Μια θεατρική παράσταση που σημάδεψε κοινό και πρωταγωνίστρια (την Ελένη Κοκκίδου) σας προτείνουμε γι απόψε το βράδυ: Τη "Γυναίκα της Πάτρας". Μάλιστα θα ακολουθήσει και μία ανάρτηση για όσα λέει η πρωταγωνίστρια για το ρόλο της και το έργο. Αν, πάλι, δεν είστε φίλοι του θεάτρου, διαλέξτε: >>>

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει, σε συνεργασία με το CineDoc, δέκα βραβευμένα ντοκιμαντέρ έως και την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη και Κυριακή στο Ολύμπιον και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος). Σήμερα στις 20:30 και 22:00 θα προβληθεί στο Μουσείο το ντοκιμαντέρ Dolphin Boy (Dani Menkin, Yonatan Nir / 56’ / 2011 / Ισραήλ, Γαλλία).
  • Το Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τους δήμους Καλαμαριάς, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων- Μενεμένης και Ευόσμου – Κορδελιού, οργανώνουν εβδομάδα προβολών και δράσεων με θέμα: «Ο Λόγος των Αποκλεισμένων στον Κινηματογράφο». Οι προβολές και οι δράσεις πραγματοποιούνται παράλληλα και στους πέντε δήμους (συμπεριλαμβανομένου του δήμου Θεσσαλονίκης) έως τις 14 Οκτωβρίου 2012. Είσοδος ελεύθερη. Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κάντε κλικ εδώ
  • Ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, παρουσιάζει, σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Κολότσιο, την ταινία μικρού μήκους «Οι δερβίσηδες της Θεσσαλονίκης και το έργο του Τόμας Πίντσον». Διαπραγματεύεται σκηνές της πόλης της Θεσσαλονίκης, μέσα από εικόνες αρχειακού υλικού, όπως έχουν συλλεχθεί από τα ιστορικά αρχεία και αναφέρονται στον 20ο αιώνα. Η αφήγηση αποτελείται από κομμάτια του βιβλίου του Τόμας Πίντσον «Ενάντια στη μέρα (Against the day)». Η ταινία θα προβάλλεται στην οδό Περιστερίου, στα Λαδάδικα, έως και σήμερα, 10 Οκτωβρίου, από τις 20:00 μέχρι τις 21:00. Είσοδος ελεύθερη.
ΘΕΑΤΡΟ
  • «Η γυναίκα της Πάτρας» του Γιώργου Χρονά, με την Ελένη Κοκκίδου, ξανά στη Θεσσαλονίκη από σήμερα, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, και έως τις 21 του μήνα, στο θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 137, πλατεία ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη). Σκηνοθεσία Λένα Κιτσοπούλου. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη - Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.00. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 15 ευρώ, φοιτητικό- ανέργων 12 ευρώ.
  • Η επιθεώρηση «Έλα απόψε στου…Μελά» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με τον δήμο Παύλου Μελά, στο Βασιλικό Θέατρο (Λεωφόρος Νίκης 121, Θεσσαλονίκη), έως και τις 21 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την παραγωγή που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι από τη «Θερινή Σκηνή» του ΚΘΒΕ, στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Η παράσταση, μια πρωτότυπη σύνθεση επιθεωρησιακών κειμένων και τραγουδιών που σφράγισαν την πορεία αυτού του γνήσια ελληνικού και λαϊκού θεατρικού είδους, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Η ιστορική έρευνα και η επιλογή των κειμένων και των τραγουδιών έγιναν από τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 & 21.00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 10€, ομαδικά εισιτήρια 8€, άνεργοι, ΑΜΕΑ 5 €.
  • Η Παιδική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παράσταση «Πήτερ Παν», βασισμένη στο έργο του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Χώρος: Βασιλικό Θέατρο (Λεωφόρος Νίκης 121, Θεσσαλονίκη). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη - Παρασκευή 10.30 (για σχολεία), Κυριακή 11:00 & 15.00 (για το κοινό). Γενική είσοδος: Κυριακές 10 €. Τιμή σχολικού εισιτηρίου: Τρίτη – Παρασκευή 7 €.
