Το θέμα των θανατηφόρων περιστατικών της Ολλανδίας λόγω αλλοιωμένου σολομού, που συνδέονται με ελληνική εταιρεία θα διερευνήσει η Εισαγγελία Πρέβεζας

Στην Εισαγγελία Πρέβεζας παραπέμπει την υπόθεση της επιχείρησης "Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού και Σολομού" ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μετά τα θανατηφόρα περιστατικά που παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία σχετιζόμενα με την κατανάλωση προϊόντων σολομού επιμολυσμένων με σαλμονέλα.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας, ήδη έχουν μεταβεί στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ελεγκτές της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ Ηπείρου προκειμένου να προχωρήσουν στη δέσμευση του συνόλου των προϊόντων που διαθέτει η μονάδα, συμπεριλαμβανομένων και άλλων ειδών που παράγει πέραν του επεξεργασμένου σολομού, ενώ με απόφαση του ΕΦΕΤ συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.
Σημειώνεται ότι ο ΕΦΕΤ είχε προχωρήσει στις 5 Οκτωβρίου στην αναστολή λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού και Σολομού μετά την ανίχνευση σαλμονέλας (Salmonella Thompson) σε παρτίδες συσκευασμένου καπνιστού σολομού. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελεί θυγατρική μονάδα της ολλανδικής εταιρείας «Foppen Paling en Zalm», για λογαριασμό της οποίας γίνεται η παραγωγή.
Από τους σχετικούς ελέγχους, προέκυψε η μη διακίνηση των επιμολυσμένων παρτίδων καπνιστού σολομού στην εγχώρια αγορά. Αποκλειστικός πελάτης της είναι η μητρική εταιρεία «Foppen Paling en Zalm» στην Ολλανδία.
Όπως ανέφερε ο κ. Μίχας, η λήψη του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης έγινε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε η μη τήρηση από την επιχείρηση των οριζομένων από τον ΕΦΕΤ ενεργειών. Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Μίχας, η εταιρεία συνέχισε την παραγωγική της διαδικασία, ακόμη και με τη χρήση δεσμευμένων από τον ΕΦΕΤ πρώτων υλών και ενώ αναμένονταν σχετικά εργαστηριακά αποτελέσματα.
Ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τις ολλανδικές αρχές, ενημερώνοντας σχετικά για το θέμα. Επίσης, ο ΕΦΕΤ, ως σημείο επαφής της χώρας με το Παγκόσμιο Δίκτυο για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN) ενημερώνεται για τις τρέχουσες εξελίξεις και συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές.