Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίζεται ο επιστημονικός κόσμος, ακόμη και στην Ελλάδα, μετά τη χθεσινή απόφαση Ιταλικού δικαστηρίου, που καταδίκασε Ιταλούς σεισμολόγους και γεωλόγους, επειδή δεν ενημέρωσαν έγκαιρα για το σεισμό στην Λ' Ακουίλα... >>>

"Θα οδηγηθούμε να περιοριζόμαστε στην έκδοση μιας ανακοίνωσης, την οποία, μάλιστα, ούτε θα σας διαβάζουμε, αφού θα μπορείτε να τη βρείτε στον Ιστότοπο του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης", σχολίασε την απόφαση ο αναπληρωτής καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανόλης Σκορδίλης.
"Αν υπήρχε ασφαλής μέθοδος βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης, να το ψάχναμε", πρόσθεσε. Και συνέχισε: "Κάποιες φορές πιεζόμαστε από τα ΜΜΕ, να εκφέρουμε άποψη. Οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους. Κι εμείς πρέπει να καταλάβουμε, ότι όταν δεν έχουμε κάτι σίγουρο να πούμε, καλό θα είναι να μην μιλάμε".
Ο κ. Σκορδίλης χαρακτήρισε "χαοτικό φαινόμενο" το σεισμό, κάτι που κάνει αδύνατη τη βραχυχρόνια πρόγνωση. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι, αν και στη δεκαετία του '80, ο μεγάλος μας δάσκαλος, Βασίλης Παπαζάχος, υπογράμμιζε την επικρατούσα άποψη ότι η βραχυχρόνια πρόγνωση αποτελεί ρεαλιστικό στόχο αν και αδύνατη τότε, τώρα η επικρατούσα άποψη αλλάζει.. Παρά το ότι πέρασαν δεκαετίες, δεν μπορουμε, πλέον, να πούμε ότι η βραχυχρόνια πρόγνωση σεισμών αποτελεί ρεαλιστικό στόχο..."
Ο κ. Σκορδίλης, που μίλησε στη ραδιοεφημερίδα του FM100 και στο δημοσιογράφο Δ.Ι.Ασπροπούλη, υπογράμμισε ότι η ποινικοποίηση της επιστημονικής στάσης "είναι επιλογή που μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηριστεί" κι ότι "η πολιτεία είναι αυτή που έχει την ευθύνη για την αντισεισμική προστασία".
Αλλά και ερευνητές υποστηρίζουν ότι επιστήμονες στην Ευρώπη που ασχολούνται με πεδία σχετικά με φυσικές καταστροφές δεν θα τολμούν πλέον να κάνουν εκτιμήσεις, φοβούμενοι ότι μπορεί να καταλήξουν στη φυλακή.
«Η δικαστική απόφαση είναι παράλογη, δεν καθησύχασα κανέναν» είπε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Ιl Μessaggero ο γεωλόγος Έντσο Μπόσκι, πρώην μέλος της επιτροπής αντιμετώπισης σοβαρών κινδύνων της Ιταλίας.
Εντωμεταξύ, παραιτήθηκε το μεσημέρι της ο πρόεδρος της «Επιτροπής Μεγάλων Κινδύνων» της Ιταλίας, Λουτσιάνο Μαϊάνι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του δικαστηρίου της Λ' Άκουιλα το οποίο καταδίκασε τον προκάτοχό του και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής αυτής σε έξι χρόνια κάθειρξης.