  • «Οι άθλοι του Ηρακλή», με την υπογραφή της Κάρμεν Ρουγγέρη, στο θέατρο Εγνατία (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Θεσσαλονίκη). Μέσα από την παράσταση τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη γέννηση του ήρωα, τη ζωή του, τους άθλους του, την καθιέρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το θάνατό του και τέλος τη μετάβασή του στον Όλυμπο. Κάθε Κυριακή στις 11:30 & 15:00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 10€, οικογενειακό εισιτήριο 4 ατόμων 35€, ειδικές τιμές για ανέργους – πολύτεκνους. Για σχολεία, καθημερινά μετά από συνεννόηση στο τηλ. 2310-428027 (το κόστος του εισιτηρίου για τα σχολεία 6 ευρώ).
ΜΟΥΣΙΚΗ
  • Συναυλία της Ορχήστρας Δωματίου Σμύρνης απόψε στις 21:00, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 47ων «Δημητρίων». Συμπαραγωγή Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Θα παρουσιαστούν έργα των Kodalli, Vivaldi και Mozart, με σολίστες τον Ozan Akkol στο βιολί, ιδρυτικό μέλος της Ορχήστρας Δωματίου της Σμύρνης, και τον Andris Arnicāns στο φαγκότο, μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Λετονίας και καθηγητή στην Ακαδημία Μουσικής στη Λετονία. Την ορχήστρα διευθύνει ο Naci Özgüç. Τιμή εισιτηρίου: 12€, 8€ (μαθητικά - φοιτητικά).
  • O Stefan Schwerdtfeger με το γκρουπ του «BIG SLEEP acoustic» απόψε από τις 10, στο Ultimo Piacere (Λόρδου Βύρωνος 3, Θεσσαλονίκη). Είσοδος ελεύθερη, τιμή ανάλογα με την κατανάλωση.
  • Το 2o Αιγύπτια Street Festival, με ζωντανή μουσική και dj sets, σήμερα και αύριο (10 – 11 Οκτωβρίου), στην οδό Αιγύπτου, στα Λαδάδικα. Απόψε από τις 8 ζωντανά οι Nick and the Backbone (Νίκος Ντουνούσης, Αλέξανδρος Αποστολάκης, Λάζαρος Λαζαρίδης). Είσοδος ελεύθερη, τιμή ανάλογα με την κατανάλωση.
  • Οι Νάνοι απόψε από τις 10, στο Fuzz (Αγίου Μηνά 1, Θεσσαλονίκη). Το σχήμα απαρτίζουν οι Σίμος Νάνος - φωνή, κιθάρα, Πάνος Νάνος – κιθάρα, Ασκληπιός Ζαμπέτας – κιθάρα, Κώστας Χασιώτης – μπάσο, Αλέξης Νάνος – τύμπανα. Στις συναυλίες συμπράττει ο Μιχάλης Βρέττας στο βιολί και ο Γιάννης Μαρίνος στο τρομπόνι. Είσοδος ελεύθερη, τιμή ανάλογα με την κατανάλωση.
ΒΙΒΛΙΟ
  • Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Νέες πέννες της Θεσσαλονίκης», παρουσιάζει τον Ρωμανό Σκλαβενίτη-Πιστοφίδη και το βιβλίο του «Διαβάτες της πόλης». Θα μιλήσουν οι Εύη Καρκίτη, δημοσιογράφος, Άρης Δημοκίδης, δημοσιογράφος – συγγραφέας, Νίκος Μπελάνε, συγγραφέας. Αίθουσα Εκδηλώσεων Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27 & Αλεξ. Σβώλου), 19:30. Είσοδος ελεύθερη.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Σε Επίτιμο Διδάκτορα του τμήματος Κινηματογράφου της σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. θα αναγορευθεί ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Παντελής Βούλγαρης για την προσφορά του στις Τέχνες και στα Γράμματα. Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, στις 19.00, στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.
  • Έκθεση με θέμα «Το Εργατικό – Συνδικαλιστικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης μέσα από το ιστορικό αρχείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και των σωματείων του» στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Την έκθεση διοργανώνουν το ΚΙΘ σε συνεργασία με το ΕΚΘ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Διάρκεια έκθεσης έως 4 Νοεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 2310 264668, 2310 274167. Στο πλαίσιο της έκθεσης, σήμερα Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στις 19:30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Το Εργατικό - Συνδικαλιστικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης, η ιστορική φυσιογνωμία του», με ομιλητές τους Γιώργο Αναστασιάδη (καθηγητή Α.Π.Θ.) και Νίκο Μαραντζίδη (αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας).
