Η Όλγα Κεφαλογιάννη εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της παρουσίας της Ελλάδας στο Greek Investment forum στη Νέα Υόρκη
Αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλουν η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας για να ξεπεραστεί η κρίση, καθώς και βελτίωση των συνθηκών για προσέλκΌλυση επενδυτών και τουριστών στη χώρα μας, διαπίστωσαν η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης, όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής συνέντευξής Τύπου, στο Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη.
Αναφερόμενοι στα αποτελέσματα του φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις του ομίλου Μπλούμπεργκ» στο Μανχάταν, με θέμα τις επενδύσεις στην Ελλάδα, υποστήριξαν ότι «υπάρχει ενδιαφέρον» και διαπιστώνονται οι πρώτες θετικές ενδείξεις».
Η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι «η αγορά της Αμερικής μας ενδιαφέρει πάρα πολύ» και ότι «η Ομογένεια μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση», ενώ ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «οι επενδυτές περιμένουν την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ασφάλειας και τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά».
Η υπουργός Τουρισμού παρουσίασε μια συνοπτική εικόνα της πολιτικής του υπουργείου της, που στοχεύει στην αξιοποίηση και ανάδειξη στοιχείων και τομέων που εμπλουτίζουν και αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν, όπως είπε, σημειώνοντας ότι «η παρουσία μας στις ΗΠΑ εντάσσεται και στο πλαίσιο μιας στρατηγικής, που έχει ξεκινήσει από φέτος το καλοκαίρι, όπως και μιας μελετημένης προσέγγισης αγορών ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, τόσο για επισκέπτες, όσο και για επενδυτές. Ήδη», όπως ανέφερε, «έχουμε επισκεφθεί την Βρετανία, την Τουρκία και το Αμπου Ντάμπι, όπου είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σ' ένα παγκόσμιο συνέδριο με όλες τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια».
Η κ. Κεφαλογιάννη διατύπωσε την άποψη ότι «αυτά τα ταξίδια έχουν πάντα συγκεκριμένη στόχευση, όπως συμβαίνει τώρα με το ταξίδι μας στην Αμερική. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει να μειώνεται ο αριθμός των Αμερικανών που επισκέπτεται την Ελλάδα», επισήμανε, τονίζοντας ότι «αυτή την στιγμή, παρά την κρίση και τα προβλήματα, ο συνολικός τουρισμός στη χώρα μας έχει καλά αποτελέσματα. Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που θίξαμε στο φόρουμ, εξηγώντας ότι ο τουρισμός είναι ένας ανθεκτικός τομέας της οικονομίας και έχει πληγεί πολύ λιγότερα σε σχέση με όλους τους άλλους τομείς. Έχει μια εξαιρετικά μεγάλη δυναμική, κάτι που προκύπτει και από σχετικές μελέτες για την ελληνική οικονομία. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο προσφέρει στους επενδυτές μια πολύ καλή ευκαιρία, ειδικά με τα νέα δεδομένα. Και τα νέα δεδομένα είναι ότι το αυτόνομο πλέον υπουργείο Τουρισμού έχει βάλει ένα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών, εκείνων που θα επιτρέψουν ώστε να έχουμε ένα πολύ φιλικό πλαίσιο-περιβάλλον ως προς τον επενδυτή».

Στη συνέχεια, η κ. Κεφαλογιάννη μίλησε για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, σημειώνοντας ότι «είναι ανάγκη να μην περιορίζεται ο τουρισμός μόνο στο κλασικό ''ήλιος και θάλασσα" που ουσιαστικά αφορά μια πολύ μικρή τουριστική περίοδο, δίδοντας πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα σε νέα τουριστικά προϊόντα, όπως είναι: τα σύγχρονα τουριστικά καταλύματα που αφορούν και την τουριστική κατοικία, και τα οποία περιλαμβάνουν και ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις (γκολφ, τουριστικά κέντρα, μαρίνες), όπως επίσης ειδικές μορφές τουρισμού π.χ. ιατρικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός και τομέας κρουαζιέρας)».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «η αγορά της Αμερικής μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και μέσα στα πλαίσια της επίσκεψής μας θα έχουμε συναντήσεις με φορείς του τουρισμού. Επίσης, πιστεύουμε ότι η Ομογένεια μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στην προσπάθεια που γίνεται για την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας, που σε μεγάλο βαθμό είναι και υπερβολική και δεν αποδίδει την πραγματικότητα. Πάντως, όλοι οι Αμερικανοί που επισκέφθηκαν την χώρα μας επέστρεψαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Αυτό θα θέλαμε να λειτουργήσει ως μήνυμα προς όλους τους άλλους που καλούμε να επισκεφθούν την Ελλάδα».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης, ανέφερε ότι «η εξωστρέφεια είναι το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας. Σε μια περίοδο κρίσης, σε μια εποχή που ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες για δημοσιονομική προσαρμογή, η κυβέρνηση δείχνει μια αποφασιστικότητα στο να πετύχει το πρόγραμμα της Ελλάδας και να υλοποιηθούν τεράστιες διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας αυτή την στιγμή είναι η ανεργία. Έχουμε 25% ανεργία και 55% στους νέους», όπως επισήμανε, προσθέτοντας: «Σε μια οικονομία που έχει κενό παραγωγικότητας, σε μια οικονομία που εισάγει περισσότερα απ' όσα εξάγει η λύση πρέπει να περιλαμβάνει την εξωστρέφεια. Και πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή (χθεσινή), σίγουρα συμβάλλουν σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η Ελλάδα. Είναι δυο δρόμοι που οδηγούν στην ανάπτυξη. Μαζί με όλες τις άλλες προσπάθειες, που σύσσωμη κάνει αυτή την στιγμή η κυβέρνηση».

Ολοκληρώνοντας την αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε: «Βλέπω ένα θετικό κλίμα. Βέβαια, ακόμη κρατάμε χαμηλά τον πήχυ. Είναι κάποιες πρώτες θετικές ενδείξεις. Οι επενδυτές περιμένουν, πρώτον να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ασφάλεια και σ' αυτή την κατεύθυνση ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη λήψη της επόμενης δόσης, που στα μάτια της διεθνούς οικονομικής κοινότητας θα διώξει πλέον το ερώτημα κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί έξω από το ευρώ. Και δεύτερον, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην ελληνική αγορά. Κάτι, που, επίσης πιστεύουμε θα επιτευχθεί με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, μετά την επόμενη δόση, που θα επιτρέψει πλέον την στήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών».

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, υποστήριξε ότι «πετύχαμε απόλυτα τον στόχο της εξωστρέφειας με την πραγματοποίηση του πρώτου αυτού φόρουμ για επενδύσεις στη Νέα Υόρκη και επιπλέον είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τον αριθμό των συναντήσεων που είχαμε σήμερα (χθες) και θα συνεχίσουμε και αύριο σήμερα)».

Ο Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ΕΟΤ), Νίκος Καραχάλιος, τόνισε ότι «η εικόνα της Ελλάδας παραμένει πάρα πολύ ισχυρή, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει δεχτεί πλήγματα», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η αγορά της Αμερικής είναι πάρα πολύ σημαντική για μας».

Οι προαναφερθέντες απάντησαν σε αρκετές ερωτήσεις. Μεταξύ άλλων, υποστήριξαν ότι σ' αυτή τη μορφή ήταν το πρώτο επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα που έγινε στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι θα υπάρξει συνέχεια τον επόμενο μήνα και θα αξιοποιηθούν όλα τα «ενθαρρυντικά στοιχεία» που προκύπτουν από ένα τέτοιο φόρουμ. Η κ. Κεφαλογιάννη, απαντώντας σε ερώτημα για τους ανασταλτικούς παράγοντες» που συντείνουν αρνητικά στην προσέλκυση τουριστών από τις ΗΠΑ, όπως την έλλειψη απευθείας αεροπορικής γραμμής Νέας Υόρκης-Αθήνας κατά τον χειμώνα, είπε ότι από την Αθήνα ξεκίνησε τις επαφές της γι' αυτά τα ζητήματα.

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου αν κατά τις επαφές τους και την πραγματοποίηση του φόρουμ διαπίστωσαν μια «διαφορετική αντίληψη και προσέγγιση» των Αμερικανών ενδιαφερομένων επενδυτών σε σύγκριση με τη γενική εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη και αφορά την ακολουθούμενη πολιτική με τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις απαιτήσεις της τρόικας, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι (οι Αμερικανοί) αναγνωρίζουν το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής προσαρμογής-ασφάλειας και ανάπτυξης.

Τους ομιλητές παρουσίασε ο Γιάννος Γραμματίδης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου το οποίο μαζί με το Χρηματιστήριο Αθηνών και με τη συνεργασία του Αμερικανοελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου διοργάνωσαν το χθεσινό φόρουμ, όπου συμμετείχαν στελέχη και εκπρόσωποι επενδυτικών φορέων funds) και επιχειρήσεων.