Εγκαίνια έκθεσης αλλά και εκδήλωση με θέμα το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης σήμερα, στο Κέντρο Ιστορίας. Το πρόγραμμα των σημερινών εκδηλώσεων αναλυτικά>>>

 
ΘΕΑΤΡΟ
  • Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» παρουσιάζει από σήμερα την παράσταση «Μια φορά… στο Μεξικό» (με αφορμή μια ιδέα βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μεξικανού Χουάν Ρούλφο "Πέδρο Πάραμο"). Δραματουργική σύνθεση – σκηνοθεσία Νίκος Σακαλίδης. Παίζει ο Θωμάς Βελισσάρης. Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη). Πρεμιέρα απόψε στις 9.15. Παραστάσεις κάθε Δευτέρα στις 9.15 μ.μ. Τιμή εισιτηρίου: κανονικό 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ, κάρτα ανεργίας 5 ευρώ.
  • Το Σχήμα εκτός Άξονα παρουσιάζει την πρώτη του παραγωγή για την περίοδο 2012-2013, με τίτλο «Πορείες Τρωάδων» (αφορμή η τραγωδία του Ευριπίδη). Σκηνοθεσία Αναστασία Θεοφανίδου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης. Ιδέα, σύνθεση κειμένων Αναστασία Θεοφανίδου. Ερμηνεύουν Αναστασία Θεοφανίδου, Αλεξία Σαπρανίδου. Σχήμα εκτός Άξονα: Πλάτωνος 35, κέντρο Θεσσαλονίκης. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα στις 9 μμ. Δεν υπάρχει εισιτήριο αλλά ελεύθερη συνεισφορά των θεατών.
ΜΟΥΣΙΚΗ
  • Συνεχίζεται έως τις 8 Οκτωβρίου το 2ο Φεστιβάλ Εναλλακτικής Μουσικής - 10η Γιορτή της Τζαζ, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3, περιοχή Ντεπώ), με ώρα έναρξης 21.00. Στο σημερινό πρόγραμμα οι Soundays (Σάκης Ζαχαριάδης, Φίλιππος Κωσταβέλης, Στέλιος Τσομπανίδης και Δάνης Κουμαρτζής). Είσοδος ελεύθερη.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Εγκαινιάζεται σήμερα, Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, στις 19.30, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, έκθεση με θέμα «Το Εργατικό – Συνδικαλιστικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης μέσα από το ιστορικό αρχείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και των σωματείων του». Την έκθεση διοργανώνουν το ΚΙΘ σε συνεργασία με το ΕΚΘ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Τα εγκαίνια θα πλαισιώσει εκδήλωση με θέμα «Το Εργατικό – Συνδικαλιστικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης. Η ιστορική φυσιογνωμία του», με ομιλητές τον Γιώργο Αναστασιάδη (καθηγητή του ΑΠΘ – Ιστορικό) και τον Νίκο Μαραντζίδη (αν. καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας – Ιστορικό). Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου). Διάρκεια έκθεσης έως 4 Νοεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
  • «Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης» είναι το θέμα της έκθεσης που παρουσιάζει το Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, έως τις 8 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου (Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη). Τα σπάνια εκθέματα, τα περισσότερα εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά, προέρχονται από τις Συλλογές των: Βασίλη Βασιακώστα, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου, Σάββα Δεμερτζή, Γιώργου Θωμαρέη, Οικογένειας Καλφαγιάν, Μανώλη Κανδυλάκη, Παναγιώτη Κόκκα, Γιώργου Κωνσταντινίδη, Γιάννη Μέγα, Βασίλη Νικόλτσιου, Άγγελου Παπαϊωάννου, Γιώργου Πατιερίδη, Κώστα Σταμάτη, Δημήτρη Τακά, Αλέξανδρου & Λένας Χαΐτογλου. Η έκθεση είναι διαδραστική και υποστηρίζεται με οπτικοακουστικές παραγωγές. Τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή 09.00 - 16.00. Τιμή εισιτηρίου: 4€, 2€ (μειωμένο).
  • Στους κοιτώνες του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα (Θεμιστοκλή Σοφούλη 125, Καλαμαριά) παρουσιάζεται τελικά η συμμετοχή του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην έκθεση Transform 2012, με θέμα για φέτος «Το κουτί της Πανδώρας».Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για την ετήσια έκθεση των Ακαδημιών και σχολών Καλών Τεχνών των πρωτευουσών των βαλκανικών κρατών, που φιλοξενείται φέτος στη Θεσσαλονίκη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μέσω της σχολής Καλών Τεχνών και του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και του φορέα «Θεσσαλονίκη 2012», στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Διάρκεια έκθεσης έως 6 Οκτωβρίου. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 6.00 – 10.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
  • «Incantadas» (Μαγεμένες): μία εγκατάσταση σύγχρονων ιχνογραφημάτων μνημειακού χαρακτήρα, βασισμένων στην απεικόνιση της πολιτιστικής παράδοσης της Μακεδονίας,των καλλιτεχνών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Γρανάδας Asunción Jódar και Ricardo Marín Viadel, στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη). Η εγκατάσταση αυτή περιλαμβάνει περισσότερα από εξήντα ιχνογραφήματα μνημειακού χαρακτήρα, ύψους περίπου ενάμιση μέτρου, που παρουσιάζονται σε μορφή διαλόγου με τα έργα τέχνης του μουσείου και με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μοντέρνου κτιρίου. Το ερευνητικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα Incantadas έχει οργανωθεί από κοινού από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Βυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών Γράναδας και το Πανεπιστήμιο Γρανάδας, με στόχο τη συνύπαρξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και της αρχαίας καλλιτεχνικής κληρονομιάς. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30 - 18:00, Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00, Κυριακή 9:00 - 16:00. Τιμή εισιτηρίου: 6€, 4€ (μειωμένο).
  • Έκθεση «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χώρο», στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη), έως τις 31 Δεκεμβρίου. Σε συνεργασία με: 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Εβραϊκό Μουσείο, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30 - 18:00, Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00, Κυριακή 9:00 - 16:00. Τιμή εισιτηρίου: 6€, 4€ (μειωμένο).
  • Έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Κομπατσιάρη Σαραντοπούλου με τίτλο «Ιδιόλεκτα», στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11). Διάρκεια έκθεσης έως 6 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Έως τις 13 Οκτωβρίου η έκθεση χαρακτικής PRINTS στο Kalos & Klio Showroom (Τσιμισκή 96, Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για μια επιλογή έργων από την καλλιτεχνική παραγωγή του Κέντρου Εικαστικών Ερευνών της Χαρακτικής «AKADEMIJA» του Βελιγραδίου της Σερβίας. Την έκθεση PRINTS επιμελείται ο Μανώλης Γιανναδάκης, καθηγητήs χαρακτικής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δε - Πα 17.00-21.00, Σα 11.00-14.00. Είσοδος ελεύθερη.