Η Νένα Μεντή επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη με την
"Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου". Σπουδαία
παράσταση, καταπληκτική ερμηνεία...
Τη Womex θα σας προτείνουμε γι απόψε το βράδυ. Είναι η Παγκόσμια Έκθεση Μουσικής, που οργανώνεται από Helexpo και δήμο Θεσσαλονίκης, στους χώρους της ΔΕΘ. Αναλυτικό πρόγραμμα της Womex δείτε με κλικ εδώ, αφού αποφασίσαμε να της... χαρίσουμε επιπλέον χώρο, λόγω όγκου εκδηλώσεων. Κατά τα λοιπά: >>>


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

  • Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει,  σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στη Θεσσαλονίκη, το 25o κινηματογραφικό αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έως τις 21 Οκτωβρίου, στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Λιμάνι, Αποθήκη Α΄, τηλ. 2310-508.398). Σήμερα στις 21:30 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Η τιμή του σεξ της Μίμι Τσακάροβα. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ (γενική είσοδος) και 4 ευρώ (φοιτητικό). 


ΘΕΑΤΡΟ

  • Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών «Α4Μ» παρουσιάζει την παράσταση «Project Οδύσσειες: Θεσσαλονίκη ΙΙ (Μνήμη / Νήματα)», έως και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στις 21:00, στην Αποθήκη 7 του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (απέναντι από τον εμπορευματικό σταθμό). Το «Project Οδύσσειες: Θεσσαλονίκη ΙΙ (Μνήμη / Νήματα)» είναι μια site-specific promenade performance, με παράλληλη εσωτερική και εξωτερική δράση. Πρόκειται για μία «περιπατητική» παράσταση με θεατροκεντρικό πυρήνα, που συνδυάζει διαφορετικές μορφές τέχνης και έχει ως στόχο να παρασύρει τον θεατή σε μια περιπετειώδη διαδρομή με αφετηρία το λιμάνι. Σκηνοθεσία Αθηνά Δράγκου. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των 47ων «Δημητρίων» και του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης «Θεσσαλονίκη 1912 - 2012». Τιμή εισιτηρίου 10€, 5€ (μειωμένο).  
  • Το έργο «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» με τη Νένα Μεντή, στο θέατρο Εγνατία (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, πλατεία Αγ. Σοφίας), έως και τις 28 Οκτωβρίου. Το υλικό της θεατρικής αφήγησης προσέφερε το βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» (εκδόσεις Άγκυρα). Κείμενο-σκηνοθεσία Πέτρος Ζούλιας. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 16€, φοιτητικό-μαθητικό-ανέργων 13€.
  • «Η γυναίκα της Πάτρας» του Γιώργου Χρονά, με την Ελένη Κοκκίδου, έως και τις 21 Οκτωβρίου, στο θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 137, πλατεία ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη). Σκηνοθεσία Λένα Κιτσοπούλου. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη - Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.00. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 15 ευρώ, φοιτητικό- ανέργων 12 ευρώ.
  • Η επιθεώρηση «Έλα απόψε στου…Μελά» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με τον δήμο Παύλου Μελά, στο Βασιλικό Θέατρο (Λεωφόρος Νίκης 121, Θεσσαλονίκη), έως και τις 21 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την παραγωγή που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι από τη «Θερινή Σκηνή» του ΚΘΒΕ στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Η παράσταση, μια πρωτότυπη σύνθεση επιθεωρησιακών κειμένων και τραγουδιών που σφράγισαν την πορεία αυτού του γνήσια ελληνικού και λαϊκού θεατρικού είδους, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Η ιστορική έρευνα και η επιλογή των κειμένων και των τραγουδιών έγιναν από τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 & 21.00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 10€, ομαδικά εισιτήρια 8€, άνεργοι, ΑΜΕΑ 5 €.
  • Η παράσταση «Άγρια Μοναξιά»,  βασισμένη στο έργο «Τhe Lonesome West» του Μάρτιν Μακ Ντόνα, από την καλλιτεχνική ομάδα Perros, σε σκηνοθεσία Σπύρου Αθηναίου. Στο θέατρο Όρα (Αντωνίου Καμάρα 3 και Τσιμισκή, έναντι Χ.Α.Ν.Θ), έως και τις 28 Οκτωβρίου, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00. Εισιτήρια 12€ & 10€ μειωμένο.
  • Το έργο «Ρόουζ» του Martin Sherman από τη Θεατρική Σκηνή Ζωής Λάσκαρη, έως και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αριστοτέλειο (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310262051). Σκηνοθεσία Άντολφ Σαπίρο. Ερμηνεία Ζωή Λάσκαρη. Ώρα έναρξης 21.30. Τιμή εισιτηρίου 15€.
