Σε αντεπίθεση καλεί το λαό η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ταυτόχρονα ζητά την αποδέσμευση από την ΕΕ
«Αν με την πολιτική σου δεν έρχεσαι σε αντιπαράθεση στο πεδίο της οικονομίας, ακόμα και αν έχεις τα πιο ριζοσπαστικά πολιτικά συνθήματα, δεν πρόκειται να κάνεις τίποτα», υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Ερωτηθείσα για τις χθεσινές εξελίξεις στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η κ. Παπαρήγα είπε ότι τα τρία κόμματα δεν έχουν διαφορές στην στρατηγική τους, προσθέτοντας ότι ακόμα και τα περιθώρια οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης ή άσκησης πίεσης λιγοστεύουν όταν θεωρείς την ΕΕ μονόδρομο.
Ειδικότερα για τα εργασιακά, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είναι κατεύθυνση της ΕΕ, εδώ και 20 χρόνια. Ταυτόχρονα, προσέθεσε, ότι το ΚΚΕ προσπαθεί να μην μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων, αλλά να αναδείξει το βάθος, την έκταση και τη φύση της κρίσης.
Ερωτηθείσα αν διαβλέπει πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο και ποια είναι η απάντηση του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η απάντηση είναι «να βγει ο λαός στο προσκήνιο και να αναλάβει την ευθύνη» και τόνισε ότι απαιτείται η οικοδόμηση λαϊκής συμμαχίας, η οποία θέλει δουλειά», αλλά υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για την δημιουργία της, με δεδομένο ότι η στρατηγική του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο είναι ενιαία, άρα εκ των πραγμάτων διευρύνονται τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την κρίση.
«Είναι κρίση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και το νέο στοιχείο σε αυτήν είναι ότι δεν μπορούν να την διαχειριστούν. Έγκυρες μελέτες εκτιμούν ότι η όποια ανάκαμψη θα επέλθει δεν θα ξεπερνά το 1%», είπε η γγ του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι ο λαός πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση, στην κατεύθυνση της αποδέσμευσης από την ΕΕ της μονομερούς διαγραφής του χρέους και της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων.
Κληθείσα να αναφέρει παραδείγματα για το «τι θα έκανε το ΚΚΕ», η κ. Παπαρήγα είπε ότι η λαϊκή εξουσία θα προχωρούσε σε κοινωνικοποίηση των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων στη βιομηχανία και έφερε ως παραδείγματα τη φαρμακοβιομηχανία, τη βιομηχανία τροφίμων και τις μεγάλες επιχειρήσεις ενέργειας και υποδομών.
Στην παρατήρηση ότι οι τελευταίες ήταν κρατικές, διευκρίνισε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ κρατικής επιχείρησης και κοινωνικοποιημένης, -«όχι με όρους ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε, καθώς τότε «και ως κρατικές λειτουργούσαν υπέρ των ιδιωτών και ταυτόχρονα -μέσω διαφόρων “συμμαχιών”- ως μέσα χειραγώγησης του λαού.
Για τα χαμηλά ποσοστά του ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η ψήφος είναι ένα κριτήριο, αλλά δεν είναι το καθοριστικό για το αν είναι ορθή ή όχι η πολιτική ενός κόμματος.
«Αν το ΚΚΕ έκανε το θεμελιακό λάθος να συνδράμει σε μια πολιτική με προδιαγεγραμμένη πορεία, ίσως να είχε κάποια εκλογικά κέρδη -τα οποία θα ήταν προσωρινά-, όμως, οι απώλειες για τον λαό θα ήταν μεγάλες», υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ προσπαθεί να μην νοθευτεί ο λαϊκός ριζοσπαστισμός.
«Αν χρειάστηκαν 25 χρόνια για να καταλάβει ο λαός τι σημαίνει ΠΑΣΟΚ, ας μην χρειαστούν άλλα 25 χρόνια για να καταλάβει τι σημαίνει η νέα σοσιαλδημοκρατία», είπε η κ Παπαρήγα τονίζοντας ότι το ΚΚΕ μπορεί να λογοδοτήσει στον λαό, αλλά όχι να απολογηθεί, και προσέθεσε πως «να απολογηθούν όλοι αυτοί που μιλάνε για κρίση χρέους και κρίση διαχείρισης, για “λαμόγια” κ.λπ., την ώρα που έχουμε πάει 60 χρόνια πίσω».
