Εορταστική εκδήλωση με θέμα: «Όψεις της Ιστορίας», οργανώνει το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (Β. Όλγας 68), συμμετέχοντας στους εορτασμούς της πόλης για τον Άγιο Δημήτριο, την απελευθέρωση και την εθνική επέτειο. >>>

Πρόκειται για μια μυσταγωγική και στοχαστική σύνθεση λόγου και μουσικής, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η αξία της ιστορικής συνείδησης και της ιστορικής μνήμης.
Οι κορυφαίοι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ Δημήτρης Βάγιας και Λίνα Λαμπράκη και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Στέλιος Λουκάς, θα διαβάσουν πεζά και ποιητικά κείμενα των: Διονυσίου Σολωμού, Κωστή Παλαμά, Άγγελου Σικελιανού, Νίκου Καζαντζάκη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Βαφόπουλου, Τάκη Βαρβιτσιώτη, Γιώργου Ιωάννου, Νικηφόρου Βρεττάκου, Γιάννη Ρίτσου, Στράτη Μυριβήλη, Τάσου Λειβαδίτη, Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, Ιωάννη Ξυροτύρη, Κώστα Σαρδελή, Αλέξανδρου Κoσματόπουλου και Κώστα Τσιρόπουλου.
Στην εκδήλωση, το γνωστό συγκρότημα «Ιχνηλάτες της Παράδοσης», που υπηρετεί με συνέπεια από το 1999 που δημιουργήθηκε  τη λαϊκή μας παράδοση και ιδιαίτερα την εθνική μας μουσική, θα παρουσιάσει ορχηστρική μουσική και τραγούδια για τη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Λαογραφικό - Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου  2012   στις 7:30 το βράδυ.
Την εκδήλωση στηρίζει ένα από τα πιο ιστορικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης.