Ο πολυβραβευμένος μουσικός Milcho Leviev, συνοδευόμενος από τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης και μία παρέα ελλήνων μουσικών, απόψε στις 9, στο Μέγαρο Μουσικής, σε ένα αφιέρωμα στη μουσική των G. Gershwin, D. Ellington και C. Porter (στη φωτογραφία ο Milcho Leviev με την Βίκυ Αλμαζίδου). Το πρόγραμμα των σημερινών εκδηλώσεων αναλυτικά>>>


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στη Θεσσαλονίκη, το 25o κινηματογραφικό αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από σήμερα, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, έως και τις 21 του μήνα, στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Λιμάνι, Αποθήκη Α΄, τηλ. 2310-508.398). Σήμερα στις 21:30 θα προβληθεί η ταινία Στη στεριά / Terraferma του Εμανουέλε Κριαλέζε / Emanuele Crialese. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ γενική είσοδος και 4 ευρώ φοιτητικό.
ΘΕΑΤΡΟ
  • Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών «Α4Μ» παρουσιάζει την παράσταση «Project Οδύσσειες: Θεσσαλονίκη ΙΙ (Μνήμη / Νήματα)», έως και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στις 21:00, στην Αποθήκη 7 του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (απέναντι από τον εμπορευματικό σταθμό). Το «Project Οδύσσειες: Θεσσαλονίκη ΙΙ (Μνήμη / Νήματα)» είναι μια site-specific promenade performance, με παράλληλη εσωτερική και εξωτερική δράση. Πρόκειται για μία «περιπατητική» παράσταση με θεατροκεντρικό πυρήνα, που συνδυάζει διαφορετικές μορφές τέχνης και έχει ως στόχο να παρασύρει τον θεατή σε μια περιπετειώδη διαδρομή με αφετηρία το λιμάνι. Σκηνοθεσία Αθηνά Δράγκου. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των 47ων «Δημητρίων» και του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης «Θεσσαλονίκη 1912 - 2012». Τιμή εισιτηρίου 10€, 5€ (μειωμένο).
  • Το Σχήμα εκτός Άξονα παρουσιάζει την πρώτη του παραγωγή για την περίοδο 2012-2013, με τίτλο «Πορείες Τρωάδων» (αφορμή η τραγωδία του Ευριπίδη). Σκηνοθεσία Αναστασία Θεοφανίδου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης. Ιδέα, σύνθεση κειμένων Αναστασία Θεοφανίδου. Ερμηνεύουν Αναστασία Θεοφανίδου, Αλεξία Σαπρανίδου. Σχήμα εκτός Άξονα: Πλάτωνος 35, κέντρο Θεσσαλονίκης. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα στις 9 μμ. Δεν υπάρχει εισιτήριο αλλά ελεύθερη συνεισφορά των θεατών.
  • Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» παρουσιάζει την παράσταση «Μια φορά… στο Μεξικό» (με αφορμή μια ιδέα βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μεξινακού Χουάν Ρουλφο «Πέδρο Πάραμο»). Δραματουργική σύνθεση – σκηνοθεσία Νίκος Σακαλίδης. Παίζει ο Θωμάς Βελισσάρης. Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη). Παραστάσεις κάθε Δευτέρα στις 9.15 μ.μ. Τιμή εισιτηρίου: κανονικό 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ, κάρτα ανεργίας 5 ευρώ.
  • Το έργο «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη, με την ομάδα Angelus Novus, από σήμερα, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Όρα (Αντωνίου Καμάρα 3 και Τσιμισκή, έναντι ΧΑΝΘ). Ερμηνεία: Αναστάσης – Δημήτρης Παπαδόπουλος. Πληροφορίες στο τηλ. 2310 232799.
  • Η Παιδική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παράσταση «Πήτερ Παν», βασισμένη στο έργο του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Χώρος: Βασιλικό Θέατρο (Λεωφόρος Νίκης 121, Θεσσαλονίκη). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη - Παρασκευή 10.30 (για σχολεία), Κυριακή 11:00 & 15.00 (για το κοινό). Γενική είσοδος: Κυριακές 10 €. Τιμή σχολικού εισιτηρίου: Τρίτη – Παρασκευή 7 €.
