Για άλλη μία φορά, το salonicanews.com συμμετέχει στην απεργία των δημοσιογράφων. Δημοσιογράφος το δημιούργησε, ειδήσεις και ρεπορτάζ φιλοξενεί και είναι αυτά ακριβώς που τίθενται εν κινδύνω... >>>

Στην πραγματικότητα, με την άλωση του χώρου του Τύπου υπέρ της εργοδοσίας από την Τρόικα, αυτός που ΔΕΝ εξυπηρετείται, είναι ο πολίτης. Κατάφεραν να του δημιουργήσουν την εντύπωση ότι έχει στα χέρια του μια πληθώρα μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που έχει είναι πάρα πολλά μέσα μαζικής ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, που του μεταδίδουν, απλά, την... ίδια είδηση...
Οι πηγές των ειδήσεων παραμένουν οι ίδιες και περνούν το μήνυμά τους ακολουθώντας τις απλές αρχές της επικοινωνίας (ο πομπός επιλέγει το μέσον, κωδικοποιεί το μήνυμα και το μεταφέρει στο ακροατήριο, αναμένοντας την ανατροφοδότησή του -feedback- ακριβώς με αυτό το οποίο... ο ίδιος πλάσαρε για να του επιστρέψουν).
Την ίδια στιγμή, σε όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ επικρατούν συνθήκες γαλέρας. Μειωμένα μισθολόγια, από 20-50% στον ιδιωτικό τομέα. Μειωμένα μισθολόγια της τάξης του 30% στα μέσα του δημοσίου (ΕΡΤ, Δημοτικά ΜΜΕ, Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Γραφεία Τύπου). Ολόκληρα τμήματα εξαφανίζονται και οι απολύσεις είναι αθρόες...
Μέσα σε αυτές τις εργασιακές συνθήκες, δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή, στο "Κ" της "Καθημερινής", η παρουσίαση της International Herald Tribune. Εφημερίδα με ιστορία άνω του αιώνος. Τι έλεγαν ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα στελέχη της; Ότι στην εποχή της κρίσης, η IHT έκλεισε δραστηριότητές της, αλλά αποφάσισε και δεν μείωσε το δημοσιογραφικό προσωπικό της. Επειδή έκρινε -και πολύ σωστά- ότι πουλά ένα προϊόν το οποίο, χωρίς, ή με λιγότερους δημοσιογράφους, ευτελίζεται. Ως brand name (για να μιλήσουμε με όρους αγοράς) έκρινε ότι δε θα ευτελίσει το προϊόν της.
Για άλλη μία φορά, όμως, οι ιδιοκτήτες του χώρου, δεν παραδειγματίζονται από το εξωτερικό. Αντιμετωπίζουν τις επιχειρήσεις του χώρου του Τύπου ως βιοτεχνίες φασόν και τις σπρώχνουν, ολοένα και περισσότερο, στην ανυπαρξία. Λες και θέλουν να απαλλαγούν από αυτές.
Δεν ωφελεί να επανέλθουμε με κάποιο σημείωμα που θα καταγράφει τα προβλήματα του χώρου στη Μακεδονία και τη Θράκη. Το ΄χουμε κάνει στο παρελθόν και -πιστέψτε μας- τίποτα δεν άλλαξε. Ή, μάλλον, οι αλλαγές ήταν προς το χειρότερο.
Θα κλείσουμε με αυτό: Η Τρόικα, από τις χθεσινές ενέργειές της, στις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, έδειξε ή ότι δεν κατάλαβε, ή ότι αδιαφορεί για το τι θα γίνει με αυτό το κράτος και τους πολίτες του. Αποδείχτηκε ότι η παράδοσή μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την κυβέρνηση Γ.Α.Παπανδρέου ήταν το χειρότερο λάθος μετά την μεταπολίτευση. Ακόμη κι αν η λύση του ευρώ είναι μονόδρομος, δε γίνεται να ισοπεδωθούν εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών. Όχι επειδή θα πάθουν "κάτι" τα συνδικάτα. Απλά, επειδή αν πάψουν να ισχύουν, θα πάψουν να υπάρχουν άνθρωποι.
Γι αυτό συμμετέχουμε στην απεργία.
Δ.Ι.Ασπροπούλης