Στις 14.00 το μεσημέρι νέα συνάντηση Στουρνάρα Τρόικας. Δεν αναμένεται να κλείσει η συμφωνία, ωστόσο θα γίνει προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος.
Στις 14:00 το μεσημέρι θα γίνει η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικα. Οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο, Κυριακή, καθώς η επόμενη συνάντηση μεταξύ του κ. Στουρνάρα και των εκπροσώπων της τριμερούς έχει ήδη προγραμματισθεί για τις 14:00.
Παρά τις διαβουλεύσεις, τελική συμφωνία για την οριστικοποίηση της δέσμης μέτρων δεν αναμένεται να επιτευχθεί εντός του Σαββατοκύριακου, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις πιθανότατα θα ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα, όπως εκτίμησε και ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η «γεφύρωση» των διαφορών που παραμένουν. «Κάθε μέρα προκύπτει και κάτι άλλο» σχολίαζε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εκφράζοντας πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία για την αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Η τρόικα ζητά επιπλέον μέτρα για την διετία 2015 - 2016 χωρίς προς το παρόν να έχει προσδιορίσει το ποσό, καθώς εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, τα δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2013 ανέρχονται στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Συνολικά, από τις περικοπές στις συντάξεις θα προέλθουν τα 4,9 δισ. ευρώ το επόμενο έτος. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το τι προβλέπονταν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού κατά 1,1 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή προκύπτει από τη διαφαινόμενη κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους του ΟΓΑ και από την αύξηση του ποσοστού περικοπής όλων των συντάξεων. Αντιθέτως, δεν θα μειωθούν τα αναπηρικά επιδόματα. Επιπλέον 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα υλοποιηθούν το 2014.