Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε δυο εκθέσεις οι οποίες ανακοινώθηκαν σήμερα, εκφράζει "σοβαρή ανησυχία" για την άρνηση της Τουρκίας να καλύψει τα πολιτικά κριτήρια που απαιτούνται για την ένταξη της στην ΕΕ. >>>

Η έκθεση "στέκεται" ιδιαίτερα στα θέματα της Κύπρου, των Κούρδων, της ελευθερίας έκφρασης, της απεριόριστης διάρκειας στην κράτηση των ύποπτων και, γενικότερα, στην καθυστέρηση που παρατηρείται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων. 
Πρόκειται για την πιο σκληρή και συγκεκριμένη κριτική στην Τουρκιά από την ΕΕ, κατά τις εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών στις Βρυξέλλες και στην Άγκυρα. 
"Ανησυχούμε όλο και περισσότερο από την απουσία ουσιαστικής προόδου σε ο,τι αφορά την ικανοποίηση των πολιτικών κριτηρίων" για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αναφέρει η έκθεση για την Στρατηγική της Διεύρυνσης. 
Η έκθεση αναφέρεται στο Κυπριακό και ζήτα από την Άγκυρα να αποφευχθεί κάθε είδους απειλή, να μη υπάρξουν αφορμές έντασης που θα υπονόμευαν τις σχέσεις καλής γειτονίας, την καλεί να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο (της Άγκυρας) και να προχωρήσει στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία. 
Η δημοκρατική πρόοδος της χώρας καθυστερεί, ιδιαίτερα λόγω των περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης, τονίζει η έκθεση, ενώ πληθαίνουν οι επεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης, οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και οι διώξεις των πανεπιστημιακών, των συγγραφέων και των δασκάλων που γράφουν σε κουρδική γλώσσα. Το δικαίωμα της ελευθερίας και της ασφάλειας όπως και της λειτουργίας της Δικαιοσύνης παραβιάζεται. 

Οι ανησυχίες της Ε.Ε.
"Ανησυχούμε", γράφει η έκθεση, για τις διώξεις των μη φιλικών στην κυβέρνηση προσώπων και αναφέρει συγκριμένες περιπτώσεις. "Δυο χιλιάδες οκτακόσιοι και πλέον σπουδαστές είναι υπό κράτησιν, οι περισσότεροι με την κατηγορία του τρομοκράτη". 
Η έκθεση σημειώνει ιδιαίτερα τρία "κεφάλαια"--το Κουρδικό, την δίκη των αξιωματικών και την πολιτική της κυβέρνησης για τις μειονότητες. 
Σχετικά με την δίκη των αξιωματικών που καταδικάστηκαν για την συμμετοχή τους σε σχεδιαζόμενα πραξικοπήματα η έκθεση σημειώνει ότι παραμένει η ανησυχία για το δικαίωμα της υπεράσπισης και για την παρατεταμένη κράτηση των κατηγορούμενων. 
Αναφορικά με τις μειονότητες και τη Σχόλη της Χάλκης η έκθεση αναφέρει ότι "οι μη μουσουλμανικές κοινότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της μη νομικής κάλυψης τους, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες σε δικαιώματα ιδιοκτησίας και προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Οι περιορισμοί στην εκπαίδευση κληρικών παραμένουν και πάρα τις εξαγγελίες των Αρχών η Σχόλη της Χάλκης παραμένει κλειστή".