Καταρτίζεται σχέδιο με προτάσεις από τη Σερβία για λύση του ζητήματος του Κοσόβου
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούσιτς δήλωσε αργά χθες το βράδυ πως στην πρώτη συνάντηση για την κατάρτιση πλατφόρμας για το Κόσοβο οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα προσχέδιο από τον πρόεδρο της χώρας Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Επισήμανε δε πως το έγγραφο αυτό είναι «κρατικό μυστικό» και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για το πλέον συγκεκριμένο σχέδιο που έχει ποτέ καταρτιστεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
«Όλοι είδαμε το έγγραφο και θα πρέπει να ετοιμάσουμε τις προτάσεις μας πριν από την επόμενη συνάντηση, που θα πρέπει να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα» υπογράμμισε ο κ. Βούτσιτς.
«Το σημαντικό είναι πως όλα έχουν τεθεί υπό πραγματικό πλαίσιο τώρα. Το μίνιμουμ και το μάξιμουμ βρίσκονται εντός της σφαίρας του εφικτού και του ρεαλιστικού» διευκρίνισε, σε δηλώσεις του στη σερβική ραδιοτηλεόραση.
Ο κ. Βούτσιτς είπε ακόμη πως δύο αρχές είναι οι πλέον σημαντικές: η προάσπιση των κρατικών και εθνικών συμφερόντων και η συνέχιση της πορείας της ΕΕ στο ευρωπαϊκό μονοπάτι.
Στη χθεσινή συνάντηση υπό τον πρόεδρο της χώρας Τόμισλαβ Νίκολιτς έλαβαν, επίσης, μέρος ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο επικεφαλής του αρμόδιου για το Κόσοβο γραφείου της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούλιν, η αντιπρόεδρος, αρμόδια για την ένταξη στην ΕΕ, Σουζάνα Γκρούμπιεσιτς και ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Μρκιτς.