Την κατανόηση του για το «πρόβλημα», όπως είπε, αυτό του ονόματος που αντιμετωπίζουν τα Σκόπια στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής τουςς, εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Βέτσερ» (Vecer). >>>


«Η Σερβία σας γνωρίζει ως Μακεδονία. Δεν σας γνωρίζουμε ως ΠΓΔΜ, όπως σας ζητάει ο κόσμος, και όπως, κατά κάποιο τρόπο, έπρεπε να αποδεχτεί η Μακεδονία για να συνεχίσει να ζει και να παλεύει. Γνωρίζω ότι έως ότου το όνομα, τα σύμβολα και η σημαία σας αποτελούν πρόβλημα για τη γειτονική Ελλάδα, η Μακεδονία δεν μπορεί να υπολογίζει σε ένταξη της στην ΕΕ» ανέφερε ο κ Νίκολιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας σημείωσε ότι η γειτονική χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα αναφορικά με την ευρωπαϊκή της πορεία ανάλογα με αυτά που αντιμετωπίζει η Σερβία επειδή «αρνείται» να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

«Στη δική σας περίπτωση απειλείται η υπερηφάνεια σας και όχι η εδαφική σας ακεραιότητα. Παρ’ όλα αυτά αρνείστε να αποδεχτείτε κάτι που σας έχει επιβληθεί. Στη δική μας περίπτωση γίνεται λόγος για υφαρπαγή  εδαφών, κάτι που ασφαλώς είναι πολύ πιο επώδυνο θέμα . .Στα επόμενα 100 χρόνια δεν νομίζω ότι μπορεί να γεννηθεί άνθρωπος στη Σερβία που θα γίνει πολιτικός και θα κερδίσει τις εκλογές και θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και των Μετοχίων» συμπλήρωσε ο κ.Νίκολιτς.

Σε ερώτηση για το πώς νομίζει ότι θα κλείσει στο μέλλον το ζήτημα με τον «αλβανικό επεκτατισμό» στα Βαλκάνια, ο κ. Νίκολιτς απάντησε ότι το θέμα αυτό αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο για τη Σερβία, αλλά και για τα Σκόπια, τα οποία, όπως είπε, θα αντιμετωπίσουν την ίδια κατάσταση που βίωσε η Σερβία με το αλβανικό στοιχείο, καθώς και για άλλες χώρες της περιοχής.

«Ξέρω πώς έχει εξελιχθεί αυτό το θέμα στην Σερβία και βλέπω πώς εξελίσσεται και στη χώρα σας. Οι πολιτικοί σας μπορούν να κρατούν τα κεφάλια τους μέσα στην άμμο, αλλά σε 20 χρόνια θα έχουν το πρόβλημα της Σερβίας. Ο χρόνος δεν είναι υπέρ του κράτους αλλά υπέρ των αποσχιστών. Όταν (οι Αλβανοί) εκπληρώσουν το στόχο τους με την απόκτηση δικαιωμάτων στη Σερβία, θα επικαλεστούν την εκπλήρωση δικαιωμάτων τους και στις άλλες χώρες όπου ζουν. Είναι σαν να τους λέτε: ‘ναι έχετε το δικαίωμα να ιδρύσετε το κράτος στο Κόσοβο και τα Μετόχια, αλλά δεν έχετε δικαίωμα να κάνετε το ίδιο και εδώ. Σαν να τους λέει κάποιος ότι έχουν  το δικαίωμα να δημιουργήσουν κράτος στο Κόσοβο αλλά δεν έχουν το δικαίωμα αυτονομίας στην Ελλάδα ή στο Μαυροβούνιο ...Δημιουργείται ένα αλβανικό κράτος στα εδάφη της βαλκανικής χερσονήσου, το οποίο τα επόμενα 30 χρόνια δεν θα έχει την τάξη που υπάρχει στη χώρα και στη Σερβία. Μέσα στα 30 αυτά χρόνια μπορούν να συμβούν τα πάντα. Κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί χρηματίζονται για να υποφέρουν άλλοι λαοί και να έχουν προβλήματα και βάσανα. Από τη στιγμή που διαλύσαμε τη Γιουγκοσλαβία γίναμε πολύ μικροί και είμαστε αντιμέτωποι με αυτά τα προβλήματα» ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας. 

Τέλος, ο κ. Νίκολιτς εξέφρασε την πρόθεση να συμβάλει στην επίλυση της πολυετούς διένεξης μεταξύ των ορθοδόξων εκκλησιών τψν Σκοπίων και της Σερβίας, όμως επέκρινε την γειτονική χώφρα για τη στάση της και τις διώξεις εις βάρος του προκαθήμενου της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας» Ιωάννη (κατά κόσμο Ζόραν Βρανίσκοφσκι), ο οποίος έχει προσχωρήσει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία

Ο πρόεδρος της Σερβίας αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Σκόπια, στα τέλη της εβδομάδας, όπου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας.