Δεν είναι μόνον οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που σχηματίζουν ουρές, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης, για να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα του Άξιον Εστί. Τη Χάρη Της προσκυνούν, καθημερινά και αλλόθρησκοι! >>>

Ακόμη και ιερείς άλλων δογμάτων βρέθηκαν στον Ιερό Ναό του Πολιούχου, για να κλίνουν ευλαβικά το γόνυ στην Παναγία και να ασπαστούν με δέος την εικόνα που συνεορτάζει στον Άγιο Δημήτριο. Μάλιστα, χθες, ομάδα καρδιναλίων από την Ιταλία επισκέφθηκε ομαδόν τον Ιερό Ναό και προσκύνησε την εικόνα.
Εκτός από τους Έλληνες ορθόδοξους, ουρές σχηματίζουν και Ρώσοι, Βούλγαροι και Σέρβοι. Κάποιοι ήρθαν με οργανωμένες εκδρομές από το εξωτερικό. Περιμένουν, υπομονετικά, να έρθει η σειρά τους και να ανάψουν ένα κερί στη Χάρη της Παναγίας και του Αγίου Δημητρίου.
Γκρουπ πιστών από Σάμο, Ρόδο, Κρήτη και Κύπρο έχουν, ήδη, προσκυνήσει το Άξιον Εστί. Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους προσκυνητές είναι νέοι, κάτω των 35 ετών...
Οι πρώτοι προσκυνητές πηγαίνουν έξω από το ναό από τα... άγρια χαράματα. Κάποιοι που πηγαίνουν αργά παραμένουν ως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Η ουρά φθάνει... ακόμη κι έξω από την πύλη του Ιερού Ναού. Και, παρά το ότι, για να προσκυνήσει κάποιος, πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μισή με μία ώρα, κανείς δε διανοείται να αποχωρήσει!
Καλύτερη ώρα, πάντως, φαίνεται να είναι από τις 3 μ.μ., ως τις 5 το απόγευμα, καθώς μειώνεται η προσέλευση, λόγω μεσημεριού. 
Ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, παιδιά και έγκυοι, παίρνουν προτεραιότητα. Με το που προσκυνά ο πιστός, παίρνει ένα μικρό αντίγραφο της εικόνας, σε χαρτί, από έναν διάκο που στέκεται ευλαβικά δίπλα στο προσκύνημα.
Αύριο, Παρασκευή, στις 9.30 το βράδυ και μέχρι τις πρωινές ώρες θα τελεστεί αγρυπνία στο ναό, την οποία θα τελέσουν Αγιορείτες πατέρες.
____________________________________________________________________
Με πληροφορίες από το aggelioforos.gr. Οι φωτογραφίες είναι από το chalkidikifocus.gr