Σε ερώτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία η κ. Παπαρήγα είπε «συνεργασία κάνεις όταν υπάρχουν προτάσεις ή όταν έχεις κοινή στρατηγική.».
Αναφορικά με το αν πρέπει να πάρουμε τη δόση (των 31 5 δισ.), η κ. Παπαρήγα είπε ότι «αν τα πάντα γίνονται για να πάρουμε τη δόση, που θα “μπαλώσει” ορισμένα πράγματα, τότε μαζί είναι και τα μέτρα και ας μην διαμαρτύρεται κανείς», και επανέλαβε ότι ο λαός πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση με στόχο τη ρήξη και την ανατροπή.
Επίσης, προσέθεσε ότι «είναι προ καιρού αποφασισμένο να διοχετεύεται στην αποπληρωμή του χρέους και το πρωτογενές πλεόνασμα».
Η γγ του ΚΚΕ επέκρινε τα άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, ότι συμβάλλουν στην εξαπάτηση του λαού, ανέφερε πως το ΚΚΕ δεν συμβάλλει στην «αποχαύνωση του λαού» και υπογράμμισε ότι η ΕΕ και η κυριαρχία των μονοπωλίων είναι κεντρικό θέμα.
Απαντώντας στην παρατήρηση για το μικρό εύρος των κινητοποιήσεων, η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα της μακρόχρονης διάβρωσης και εκφυλισμού του κινήματος, επέκρινε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ότι ενώ κηρύσσουν απεργίες δεν κάνουν τίποτα για να τις στηρίξουν και προσέθεσε ότι «με άδειες και ρεπό την ημέρα της απεργίας δεν γίνεται».
«Εμείς στηρίζουμε απεργίες, ρωτάμε πόσες συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων γίνονται, εμείς λέμε να γίνουν παντού, οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν, να πουν την γνώμη τους και να αποφασίσουν οι ίδιοι, ακόμα και αν αποφασίσουν να μην γίνει απεργία», τόνισε.
Απαντώντας στο τι αλλαγές θα γίνουν στο ΚΚΕ, ενόψει και του 19ου Συνεδρίου του κόμματος, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι «το κύριο ζήτημα είναι η στρατηγική του κόμματος και αυτή δεν θα αλλάξει», σημειώνοντας όμως ότι «αρκετά πράγματα πρέπει να γίνουν καλύτερα».
Αναφορικά με το πρόσωπό της ως Γενική Γραμματέας, είπε ότι «δεν θεωρώ τον εαυτό μου αναντικατάστατο», προσθέτοντας ότι «στα κόμματα αλλάζουν πρόσωπα, αλλά αυτό δεν αρκεί, το κριτήριο είναι η στρατηγική του κόμματος».
«Υπάρχει κίνδυνος τοπικού πολέμου που θα προκαλέσει παγκόσμια ανάφλεξη, ποια θα είναι η εξέλιξη της κρίσης, τι θα γίνει στην ΕΕ και στα Βαλκάνια;», αυτά είναι μεταξύ άλλων τα μεγάλα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν στο Συνέδριο, ανάφερε η κ. Παπαρήγα, επαναλαμβάνοντας ότι το κεντρικό ζήτημα είναι η στρατηγική του ΚΚΕ, ενώ επανερχόμενη στο θέμα των προσώπων είπε ότι «όλη η ΚΕ μπορεί να αλλάξει, το νέο ή τα νέα πρόσωπα πρέπει να είναι και θα είναι ικανότερα».
Τέλος, η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στη Χρυσή Αυγή, την οποία χαρακτήρισε στήριγμα του συστήματος και κάλεσε σε κοινωνική και πολιτική της απομόνωση από τον λαό, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει τιμωρία για τις εγκληματικές της πράξεις που είναι ζητήματα ποινικού δικαίου.
Υπογράμμισε δε ότι το μέτωπο εναντίον της Χρυσής Αυγής πρέπει ταυτόχρονα να είναι και μέτωπο κατά των μονοπωλίων, ενώ αναφορικά με το ζήτημα δημιουργίας αυτού του μετώπου μαζί με άλλες δυνάμεις, η κ. Παπαρήγα σημείωσε: «Μέτωπο με ποια πολιτική; Μέτωπο με εκείνους, όπως η ΝΔ, που προωθούν την αντίληψη των “δύο άκρων”; Τα μέτωπα έχουν πολιτικό περιεχόμενο».