Άντε να δούμε πότε θα κλειδώσουν (τα μέτρα)...
Μικρό καλάθι κρατά η κυβέρνηση, ενόψει Eurogroup και Συνόδου Κορυφής. Αυτό διαφαίνεται από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας, όταν κι άφησε στην άκρη το θέμα της πολιτικής λύσης στο ελληνικό πρόβλημα. >>>
«Δεν υπάρχουν πολιτικές λύσεις, διαπραγματεύσεις με την τρόικα υπάρχουν», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας όταν ρωτήθηκε αν η τρόικα δέχεται κάποια πράγματα ή αν θα πάμε σε μια πολιτική λύση, πολιτικού χαρακτήρα και όχι οικονομοτεχνικού. Και συμπλήρωσε πως «εμείς(σ.σ. η κυβέρνηση) προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».
Ο κ. Στουρνάρας μπορεί να προσπαθεί για το καλύτερο δυνατόν, όμως οι αποκλίσεις με τους δανειστές συνεχίζουν να υπάρχουν. Έτσι, οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά μια θετική τοποθέτηση.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε και την επόμενη εβδομάδα. Απλώς, ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα, δηλαδή από τους προϊσταμένους, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Ερωτηθείς αν η τρόικα ζητά πιο «ζεστό» χρήμα από περικοπές, π.χ., επιδομάτων, συντάξεων, μισθών, ουσιαστικά το επιβεβαίωσε, επισημαίνοντας πως «προσπαθούμε να συμβιβαστούμε, να βρούμε ένα συμβιβασμό που να συμφέρει την ελληνική οικονομία και τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα».
Αυτό που αναζητά, πλέον, η κυβέρνηση, είναι... ένας καλός λόγος. Αν αυτός ο λόγος ειπωθεί στο Eurogroup από... συγκεκριμένα χείλη, ευελπιστούν ότι η κατάσταση θα αλλάξει και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα σταματήσουν να επιμένουν σε μέτρα τα οποία, το μόνον που θα πετύχουν θα είναι να εξαθλιώσουν, ακόμη περισσότερο, τα χαμηλά εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα και να σπρώξουν σε ανέχεια και κάποιους που, τώρα, ακόμη αντέχουν...
Ίσως γι αυτό από το υπουργείο Οικονομικών να επιμένουν  ότι δεν πρόκειται να περικοπούν τα δώρα των επιδομάτων ανεργίας... Γιατί κι αυτό "έπεσε" στο τραπέζι από τους λεγόμενους "δανειστές".
Την ίδια ώρα πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε πως οι συνομιλίες σχετικά με το κεφάλαιο των δημοσιονομικών του ελληνικού προγράμματος είναι «πολύ καλές και παραγωγικές». Για πρόοδο μίλησε και ο αρμόδιος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, επισημαίνοντας πως οι διαπραγμάτευσεις «έχουν προχωρήσει».
Να θυμίσουμε ότι, σήμερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνταξιδεύουν για το Λουξεμβούργο, όπου θα πάρουν μέρος στη συνεδρίαση του Eurogroup...