Μειωμένη κατά 9% ήταν το α΄ εξάμηνο εφέτος η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό (αφίξεις μη κατοίκων , σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας συνόρων, που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). >>>

Ειδικότερα, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων (87,8%), παρουσίασαν την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου μείωση 7,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, ενώ ειδικά από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκε μείωση 11,6%.
Σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Γερμανία. Στον αντίποδα, σημαντική αύξηση των αφίξεων καταγράφεται από το Ηνωμένο Βασίλειο την Αλβανία και την Ισπανία.
Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των αφίξεων μη κατοίκων κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατέχει η Γερμανία (12,8%) και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (12,7%) και η Γαλλία (6,3%). Από τις υπόλοιπες ηπείρους, σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες
τιμές (ποσοστιαία μείωση 33,6%), παρατηρείται από την Αμερική.
Από την ανάλυση των στοιχείων, κατά μέσο μεταφοράς και σταθμό εισόδου, προκύπτει ότι οι περισσότερες αφίξεις γίνονται αεροπορικώς (ποσοστό 69,6 του συνόλου). Το αεροδρόμιο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης, είναι το Αεροδρόμιο Αθηνών 21,8%) και ακολουθούν τα αεροδρόμια του Ηρακλείου (11,6 ), της Ρόδου (9,2%) και της Θεσσαλονίκης (6,5%).