Ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία ζητά να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης κατέθεσε η ανάδοχος κοινοπραξία. >>>
Οι εργαζόμενοι, πάντως, δεν πτοούνται και συνεχίζουν την απεργία τους. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στο μετρό πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από το σταθμό Αγίας Σοφίας ως το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, με αίτημα την αλλαγή των συμβάσεων των τριάντα εργατοτεχνιτών, που προσλήφθηκαν πρόσφατα με τους όρους της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων του μετρό και του συνδικάτου οικοδόμων, έγινε δεκτή από συνεργάτη του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι ο υπουργός θα ενημερωθεί για τα αιτήματά τους.
Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι έβγαλαν ανακοίνωσή, κάνοντας λόγο για παραπλάνηση του κόσμου σε ό,τι αφορά τους λόγους της απεργίας τους. Το σωματείο των εργαζομένων επισημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίθετο στην πρόσληψη ανέργων, υπογραμμίζοντας πως συμφωνεί με τις προσλήψεις, αρκεί αυτές να γίνουν αξιοκρατικά και με γνώμονα το δίκαιο της αμοιβής τους.
«Ζητήσαμε να μην δημιουργηθούν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, που ενώ θα προσφέρουν την ίδια εργασία, θα αμείβονται με διαφορετικό τρόπο. Κατηγορηθήκαμε ότι απλώς θέλουμε να παρατείνουμε τη χρονική διάρκεια των ανασκαφών, ώστε να έχουμε εργασία», δήλωσαν οι εργαζόμενοι και συμπλήρωσαν: «Υπενθυμίζουμε ότι πολλές φορές το σωματείο έχει προτείνει λύσεις ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες, με σκοπό να αποδείξουμε την καταλληλότητα μας ως εργαζόμενοι και να απασχοληθούμε και στις επεκτάσεις, εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει».
Ακόμη, όπως επισημαίνεται, παρότι έχει αναφερθεί πως το ημερομίσθιο των εργατών αγγίζει τα 85 ευρώ, στην πραγματικότητα για την συντριπτική πλειοψηφία μετά βίας φτάνει τα 60 ευρώ.
«Παιχνίδια εις βάρος των εργαζομένων και των οικογενειών τους δεν μπορεί να παίξει κανένας. Σε ένα έργο με χρονοδιάγραμμα που απαιτούσε 3.000 εργαζομένους, καταφέραμε να απασχολήσουμε μόνο 1.000. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χάθηκαν 2.000 θέσεις εργασίας. Σίγουρα δεν φταίνε οι εργαζόμενοι γι’ αυτό», υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι.
«Ένα έργο που έπρεπε την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012 να το εγκαινιάζουμε, δεν πρόκειται να τελειώσει ούτε το 2018. Ούτε γι’ αυτό φταίνε οι εργαζόμενοι. Σε ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, στην οποία έχει συνυπολογιστεί το μισθολογικό κόστος, μαζί με τις πιθανές αυξήσεις, εδώ και 3 χρόνια δεν είδαμε καμία αύξηση και αντίθετα τώρα φτάνουμε σε μειώσεις της τάξης του 50%. Ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε το λόγο. Οι εργαζόμενοι του Μετρό δεν παρακαλάμε, δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Απαιτούμε την τήρηση του Συντάγματος και να προσφέρουμε την εργασία μας αμειβόμενοι δίκαια, βάση των ισχύων κλαδικών μας συμβάσεων» κατέληξαν στην ανακοίνωση τους. 
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και την προσεχή Δευτέρα διοργανώνοντας και πάλι συγκέντρωση στον σταθμό της Αγίας Σοφίας.