  • «Οι άθλοι του Ηρακλή», με την υπογραφή της Κάρμεν Ρουγγέρη, στο θέατρο Εγνατία (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Θεσσαλονίκη). Μέσα από την παράσταση τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη γέννηση του ήρωα, τη ζωή του, τους άθλους του, την καθιέρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το θάνατό του και τέλος τη μετάβασή του στον Όλυμπο. Κάθε Κυριακή στις 11:30 & 15:00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 10€, οικογενειακό εισιτήριο 4 ατόμων 35€, ειδικές τιμές για ανέργους – πολύτεκνους. Για σχολεία, καθημερινά μετά από συνεννόηση στο τηλ. 2310-428027 (το κόστος του εισιτηρίου για τα σχολεία 6 ευρώ).
  • Η Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει «Το Όνειρο του Σκιάχτρου» του Ευγένιου Τριβιζά, στην αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ (πλ. Αριστοτέλους 10). Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη. Παραστάσεις: Κυριακή 21 Οκτωβρίου & κάθε Κυριακή από τις 18 Νοεμβρίου, στις 11.30 το πρωί. Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 10€, οικογενειακό (4 άτομα) 30€, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 7€. Ισχύουν εισιτήρια του ΟΓΑ. Επικοινωνία 2310 222299.
  • Το Θέατρο Αριστοτέλειον και η Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν την παράσταση «Ο Εγωιστής Γίγαντας», βασισμένη στο έργο του ΄Οσκαρ Ουάιλντ. Μουσική Νίκος Ξανθούλης. Διασκευή- σκηνοθεσία: Λένα Γεωργιάδου. Το έργο παίζεται κάθε Κυριακή, στις 11:30, στο Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη). Καθημερινές παραστάσεις δίνονται και για τα σχολεία κατόπιν συνεννοήσεως.
  • Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Σοφούλη παρουσιάζει το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», σε διασκευή για παιδιά από τον Γιάννη Καλατζόπουλο. Σκηνοθεσία: Παυλίνα Χαρέλα. Κάθε Κυριακή στις 11:30, στο Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης) και καθημερινές παραστάσεις για σχολεία. Τηλ. επικοινωνίας 2310 423925.Τιμή εισιτηρίου 10€.
  • Κουκλοθέατρο στη ΧΑΝΘ, κάθε Κυριακή στις 12.00. Τον Οκτώβριο το έργο «Ο Φασουλής και η μάγισσα Μπαχλεβιτσα» και το Νοέμβριο το έργο «Ο Φασουλής και οι πειρατές». Ερμηνεία – κατασκευή κούκλας, σκηνικών Λίτσα και Χριστίνα Μπήτιου. Τιμή εισιτηρίου € 6. Παραστάσεις για νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς δίνονται τις καθημερινές, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (2310 241 007 και 6936985171).
ΜΟΥΣΙΚΗ
  • Ο πολυβραβευμένος μουσικός Milcho Leviev, συνοδευόμενος από τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης και από μία παρέα ελλήνων μουσικών, απόψε στις 9, στην Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου «Διάσημοι Ερμηνευτές» των 47ων «Δημητρίων» και αποτελεί συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. O Milcho Leviev θα έχει στο πλευρό του την τραγουδίστρια της τζαζ Βίκυ Αλμαζίδου, τον τρομπετίστα Παντελή Στόικο, το Λάκη Τζήμκα στο κοντραμπάσο, τον Γρηγόρη Σημαδόπουλο στο πιάνο, τον Χρήστο Γερμένογλου στα τύμπανα, τον Χάρη Καπετανάκη στο σαξόφωνο και τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης που θα διευθύνει ο Χάρης Ηλιάδης. Το πρόγραμμα της συναυλίας είναι ένα αφιέρωμα στη μουσική των G. Gershwin, D. Ellington και C. Porter. Τιμές εισιτηρίων 15 και 10 ευρώ (μαθητικό, φοιτητικό).
  • Η μπάντα APERITO (Δάνης Κουμαρτζής, Λίνα Παλερά, Φίλιππος Κωσταβέλης, Χρήστος Τάσιος), απόψε από τις 10, στο La Place Mignonne (Εθνικής Αμύνης 4, Θεσσαλονίκη). Είσοδος ελεύθερη, τιμή ανάλογα με την κατανάλωση.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Ο Σύλλογος Γουμενισσιωτών κατοίκων Θεσσαλονίκης, στo πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13: Απελευθέρωση της Γουμένισσας και της περιοχής της (23 Οκτωβρίου 1912)» και ομιλητή τον κ. Χρήστο Ίντο, τ. σχολικό σύμβουλο και ερευνητή τοπικής ιστορίας. Σήμερα, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, στις 19.00, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου). Θα προηγηθεί αναφορά στο έργο και τη ζωή του αείμνηστου καθηγητή του Α.Π.Θ. Κωνσταντίνου Βαβούσκου, ακαδημαϊκού και για 30 χρόνια προέδρου της ΕΜΣ, επιτίμου δημότη Γουμένισσας, και θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα, την οποία θα παραλάβει η σύζυγος του εκλιπόντος κα Χριστίνα Βαβούσκου.
