Οι απόφοιτοι του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας
Νεάπολης Συκεών της σχολικής χρονιάς
2011-2012

Έγινε τεσσάρων χρονών φέτος το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας. Απευθύνεται σε μετανάστες που κατοικούν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. >>>
Το πρωτοποριακό για τα δεδομένα της χώρας μας σχολείο αποτελεί καρπό της δημιουργικής συνεργασίας της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών με την Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Νεάπολης-Συκεών. 

«Με τη λειτουργία του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας καταπολεμούμε ρατσιστικά σύνδρομα και φοβίες, προάγεται η αμφίδρομη επικοινωνία με τους φιλήσυχους και νομίμως διαμένοντες στη χώρα μας μετανάστες και επιτυγχάνεται η ομαλή κοινωνική ενσωμάτωση και επαγγελματική τους αποκατάσταση», τονίζουν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Απατσίδης. 
Χρόνο με το χρόνο η συμμετοχή αυξάνεται αποδεικνύοντας πόσο αναγκαία είναι μια τέτοια δομή στις τοπικές κοινωνίες, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας την επιτυχημένη και προοδευτική μεταναστευτική πολιτική της δημοτικής αρχής. 
Στόχος του δήμου είναι να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να επιλύει στο μέτρο του δυνατού τα προβλήματα των μεταναστών, οι οποίοι ούτως ή άλλως μετέχουν στη διαμόρφωση της ελληνικής πραγματικότητας και να καλύπτει αποτελεσματικά και σφαιρικά τις αυξημένες και πολύπλευρες ανάγκες τους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου λειτουργεί το Γραφείο Αλλοδαπών, ενώ μέσω των δομών του Συμβουλευτικού Σταθμού και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων οι αλλοδαποί δημότες έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες συμβουλευτικής για επαγγελματικά θέματα, για θέματα κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης και νομικής πληροφόρησης.


Μεγάλη η συμμετοχή
Η έναρξη του σχολικού έτους 2012-2013 θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου και τα τμήματα του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας θα λειτουργούν στις Δημοτικές Ενότητες Συκεών και Νεάπολης. 
Στον περσινό κύκλο μαθημάτων η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, αφού μετείχαν 79 μετανάστες, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20-50 ετών, από 19 χώρες (Αλβανία, Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία, Φιλιππίνες, Κίνα, Λευκορωσία, Εσθονία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία, Ρουμανία, Ισπανία, Αλγερία και Ταϊβάν). Από το σύνολο των σπουδαστών, τα 2/3 διέθεταν πτυχίο ανώτατης ή ανώτερης εκπαίδευσης και μόνο το 1/3 βασικής, ενώ οι περισσότεροι ζουν και εργάζονται μόνιμα στην Ελλάδα. Αξίζει μάλιστα να προστεθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι 12 από τους 16 μαθητές που μετείχαν στις κρατικές εξετάσεις πιστοποίησης επάρκειας της ελληνομάθειας κατάφεραν να αποκτήσουν πιστοποιητικό επιπέδου Β1.