Ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως το κενό μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας στις διαπραγματεύσεις είναι αρκετά μεγάλο. Προσπάθειες γεφύρωσης και σήμερα.
Νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, όπου θα συζητηθούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές, θα λάβει χώρα σήμερα, καθώς επιδιώκεται συμβιβασμός εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το πακέτο των μέτρων μέχρι την Δευτέρα, είναι ορατός ο κίνδυνος το θέμα της Ελλάδας να μην συμπεριληφθεί στην ατζέντα της συνόδου κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει πως θα καθυστερήσει τόσο η απόφαση για την επιμήκυνση, αλλά και την καταβολή της δόσης.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το «κενό των διαπραγματεύσεων» με την τρόικα απάντησε:
«Το κενό είναι αρκετά μεγάλο. Θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός», απάντησε ο υπουργός σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί «μέχρι το Εurogroup της Δευτέρας».
Σε ερώτηση για το αν η υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ έχει επηρεάσει τη διαπραγματευτική διαδικασία, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι δεν έχει καμία σχέση.
«Προσπαθούμε οι περικοπές για το 2013 να μην φθάσουν στα 9,5 δισ. ευρώ και να παραμείνουν στα επίπεδα των 7,5 δισ ευρώ», δήλωσε νωρίτερα υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά. Παραδέχτηκε ότι η διαφορά μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης στην κατάρτιση του πακέτου των μέτρων παραμένει και είναι μεγάλη, ενώ προσδιόρισε τη διαφορά αυτή στα επίπεδα των 2,5 δισ ευρώ μόνο για το 2013.
Πάντως, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα δώσει μάχη για να έχουν κλείσει όλα τα μέτωπα έως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει διαφωνία και στις προβλέψεις για το μακροοικονομικό μοντέλο. Η τρόικα επιμένει ότι η ύφεση θα είναι της τάξης του 5% το 2013, ενώ η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα κινηθεί κοντά στο 4%. Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2013 κατά 3,8%.
Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν έως και τη Δευτέρα σε μία προσπάθεια να γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία ενόψει του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα. Ειδικά για τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, υπάρχουν δράσεις που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, αλλά και δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, υπό συζήτηση βρίσκονται και τα προαπαιτούμενα (prior actions) που θέτει η τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Μάλιστα, ερωτηθείς για το εάν είναι ρεαλιστικό το να εκταμιευθεί η δόση στα τέλη Οκτωβρίου, απάντησε «βλέποντας και κάνοντας».