  • Έκθεση με θέμα «Το Εργατικό – Συνδικαλιστικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης μέσα από το ιστορικό αρχείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και των σωματείων του» στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Την έκθεση διοργανώνουν το ΚΙΘ σε συνεργασία με το ΕΚΘ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Διάρκεια έκθεσης έως 4 Νοεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 2310 264668, 2310 274167.
  • Έκθεση παραδοσιακής μικρασιάτικης φορεσιάς διοργανώνει η 3η Δημοτική Κοινότητα στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Άνω Πόλης (Πλατεία Ρομφέη - Κρίσπου 7), με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 12 – 21 Οκτωβρίου 2012, με ώρες λειτουργίας 10:00 – 13:00 και 18:00 – 21:00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Εκδηλώσεις στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3, περιοχή Ντεπώ). Σήμερα, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, στις 20.30. Αφιέρωμα στην ποίηση της Μελίτας Τόκα Καραχάλιου. Πλαισιώνουν μουσικά: Νατάσσα Mare - Μουμτζίδου, Φίλιππος Κωσταβέλης, Αγαμέμνων Μάρδας. Συμμετέχει η θεατρική ομάδα: Σωτηρία Ζαχαριάδου, Δήμητρα Ντασιώτη, Ραφαέλα - Μαργαρίτα Κονταξή. Παρουσιάζει ο Γιώργος Σαράτσης. Αίθουσα Θεάτρου. Έκθεση έργων των Θάλειας Φλωρά - Καραβία, Κενάν Μεσαρέ, Γιώργου Ροϊλού, Γιώργου Στρατηγού, Λυκούργου Κογιεβίνα, με σκηνές των Βαλκανικών πολέμων και πορτρέτα προσωπικοτήτων με σημαντικό ρόλο. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γ’ Σώμα Στρατού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «2012: 100 χρόνια ελεύθερη Θεσσαλονίκη». Διάρκεια έως 28 Οκτωβρίου. Αίθουσες Α’ και Β΄ Εικαστικών Εκδηλώσεων 5ου ορόφου. Έκθεση παλιών παιδικών παιχνιδιών από τη συλλογή του παλαιοπώλη– συλλέκτη Γιάννη Βαβάτση. Διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «2012: 100 χρόνια ελεύθερη Θεσσαλονίκη» και θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου. Αίθουσα Εικαστικών Εκδηλώσεων 6ου ορόφου. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

«ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΒΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»
Έως τις 27 Ιανουαρίου 2013, οι εκθέσεις με το γενικό τίτλο «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη», που διοργανώνονται και φιλοξενούνται από τα μουσεία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης). Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Μουσείο του Λούβρου, καθώς και των 47ων «Δημητρίων» και του εορτασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης «Θεσσαλονίκη 1912 – 2012». Οι εκθέσεις:
  • «Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας», Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-18.00. Εισιτήρια: 5€ γενικής εισόδου. Ισχύουν ατέλειες. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ
  • «Από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο και τον Κοραή: Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και ο Διαφωτισμός», Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30 - 18:00, Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00, Κυριακή 9:00 - 16:00 (Το ωράριο λειτουργίας ενδέχεται να τροποποιηθεί κατά τη χειμερινή περίοδο). Εισιτήρια: 6€ γενικής εισόδου, 8€ ενιαίο εισιτήριο, περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, 4€ μειωμένο ενιαίο, 3€ μειωμένο. Ισχύουν ατέλειες. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ
  • Nan Goldin “Scopophilia”, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη 10:00-18:00, Τετάρτη 10:00-22:00, Πέμπτη. 10:00-18:00, Παρασκευή 10:00-19:00, Σάββατο.10:00-18:00, Κυριακή 10:00-15:0. Εισιτήρια: 4€ γενικής εισόδου, 2€ μειωμένο και φοιτητικό. Ισχύουν ατέλειες. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ
  • «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice & Jean Christophe Ballot», Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00. Εισιτήρια: 3€ γενικής εισόδου, 1,5€ μειωμένο και σχολικό, 1€ ομαδικό. Ισχύουν ατέλειες. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ
  • «Η λειψανοθήκη του “Αληθούς Σταυρού”», Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 9:00-16:00 (Εισιτήρια: 4€ γενικής εισόδου, 2€ μειωμένο. Ισχύουν ατέλειες. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ
Οι εκθέσεις συνοδεύονται από σχετικούς δίγλωσσους (ελληνικά-γαλλικά) καταλόγους και πλαισιώνονται από εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και παράλληλες δράσεις. Όλο το υλικό βρίσκεται στο link http://tiny.cc/5M-Louvre, το οποίο θα εμπλουτίζεται και θα αποστέλλεται τακτικά από τα 5 μουσεία για τις εκθέσεις τους αντίστοιχα.