  • Εκδηλώσεις στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3, περιοχή Ντεπώ). Σήμερα, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, στις 20.30, «Αφιέρωμα στην κινηματογραφική πορεία του Fred Astaire». Παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης, από το προσωπικό του αρχείο. Αίθουσα Θεάτρου. Επιπλέον, στις 20.00, ομιλία με θέμα «Σύγχρονα δεδομένα στην Οστεοπόρωση». Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου. Συνεχίζεται άλλωστε η έκθεση παλιών παιδικών παιχνιδιών από τη συλλογή του παλαιοπώλη– συλλέκτη Γιάννη Βαβάτση. Διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «2012: 100 χρόνια ελεύθερη Θεσσαλονίκη» και θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου. Αίθουσα Εικαστικών Εκδηλώσεων 6ου ορόφου. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
  • Έκθεση Κρητικών Αγροτικών Προϊόντων και Ειδών Λαϊκής Τέχνης από σήμερα, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, έως και τις 14 του μήνα, στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς, στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τον δήμο Χανίων, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και θα λειτουργεί καθημερινά στις 10.00 -14.00 και 18.00 – 22.00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Ώρα του Παραμυθιού» πραγματοποιείται στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού και στηρίζεται κυρίως στην προφορική αφήγηση παραμυθιών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων επιστρατεύονται ακόμη η ζωγραφική, το παιχνίδι και η δραματοποίηση. Το σημερινό πρόγραμμα: ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (Αρχαιοτήτων 13, τηλ. 2310 616076), στις 18:00. Αφηγήσεις παραμυθιών, προβολές διαφανειών και θεατρικά παιχνίδια - « Δύο παπούτσια με καρότσι» / Νικόλας Ανδρικόπουλος. ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΡΕΣΤΟΥ (Ορέστου 33& Χαλκιδικής, τηλ. 2310 852384), στις 18:30. Αφηγήσεις παραμυθιών, προβολές διαφανειών και κατασκευές - «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο» / Αντώνης Παπαθεοδούλου. Είσοδος ελεύθερη.
  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η χρονογραμμή των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης» πραγματοποιείται σε έξι παιδικές βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών, με στόχο να γνωρίσουν μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι τα γεγονότα - σταθμούς που σημάδεψαν την ιστορία της πόλης, τα τελευταία 100 χρόνια. Το σημερινό πρόγραμμα: 10.00 – 11:30, Παιδική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης (Κρίσπου 7, τηλ.2310 200537). Είσοδος ελεύθερη.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
  • Ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση βυζαντινής ζωγραφικής με τίτλο «1912 – Πρόσωπα και εικόνες» στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93). Η έκθεση πραγματεύεται την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη ματιά 10 σύγχρονων εικαστικών δημιουργών που αποτυπώνουν στον καμβά τους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες, γεγονότα και συναισθήματα, με διάφορα υλικά και τεχνικές ο καθένας, αλλά με κοινή συνισταμένη τη βυζαντινή τεχνοτροπία. Διάρκεια έκθεσης έως τις 30 Οκτωβρίου. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:00 - 18:00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2012 παρουσιάζει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου την έκθεση «Ελαιώνας / Zeitenlik - Ιεροσπουδαστήριο Μονής Λαζαριστών». Φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και παράλληλες εκδηλώσεις επιδιώκουν να γνωρίσει το κοινό της Θεσσαλονίκης το σημαντικό αυτό κτίριο και τη μακρά ιστορία του που συνδέεται άμεσα με την ιστορία της πόλης. Έρευνα, επιμέλεια έκθεσης, κείμενα Σπύρος Λαζαρίδης. Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης). Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα με Παρασκευή 18:00 - 21:00, Σάββατο & Κυριακή 11:00 - 13:00 & 18:00 - 21:00. Για επισκέψεις σχολείων πληροφορίες στο 2310 589 200.Είσοδος ελεύθερη.
