Θα αναζητηθούν στρατιωτικοί και πολιτικοί παράγοντες υπεύθυνοι για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου>>>
Η νέα επίτροπος του ΟΗΕ αρμόδια για την έρευνα σε σχέση με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία Κάρλα ντε Πόντε θα αναζητήσει τους υψηλόβαθμους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, ενώ η Επιτροπή περιμένει ακόμη να γίνει δεκτή στη Δαμασκό.
"Το βασικό μου καθήκον θα είναι να συνεχίσω την έρευνα και να βρεθούν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί υπεύθυνοι για τα εγκλήματα αυτά", δήλωσε στον Τύπο.
Η ελβετίδα εισαγγελέας, πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, που έγινε γνωστή για την καταδίωξη των εγκληματιών του πολέμου στη Ρουάντα και στην πρώην Γιουγκοσλαβία, είπε επίσης ότι πρόκειται "σίγουρα" για διεθνή εγκλήματα, όπως στις άλλες χώρες στις οποίες είχε πραγματοποιήσει έρευνα.
"Η ομοιότητα βεβαίως συνδέεται με το γεγονός ότι είμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια εγκλήματα,  "σίγουρα" εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου", είπε.
Η Κάρλα ντελ Πόντε διορίστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου μέλος της διερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για τη Συρία.
"Ήμουν συνταξιούχος. Είναι μια καλή ευκαιρία για να επανέλθω. Ελπίζω ότι θα μπορέσω να συμβάλω στην προώθηση της έρευνας", είπε.
Η Κάρλα ντελ Πόντε συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη με τους τρεις ακόμη επίτροπους του ΟΗΕ, τον πρόεδρο της επιτροπής Πάουλο Πινιέιρο (Βραζιλία), την Κάρεν Κόνινγκ Αμπουζαΐντ (ΗΠΑ) και τον Βίτιτ Μουνταχόρνμπ (Ταϊλάνδη). Συζήτησαν για την αποστολή τους και συνάντησαν διάφορους διπλωμάτες, όπως εξήγησαν
"Στείλαμε επιστολή στον πρόεδρο Ασαντ και αναμένουμε να μας δεχτεί στη Δαμασκό", δήλωσε ο Πινιέιρο.
Η επιτροπή συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 2011 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για να διερευνήσει τις παραβιάσεις στη Συρία. Ωστόσο ουδέποτε έλαβε το πράσινο φως από τη Δαμασκό για να μεταβεί εκεί Μόνο ο Πινιέιρο κατάφερε να μεταβεί εκεί ιδιωτικά.Τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους πολίτες, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από την έναρξη στα μέσα Μαρτίου του 2011 της εξέγερσης που μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι επιβεβαίωσε την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας την αποδοχή της εκεχειρίας από τον πρόεδρο Ασαντ και τους διοικητές των ανταρτών. Ωστόσο το καθεστώς ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα αποφάσιζε σήμερα, ενώ οι σύροι αντάρτες παραμένουν κατά τα φαινόμενα διχασμένοι.