα διαθέσουμε είναι από τον συνεταιρισμό Λειβάδι Ολύμπου. Είναι 100% γάλα, που σημαίνει χωρίς πρόσθετα που έχουν τα υπόλοιπα του εμπορίου. Οι παραγωγοί έρχονται με το ψυγείο τους κανονικά». Μαχητική και αισιόδοξη η κ. Αλεξιάδου αποκαλύπτει «ο επόμενος στόχος μας είναι αν τα καταφέρουμε να μπορούμε να διαθέσουμε και κρέας». 

ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Οι κατά τόπους Συνελεύσεις Κατοίκων προσπαθούν να συντονιστούν και να δικτυωθούν μεταξύ τους. Όπως αναφέρει η κ. Αλεξιάδου «ήδη γίνεται μία κίνηση για συνεργασία μεταξύ των συνελεύσεων των πολιτών. Κάθε συνέλευση είναι ανεξάρτητη. Ανταλλάσσουμε όμως ιδέες για να πηγαίνει παραπέρα ο αγώνας. Πάντα πιστεύουμε σε μία καλύτερη κοινωνία. Είμαστε κάτοικοι στην περιοχή μας και αγωνιζόμαστε για καλύτερες συνθήκες ζωής». Η διάθεση των προϊόντων στην Καλαμαριά θα γίνει αύριο Κυριακή από τις  09:00 π.μ. -13:00 μ.μ, στο άλσος Νέας Κρήνης-Παλιές Καπναποθήκες.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΡΤΙΟΥ-ΚΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΥ Αθηνά Τέσκου
«Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνουμε αυτή τη δράση» αναφέρει η κ. Αθηνά Τέσκου μέλος της Συνέλευσης Γειτονιάς Μαρτίου Καλιδοπούλου. Όπως λέει «θα είναι σε μικρότερη κλίμακα γιατί δεν έχουμε μεγάλο χώρο και πάρκιγκ όπως έχουνε στην Τούμπα ή στην Αρετσού. Θα έχουμε λάδι, μέλι, πατάτες, φασόλια, κρασί, ρετσίνα, τσίπουρο και ρεβίθια. Οι τιμές είναι οι ίδιες με αυτές που υπάρχουν στην Καλαμαριά. Η διάθεση των προϊόντων θα γίνει από τις 9.00 π.μ. - 13.00 μ.μ στο παρκάκι της Μπότσαρη». 
Η Συνέλευση υπάρχει εδώ και ένα χρόνο και ο «λόγος που συναντηθήκαμε ήταν τα χαράτσια της ΔΕΗ. Και τώρα συνεχίζουμε τον αγώνα μας και τον επεκτείνουμε. Κάνουμε μικρές κινήσεις αρχικά και όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο μαζική η συνέλευση. Η συνέλευση γίνεται τώρα που είναι καλός ακόμη ο καιρός  κάθε Τετάρτη στις 8.00 το βράδυ στο παρκάκι της Μπότσαρη. Τον χειμώνα συναντιόμαστε στο ΚΑΠΗ, έχουμε έρθει σε συνεννόηση με το Ε’ δημοτικό διαμέρισμα και μας δίνουν για κάποιες ώρες το χώρο στο ΚΑΠΗ. Το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου μας δείχνει τον δρόμο και θα συνεχίσουμε τη διάθεση προϊόντων προς τους καταναλωτές. Η λογική είναι να δημιουργήσουμε δίκτυα αλληλεγγύης ώστε να μην είναι κανένας μόνος αυτό τον χειμώνα. Εφαρμόζουμε την αλληλεγγύη στην πράξη ώστε να επιβιώσουμε όλοι», τονίζει η κ. Τέσκου.  

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ
Διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες διοργανώνει σήμερα η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Θέρμης» στο χώρο κοντά στη διασταύρωση Θέρμης – Πανοράματος, απέναντι από το εξωκλήσι του Αγ. Τρύφωνα.
Την ίδια ημέρα στους ίδιους χώρους παράλληλα με τη διάθεση προϊόντων, θα συγκεντρωθούν φάρμακα και υγειονομικό υλικό για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης. Τα φάρμακα με περιθώριο λήξης τουλάχιστον 2 μηνών θα μεταφερθούν αυθημερόν στο Κοινωνικό Ιατρείο.
Διάθεση προϊόντων «Χωρίς μεσάζοντες» πραγματοποιεί σήμερα από τις 09:00 π.μ. -13:00 μ.μ. και η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας στο πάρκινγκ του γηπέδου του ΠΑΟΚ (Κλεάνθους και Μ. Ασίας).


ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ 
Αλεύρι από τον Συνεταιρισμό του Κιλκίς, πατάτες από τον Αρχάγγελο, όσπρια από την Πέλλα θα διατεθούν την ερχόμενη Δευτέρα από τις 6.00 μ.μ. -8.00 το βράδυ στην πλάζ της Αρετσούς. «Θα έχουμε φρούτα,  τυροκομικά και κηπευτικά από τις γύρω περιοχές» επισημαίνει η κ. Ελένη Παπαθεοδοσίου, μέλος της συντονιστικής ομάδας της  Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς. Τη δράση διοργανώνει το Αγροτικό Παντοπωλείο Καλαμαριάς. «Εμείς κάνουμε τις συμφωνίες με τους παραγωγούς. Όταν ξεκινήσαμε τους βρίσκαμε εμείς, τώρα πια μας βρίσκουν αυτοί μέσα και από το μπλογκ agropankalamarias.blogspot.com.», αναφέρει η κ. Παπαθεοδοσίου. Προσθέτει ότι «στις 21 Οκτωβρίου στους κοιτώνες του πρώην στρατοπέδου Κόδρα θα κάνουμε μία ημερίδα με θέμα το κίνημα της αυτοδιάθεσης. Θα ζητήσουμε από όλα τα κινήματα της πόλης να συναντηθούμε προκειμένου να προσδιοριστούν οι στόχοι και οι αρχές του. Ο τίτλος είναι «Η ενηλικίωση του κινήματος, η αυτοδιάθεση, ο προσδιορισμός στόχων και αρχών». 

ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ανώτερης ποιότητας 0,2 οξύτητα €15 Συσκευασίας 5 λίτρων. Πώληση κατόπιν παραγγελιών. 
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ανώτερης ποιότητας Φέτα και Κατσικίσιο Τυρί έχουν €7,00/1kg, €13,50/2kg, €27,00/4kg, €45,00/7kg., Βοσκοτύρι €3,5/500gr, Μυζήθρα €3,5/1kg Γραβιέρα €9,90/kg, Κεφαλοτύρι €9,90/kg, Κασέρι €9,90/kg 
ΠΑΤΑΤΕΣ ανώτερης ποικιλίας Agria €0,45 το κιλό Συσκευασίας 11 κιλών. 
ΡΥΖΙ Καρολίνα €1,00 το κιλό Συσκευασίας 3 κιλών. Πώληση κατόπιν παραγγελιών 
ΦΑΚΕΣ Βιολογικές €1,50 το κιλό Συσκευασίας Χύμα. 
ΦΑΣΟΛΙΑ Μέτρια €2 το κιλό σε συσκευασία τον 2,5 κιλών, ΡΕΒΙΘΙΑ χοντρά €2 το κιλό σε συσκευασία τον 2,5 κιλών, ΡΕΒΙΘΙΑ ψηλά €1,50 το κιλό σε συσκευασία τον 3 κιλών, Πώληση κατόπιν παραγγελιών. 
ΜΕΛΙ Ανθόμελο €6 το κιλό Συσκευασίας 1 & 3 κιλών. 
ΚΡΑΣΙ Λευκό και Κόκκινο €2,00 το λίτρο, ΡΕΤΣΙΝΑ €2,00 το λίτρο, ΤΣΙΠΟΥΡΟ με και χωρίς γλυκάνισο €5 το λίτρο 
ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ σε τιμές λαχαναγοράς Θα διατεθούν σαλάτες, μαρούλια, αντίδια, σπανάκι, πράσα, σέλινο, καρότα, παντζάρια, μπρόκολο, κουνουπίδι, μαϊντανός, άνηθο, κρεμμυδάκι.
______________________________________________________________________
Το κείμενο είναι της Μαριάνας Ε. Παπαδάκη και δημοσιεύτηκε στη Μακεδονία