Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας Στέφαν Φούλε. >>>


Στις 11.00 θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα προηγηθεί συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούκρουλα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του περιλαμβάνει ακόμη ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα «Διεύρυνση της ΕΕ: Η ευρωπαϊκή ατζέντα ως μοχλός μεταρρυθμίσεων» που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα στις 12:15.

Στις 14:00 ο κ. Φούλε θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο και μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Η επίσκεψη του επιτρόπου πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν την δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της διαδικασίας διεύρυνσης.

Κατά τις συνομιλίες ο ευρωπαίος αξιωματούχος αναμένεται να θέσει το ζήτημα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια είχε ζητήσει να υπάρξει πρόοδος τόσο από την πλευρά της ΠΓΔΜ όσο και από την πλευρά της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας και κάλεσε την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να μην επικαλείται συνεχώς την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για την Ενδιάμεση Συμφωνία.

Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει: «Θα ήθελα η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να αποτελέσει τη μαγική λύση που όλοι περίμεναν, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Η απόφαση αυτή αναφέρεται στο παρελθόν και αποτελεί μία αξιολόγηση για γεγονότα που έγιναν στο παρελθόν. Εμείς μιλάμε για το μέλλον. Πρέπει να μιλήσουμε για τις προσπάθειες και από τις δύο πλευρές να επιλύσουν το ζήτημα».