«Πράσινο» φως για να ξεμπλοκαριστεί από τα αδιέξοδα η κατασκευή του Κόμβου 16, στη συμβολή της ΠΑΘΕ με την εσωτερική Περιφερειακή (στην περιοχή της Λαχαναγοράς) δίνει μια απόφαση του 2003. Η προγενέστερη, απόφαση μιλά για αποβολή καταπατητών από τις εκτάσεις στις οποίες επρόκειτο να γίνει το έργο. >>>
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη», δυο καταπατητές μπλόκαραν, ουσιαστικά, την κατασκευή του έργου, καθώς έχουν καταλάβει τις εκτάσεις στις οποίες θα γινόταν ο κόμβος. Πρόκειται για έναν επιχειρηματία και για εταιρία που πτώχευσε και βρίσκονται εκεί υλικά της.
Ο εργολάβος σε μια οργισμένη επιστολή του, προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δηλώνει ότι αποφάσισε να διαλύσει τη σύμβαση για την κατασκευή του έργου, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Περιφέρεια και αδιαφορία στην Πολιτεία. Ο ίδιος μας παρέπεμψε στην επιστολή στην οποία κάνει λόγο και για αποζημιώσεις που φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια.
Από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας για τα έργα Άλκης Νουσηκύρου, ο οποίος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος και πολιτικός προϊστάμενος στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του FM100 και είπε ότι δεν υπάρχει θέμα, αφού η απόφαση του 2003 δίνει το δικαίωμα στην περιφέρεια να αποβάλει τους καταπατητές. Πάντως, δεν έδωσε πειστική απάντηση στο θέμα των αποζημιώσεων που εγείρει ο εργολάβος, περιοριζόμενος να πει ότι «είναι δεκτικός στο να συνεχίσει το έργο, το οποίο θα γίνει όπως και να ΄χει». Όσον αφορά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Νουσηκύρου, προέκυψαν από τις αλλαγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, κάτι που, επίσης, μπλόκαρε το έργο, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας είπε πως θα ξεπεραστούν με την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, την οποία ανέλαβε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος. Με τη ρύθμιση αυτή, οι αρμοδιότητες θα περάσουν, πλέον, στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.