 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
  • Το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2012 παρουσιάζει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου την έκθεση «Ελαιώνας / Zeitenlik - Ιεροσπουδαστήριο Μονής Λαζαριστών». Φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και παράλληλες εκδηλώσεις επιδιώκουν να γνωρίσει το κοινό της Θεσσαλονίκης το σημαντικό αυτό κτίριο και τη μακρά ιστορία του που συνδέεται άμεσα με την ιστορία της πόλης. Έρευνα, επιμέλεια έκθεσης, κείμενα Σπύρος Λαζαρίδης. Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης). Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα με Παρασκευή 18:00 - 21:00, Σάββατο & Κυριακή 11:00 - 13:00 & 18:00 - 21:00. Για επισκέψεις σχολείων πληροφορίες στο 2310 589 200.Είσοδος ελεύθερη.
  • «Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης» είναι το θέμα της έκθεσης που παρουσιάζει το Α.Π.Θ., σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, έως τις 8 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου (Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη). Τα σπάνια εκθέματα, τα περισσότερα εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά, προέρχονται από τις Συλλογές των: Βασίλη Βασιακώστα, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου, Σάββα Δεμερτζή, Γιώργου Θωμαρέη, Οικογένειας Καλφαγιάν, Μανώλη Κανδυλάκη, Παναγιώτη Κόκκα, Γιώργου Κωνσταντινίδη, Γιάννη Μέγα, Βασίλη Νικόλτσιου, Άγγελου Παπαϊωάννου, Γιώργου Πατιερίδη, Κώστα Σταμάτη, Δημήτρη Τακά, Αλέξανδρου & Λένας Χαΐτογλου. Η έκθεση είναι διαδραστική και υποστηρίζεται με οπτικοακουστικές παραγωγές. Τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή 09.00 - 16.00. Τιμή εισιτηρίου: 4€, 2€ (μειωμένο).
  • «Incantadas» (Μαγεμένες): μία εγκατάσταση σύγχρονων ιχνογραφημάτων μνημειακού χαρακτήρα, βασισμένων στην απεικόνιση της πολιτιστικής παράδοσης της Μακεδονίας, των καλλιτεχνών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Γρανάδας Asunción Jódar και Ricardo Marín Viadel, στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη). Η εγκατάσταση αυτή περιλαμβάνει περισσότερα από εξήντα ιχνογραφήματα μνημειακού χαρακτήρα, ύψους περίπου ενάμιση μέτρου, που παρουσιάζονται σε μορφή διαλόγου με τα έργα τέχνης του μουσείου και με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μοντέρνου κτιρίου. Το ερευνητικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα Incantadas έχει οργανωθεί από κοινού από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Βυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών Γράναδας και το Πανεπιστήμιο Γρανάδας, με στόχο τη συνύπαρξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και της αρχαίας καλλιτεχνικής κληρονομιάς. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30 - 18:00, Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00, Κυριακή 9:00 - 16:00. Τιμή εισιτηρίου: 6€, 4€ (μειωμένο).
  • Έκθεση «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χώρο», στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη), έως τις 31 Δεκεμβρίου. Σε συνεργασία με: 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Εβραϊκό Μουσείο, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30 - 18:00, Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00, Κυριακή 9:00 - 16:00. Τιμή εισιτηρίου: 6€, 4€ (μειωμένο).
  • Η γκαλερί «Ζήνα Αθανασιάδου» (Π. Π. Γερμανού 5, Θεσσαλονίκη) παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση – εγκατάσταση του Ανδρέα Αγγελιδάκη στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Φανταστικές Λύσεις». Διάρκεια έκθεσης έως τις 5 Νοεμβρίου. Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.30 – 14.00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 – 14.00 & 17.30 – 21.00. Είσοδος ελεύθερη.