Σε ανακοινώσεις τους τονίζουν την αντίθεσή τους με τα επερχόμενα μέτρα και βάλλουν κατά της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει κατά πόδας την πορεία των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, «με την ανατροπή της να συνιστά μάχη ζωής ή θανάτου για την κοινωνία».
Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση να υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενιών τονίζοντας πως «οι επιπτώσεις και αυτού του μνημονιακού πακέτου θα είναι τραγικές για την οικονομία και την κοινωνία, με αύξηση της ανεργίας, λουκέτα στις επιχειρήσεις, νέο σπιράλ λιτότητας και ύφεσης». 
«Το αποτυχημένο θέατρο των τριών συναρχηγών οδηγεί τελικά σε αυτό που εξ αρχής είχαν δεσμευτεί στην τρόικα και αποκρύψει από τον ελληνικό λαό, στην πιο ακραία και σκληρή εφαρμογή του μνημονίου, στη λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στους δανειστές» τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Παπαρήγα: "Αντιπαλεύουμε τα μέτρα"

Την εκτίμηση ότι «το νέο πακέτο μέτρων που μπαίνει στη Βουλή ισοδυναμεί κυριολεκτικά με ένα κοινοβουλευτικό, πολιτικό, πραξικόπημα σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των γυναικών και της νεολαίας», εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Η κυρία Παπαρήγα βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή κομμουνιστική συνάντηση που έχει ως αντικείμενο τη στάση των κομμουνιστικών κομμάτων, απέναντι στην καπιταλιστική κρίση.
Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, «ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί, να παρεμποδίσει το πακέτο μέτρων και δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στους εργαζόμενους να στηρίξουν την πρόταση νόμου που κάνει το ΚΚΕ για την καταψήφιση του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, που έρχεται στη βουλή για συζήτηση». 

Καταλήγοντας, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Αντιπαλεύουμε τα μέτρα διεκδικούμε καταψήφιση του μνημονίου. Από εδώ πρέπει να αρχίσει η μεγάλη αντεπίθεση».