  • «Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης» είναι το θέμα της έκθεσης που παρουσιάζει το Α.Π.Θ., σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, έως τις 8 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου (Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη). Τα σπάνια εκθέματα, τα περισσότερα εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά, προέρχονται από τις Συλλογές των: Βασίλη Βασιακώστα, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου, Σάββα Δεμερτζή, Γιώργου Θωμαρέη, Οικογένειας Καλφαγιάν, Μανώλη Κανδυλάκη, Παναγιώτη Κόκκα, Γιώργου Κωνσταντινίδη, Γιάννη Μέγα, Βασίλη Νικόλτσιου, Άγγελου Παπαϊωάννου, Γιώργου Πατιερίδη, Κώστα Σταμάτη, Δημήτρη Τακά, Αλέξανδρου & Λένας Χαΐτογλου. Η έκθεση είναι διαδραστική και υποστηρίζεται με οπτικοακουστικές παραγωγές. Τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή 09.00 - 16.00. Τιμή εισιτηρίου: 4€, 2€ (μειωμένο).
  • «Incantadas» (Μαγεμένες): μία εγκατάσταση σύγχρονων ιχνογραφημάτων μνημειακού χαρακτήρα, βασισμένων στην απεικόνιση της πολιτιστικής παράδοσης της Μακεδονίας, των καλλιτεχνών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Γρανάδας Asunción Jódar και Ricardo Marín Viadel, στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη). Η εγκατάσταση αυτή περιλαμβάνει περισσότερα από εξήντα ιχνογραφήματα μνημειακού χαρακτήρα, ύψους περίπου ενάμιση μέτρου, που παρουσιάζονται σε μορφή διαλόγου με τα έργα τέχνης του μουσείου και με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μοντέρνου κτιρίου. Το ερευνητικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα Incantadas έχει οργανωθεί από κοινού από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Βυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών Γράναδας και το Πανεπιστήμιο Γρανάδας, με στόχο τη συνύπαρξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και της αρχαίας καλλιτεχνικής κληρονομιάς. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30 - 18:00, Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00, Κυριακή 9:00 - 16:00. Τιμή εισιτηρίου: 6€, 4€ (μειωμένο).
  • Έκθεση «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χώρο», στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη), έως τις 31 Δεκεμβρίου. Σε συνεργασία με: 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Εβραϊκό Μουσείο, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30 - 18:00, Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00, Κυριακή 9:00 - 16:00. Τιμή εισιτηρίου: 6€, 4€ (μειωμένο).
  • Έως τις 13 Οκτωβρίου η έκθεση χαρακτικής PRINTS στο Kalos & Klio Showroom (Τσιμισκή 96, Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για μια επιλογή έργων από την καλλιτεχνική παραγωγή του Κέντρου Εικαστικών Ερευνών της Χαρακτικής «AKADEMIJA» του Βελιγραδίου της Σερβίας. Την έκθεση PRINTS επιμελείται ο Μανώλης Γιανναδάκης, καθηγητήs χαρακτικής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δε - Πα 17.00-21.00, Σα 11.00-14.00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Έκθεση «Χρόνος / Zaman / Στιγμές από την Τουρκία» έως τις 22 Οκτωβρίου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Την έκθεση διοργανώνουν το μουσείο και ο εκδοτικός οργανισμός «Zaman» της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό οπτικό ταξίδι στη γειτονική μας χώρα, μέσα από τη ματιά διεθνών φωτογράφων που ταξίδεψαν στην πολυπολιτισμική Ανατολία. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της PhotoBiennale και του προγράμματος «Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, έργα της έκθεσης παρουσιάζονται στον εξωτερικό χώρο, στην άκρη της Α’ Προβλήτας του ΟΛΘ, πίσω από την Αποθήκη Δ’. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Κυριακή 11.00-19.00, Παρασκευή-Σάββατο 11.00-21.00. Τιμή εισιτηρίου: 2 € (γενική είσοδος), 1 € (μειωμένο), 0,50 € (ομαδικές επισκέψεις).
  • Την έκθεση «Η Δύση της Ανατολής, ο αιώνας που διαμόρφωσε τη Θεσσαλονίκη του 1912» παρουσιάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Η έκθεση βασίζεται στις συλλογές καρτποστάλ του Άγγελου Παπαϊωάννου και του Ελληνικού Λογοτεχνικού & Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ) και υφαίνεται πάνω στο διεθνές ιστορικό πλαίσιο του 19ου αιώνα. Παρουσιάζεται και μια άγνωστη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης από τη συλλογή Δέλλιου –η παλιότερη, πιθανόν, φωτογραφία της πόλης– καθώς και ένα δρώμενο, εμπνευσμένο από τις ενδυμασίες των τελών 19ου – αρχών 20ού αιώνα, που θα επαναλαμβάνεται κάθε Τετάρτη. Ο τίτλος «Η Δύση της Ανατολής» οφείλεται στο ομότιτλο βιβλίο της Έλλης Σκοπετέα. Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108). Διάρκεια έκθεσης έως τις 18 Νοεμβρίου 2012. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη 9:00-16:00, Τετάρτη & Πέμπτη 14:00-21:00, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00. Είσοδος ελεύθερη. Για ομαδικές επισκέψεις καλέστε στο 2310 295.170-1).
