Η ανακοίνωση τύπου της ΓΑΔΑ ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελάριου, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στους πολίτες όσο και στα κόμματα.
«Η ΔΗΜΑΡ υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στη χώρα μας είναι μια ευκαιρία για την προβολή των ελληνικών θέσεων και την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που μπορεί να προκύψει από τις συναντήσεις της με την ελληνική πολιτική ηγεσία» σημειώνει η ΔΗΜΑΡκαι προσθέτει:

«Η ανακοίνωση τύπου της ΓΑΔΑ δεν συνιστά ψύχραιμη στάση απέναντι σε λαϊκές διαμαρτυρίες επειδή δίνει την εντύπωση γενικευμένης απαγόρευσης συναθροίσεων. Η ΔΗΜΑΡ απαιτεί σοβαρότητα και σύνεση από όλες τις πλευρές».

Ως ένα «επικίνδυνο κρεσέντο αυταρχισμού» χαρακτήρισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για την αυριανή απαγόρευση συναθροίσεων, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την απόφαση».

«Οι διατυπώσεις, ο τόνος και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης θυμίζουν προηγούμενες δεκαετίες. Όμως δεν μας είπαν από πόσα άτομα και πάνω θεωρείται υπαίθρια συνάντηση; Ο Παττακός τα όριζε σε πέντε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real FM.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στον Δημήτρη Παπαδημούλη, συνέστησε ψυχραιμία και σύνεση γιατί, όπως τόνισε, «οποιαδήποτε έκφραση σε τέτοιο τόνο και ύφος δε βοηθά κανέναν και προφανώς ούτε τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ».

Όσο για την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι «είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα η συνάθροιση, η διαμαρτυρία και η πορεία. Δεν μπορώ να καταλάβω τη συγκεκριμένη απόφαση, εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, τους οποίους δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω».

Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σχετικά με την αυριανή απαγόρευση των συγκεντρώσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σχεδόν γενική και απόλυτη απαγόρευση των συγκεντρώσεων αύριο, λόγω της επίσκεψης της κυρίας Μέρκελ, δεν μας βρίσκει σύμφωνους: πρώτον γιατί, φοβούμαστε ότι θα έχει αντίστροφα αποτελέσματα, καθώς θα χρησιμοποιηθεί από κάποιους ως πρόσχημα για εκδηλώσεις που υπερβαίνουν τα όρια της νομιμότητας, δεύτερον γιατί, εμφανίζει την επίσκεψη αυτή ως ζήτημα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ενώ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να παρουσιαστεί με ενιαίο και πειστικό τρόπο το ελληνικό ζήτημα και η εθνική γραμμή για την ανάγκη να υπάρξει το ταχύτερο μια ολοκληρωμένη συμφωνία για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μια δημοκρατική, ευνομούμενη, ανεκτική και πολυφωνική κοινωνία, που διεκδικεί την ισότιμη θέση της μέσα στην Ευρώπη».