Σε δηλώσεις στην εφημερίδα Bild am Sonntag του ο Γιέρκ Ασμουσεν κρίνει αδύνατη την αναδιάρθρωση του χρέους, που κατέχει η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επαναλαμβάνει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει είναι νομικά αδύνατη, σύμφωνα με δηλώσεις του Γιέρκ Ασμουσεν στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
Όπως αναφέρει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, "δεν μπορούμε ούτε να παρατείνουμε τις προθεσμίες έκδοσης των ελληνικών ομολόγων ούτε να μειώσουμε τα επιτόκια. Το ένα και το άλλο θα καταλήξουν να διαγράψουν ένα μέρος του χρέους της Αθήνας και θα είναι μια άμεση χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους. Η ΕΚΤ δεν έχει αυτό το δικαίωμα από νομική άποψη".
Ο ίδιος δήλωσε ότι η λήψη της επόμενης δόσης του προγράμματος διάσωσης της Αθήνας, που πρέπει να καταβληθεί το Νοέμβριο, "δεν θα γίνει χωρίς προσπάθειες".
Ο Ασμουσεν, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Die Welt, είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, υπενθυμίζοντας όμως ότι το κλειδί είναι στα χέρια του ελληνικού κράτους.
Η προϋπόθεση για την καταβολή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα είναι να καλυφθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2013-2014 και η εφαρμογή εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόνισε.