Είκοσι χρόνια συμπληρώνει η δράση της οργάνωσης "Αρκτουρος", που προσφέρει μεγάλη βοήθεια στη διάσωση της αρκούδας, των λύκων, αλλά και του ελληνικού ποιμενικού
Ασπρόμαυρα, σκανδαλιάρικα κουταβάκια γέμισε πριν από λίγο καιρό το Κέντρο Αναπαραγωγής και Εκπαίδευσης Ελληνικού Ποιμενικού του «Αρκτούρου» στην Αγραπιδιά Φλώρινας, αφού δύο γέννες μέσα στο καλοκαίρι έδωσαν 8 καθαρόαιμους ελληνικούς ποιμενικούς.
Ο Κρόνος και η Σελήνη, που γεννήθηκαν στα τέλη Ιουλίου, θα δοθούν τις επόμενες ημέρες σε κτηνοτρόφους που έχουν επιλεγεί, μιας και είναι ήδη δύο μηνών. Επίσης, η Μούσα, εκτροφής «Αρκτούρου», γέννησε πριν από μερικές ημέρες 8 κουταβάκια, από τα οποία επέζησαν τα 6 (4 αρσενικά, και 2 θηλυκά). Τα έξι κουτάβια που δεν έχουν ονοματιστεί ακόμα, καθώς είναι λίγων ημερών, μόλις άνοιξαν τα μάτια τους και την 9η εβδομάδα της ηλικίας τους θα δοθούν στο δίκτυο των κτηνοτρόφων.
«Στη λίστα αναμονής για έναν ποιμενικό υπάρχουν περισσότεροι από 400 κτηνοτρόφοι οι οποίοι μπορεί να περιμένουν ακόμη και τρία χρόνια!» αναφέρει η υπεύθυνη του Κέντρου Αναπαραγωγής, όπου κάθε χρόνο γεννιούνται περίπου 50 κουτάβια, Μελίνα Αυγερινού. Όπως διευκρινίζει, προτεραιότητα δίνεται σε όσους κτηνοτρόφους ζουν σε περιοχές με έντονο πρόβλημα από επιθέσεις αρκούδων και λύκων στα κοπάδια τους καθώς οι ποιμενικοί αποτελούν σημαντικό μέσο προφύλαξης.
Υπενθυμίζεται ότι ο «Αρκτούρος», στο πλαίσιο της πρόληψης των ζημιών που προκαλούν οι αρκούδες και οι λύκοι στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο και θέλοντας να προστατεύσει την ελληνική φυλή σκύλων που κινδυνεύει με εξαφάνιση, εκτρέφει από το 1998 ελληνικούς ποιμενικούς και τους χορηγεί δωρεάν σε κτηνοτρόφους, των οποίων τα κοπάδια βόσκουν σε ορεινές περιοχές που αποτελούν το βιότοπο των μεγάλων σαρκοφάγων ζώων.

Έκθεση φωτογραφίας και επίδειξη μόδας για τα 20 χρόνια του «Αρκτούρου»

Ο «Αρκτούρος» συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δράσης στα δάση και στα βουνά και το γιορτάζει με μία φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στην άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον. Στόχος της έκθεσης είναι να προβάλει τον φυσικό πλούτο και να αναδείξει σημαντικές στιγμές στην ιστορία του για την προστασία των άγριων ζώων στην Ελλάδα.
Η γηραιότερη αρκούδα της Ευρώπης, ένας περήφανος λύκος, μία πανοραμική άποψη του Νυμφαίου την ώρα που δύει ο ήλιος, δασικά μονοπάτια, μία από τις εικόνες που οδήγησαν στην απαγόρευση των τσίρκων με ζώα, το πολύχρωμο δάσος της Ροδόπης, λίμνες του Γράμμου σε υψηλά υψόμετρα, χιονισμένες κορυφές και άλλες αδημοσίευτες εικόνες είναι μερικές μόνο από τις 20 φωτογραφίες της έκθεσης μέσα από τις οποίες ξετυλίγεται το κουβάρι της πολύχρονης δράσης της οργάνωσης.
Η φωτογραφική έκθεση «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ 20Χ20», που τελείται υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενηθεί σε 20 χώρους της Θεσσαλονίκης από 16 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου και της Αθήνας από 20 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου.
Εκτός από τη φωτογραφική έκθεση την ίδια περίοδο θα παρουσιαστεί και η νέα σειρά από μπλουζάκια με το λογότυπο της οργάνωσης, σε fashion show που θα διοργανώνονται …απροειδοποίητα στο κέντρο της πόλης και σε εμπορικό κέντρο της πόλης.