  • Έκθεση του γερμανού καλλιτέχνη Mischa Kuball «Platon's Mirror», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης), έως τις 25 Οκτωβρίου. Η Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους δεκαπέντε σταθμούς της διεθνούς περιοδείας της έκθεσης «Platon's Mirror» που είναι ενταγμένη στο «Φεστιβάλ των Αοράτων Πόλεων – μια Κοσμογραφία» (συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης). Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10.00-18.00. Γενική είσοδος 3 ευρώ, μειωμένα εισιτήρια 1,50 ευρώ, ομαδικά εισιτήρια 1 ευρώ.
  • Η έκθεση Fine, στην γκαλερί TinT (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη), έως τις 27 Οκτωβρίου. Συμμετέχουν η Λένα Αθανασοπούλου, ο Νίκος Αλεξίου, o Γρηγόρης Γκρόζος, ο Χρήστος Δεληδήμος, η Μαρία Κριαρά, ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης, η Νίνα Παπακωνσταντίνου, o Βασίλης Πασπάλης και ο Στρατής Ταυλαρίδης. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12:00–15:00 & 18:00-21:00, Τετάρτη, Σάββατο 12:00–15:00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Συνεχίζεται έως τις 14 Οκτωβρίου η έκθεση «It’s the Political Economy, Stupid», στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη B1, λιμάνι). Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο μέσα από τη δουλειά τους σχολιάζουν τα τελευταία 30 χρόνια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των αποκρατικοποιημένων αγορών. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10.00-18.00. Τιμή εισόδου έως 3 ευρώ.
  • Έκθεση των καλλιτεχνών Γιάννη Βούρου & Wolfgang Brenner, με θέμα «You don’t Know what love is» (εμπνευσμένο από το ομώνυμο τραγούδι της δεκαετίας του 40’), στην Vlassis Art Gallery (Βεροίας 6, Άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη), έως τις 12 Οκτωβρίου. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 16.00 – 20.00, Σάββατο 10.00 – 15.00. Είσοδος ελεύθερη.
  • H Myrό Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου) παρουσιάζει την έκθεση – project της εικαστικής ομάδας TeeToTuM «Women in R.E.D.» (Reinvent Environmental Dimension) έως τις 27 Οκτωβρίου. Εκτίθενται έργα 11 καλλιτέχνιδων που βιώνουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους την κρίση, γεγονός που αποτυπώνεται στο έργο τους. Ημέρες και ώρες λειτουργία: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00-14.00 & 17 .00-21.00, Τετάρτη & Σάββατο 11.00 - 15.00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Έκθεση «Red line» στον χΩρο 18 (Χρυσοστόμου Σμύρνης 18, Θεσσαλονίκη). Συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες της ομάδας 3/2 Βασίλης Βλασταράς, Δημήτρης Ζουρούδης, Νικόλας Μπλιάτκας, Σταύρος Παναγιωτάκης και Γιάννης Σκαλτσάς, οι οποίοι μέσα από τον τίτλο Red line αποδίδουν τον χαρακτήρα και τα χαρακτηριστικά της εποχής που διανύουμε. Διάρκεια έως τις 25 Οκτωβρίου. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18.30 - 21.00, Τετάρτη & Σάββατο: 12.00 - 15.00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Τις εκθέσεις «_In Situ. Κατασκευές ταυτότητας» του Νίκου Ευαγγελόπουλου και «Εξιλέωση της σκιάς» της Μαρίας Μιτζάλη παρουσιάζει έως τις 15 Οκτωβρίου, στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος»), το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της PhotoBiennale, σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από το Μουσείο, ορισμένα από τα έργα που παρουσιάζονται ενδέχεται να θίξουν την ευαισθησία του κοινού. Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος», Εγνατία – Αριστοτέλους, τηλ. 2310226931). Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή 09.00-14.30. Είσοδος ελεύθερη.