  • Το Θέατρο του Άλλοτε  παρουσιάζει τον «Φόβο» του Edgar Allan Poe από σήμερα, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, στο Μπενσουσάν Χαν (Εδέσσης 6, Άνω Λαδάδικα). Σκηνοθεσία Βαρβάρα Δουμανίδου. Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 22.00 και κάθε Σάββατο στις 00.00. Η παράσταση είναι ακατάλληλη. Γενική είσοδος 15 ευρώ. Για κρατήσεις θέσεων (αυστηρά 20 άτομα) τηλ. 6982031199, email: fovos.e.a.poe@gmail.com
  • Να... ζήσουμε το παραμύθι μας στη Θεσσαλονίκη μας προσκαλεί το kontakt^ ensemble, που παρουσιάζει την παράσταση «Biri Bili» από σήμερα, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, έως και τις 21 του μήνα, στις 21.00, στο kontakt^ art club (Ρεγκούκου 31, πίσω από τον ΟΣΕ). Σκηνοθεσία Σμαρώ Πλατιώτη. Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ και 5 ευρώ (ανέργων & ομαδικό 7 ατόμων). Κρατήσεις θέσεων (υποχρεωτικά για τα ομαδικά εισιτήρια) (+30) 2314 010 237.  
  • Η Παιδική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παράσταση «Πήτερ Παν», βασισμένη στο έργο του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Χώρος: Βασιλικό Θέατρο (Λεωφόρος Νίκης 121, Θεσσαλονίκη). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη - Παρασκευή 10.30 (για σχολεία), Κυριακή 11:00 & 15.00 (για το κοινό). Γενική είσοδος: Κυριακές 10 €. Τιμή σχολικού εισιτηρίου: Τρίτη – Παρασκευή 7 €.
  • «Οι άθλοι του Ηρακλή», με την υπογραφή της Κάρμεν Ρουγγέρη, στο θέατρο Εγνατία (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Θεσσαλονίκη). Μέσα από την παράσταση τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη γέννηση του ήρωα, τη ζωή του, τους άθλους του, την καθιέρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το θάνατό του και τέλος τη μετάβασή του στον Όλυμπο. Κάθε Κυριακή στις 11:30 & 15:00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 10€, οικογενειακό εισιτήριο 4 ατόμων 35€, ειδικές τιμές για ανέργους – πολύτεκνους. Για σχολεία, καθημερινά μετά από συνεννόηση στο τηλ. 2310-428027 (το κόστος του εισιτηρίου για τα σχολεία 6 ευρώ). 
  • Η Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει «Το Όνειρο του Σκιάχτρου» του Ευγένιου Τριβιζά στην αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ (πλ. Αριστοτέλους 10). Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη. Παραστάσεις: Κυριακή 21 Οκτωβρίου & κάθε Κυριακή από τις 18 Νοεμβρίου, στις 11.30 το πρωί. Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία. Τιμές εισιτηρίων:
  • γενική είσοδος 10€, οικογενειακό (4 άτομα) 30€, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 7€. Ισχύουν εισιτήρια του ΟΓΑ. Επικοινωνία 2310 222299.
  • Το Θέατρο Αριστοτέλειον και η Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν την παράσταση «Ο Εγωιστής Γίγαντας», βασισμένη στο έργο του ΄Οσκαρ Ουάιλντ. Μουσική Νίκος Ξανθούλης. Διασκευή- σκηνοθεσία Λένα Γεωργιάδου. Το έργο παίζεται κάθε Κυριακή, στις 11:30, στο Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη). Καθημερινές παραστάσεις δίνονται και για τα σχολεία κατόπιν συνεννοήσεως.
  • Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Σοφούλη παρουσιάζει το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», σε διασκευή για παιδιά από τον  Γιάννη Καλατζόπουλο. Σκηνοθεσία: Παυλίνα Χαρέλα. Κάθε Κυριακή στις 11:30, στο Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης), και καθημερινές παραστάσεις για σχολεία. Τηλ. επικοινωνίας 2310 423925.Τιμή εισιτηρίου 10€.
  • Κουκλοθέατρο στη ΧΑΝΘ, κάθε Κυριακή στις 12.00. Τον Οκτώβριο το έργο «Ο Φασουλής και η μάγισσα Μπαχλεβιτσα» και το Νοέμβριο το έργο «Ο Φασουλής και οι πειρατές». Ερμηνεία – κατασκευή κούκλας, σκηνικών Λίτσα και Χριστίνα Μπήτιου. Τιμή εισιτηρίου € 6. Παραστάσεις για νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς δίνονται τις καθημερινές, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (2310 241 007 και 6936985171).
ΧΟΡΟΣ
  • Δεκαέξι χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επανέρχεται στην πόλη με το έργο του «Πρώτη ‘Υλη», που παρουσιάζεται στο πλαίσιο των 47ων «Δημητρίων». Οι παραστάσεις ανεβαίνουν στην Αποθήκη 15 του Λιμανιού, έως τις 20 Οκτωβρίου, με ώρα έναρξης 21.00. Η «Πρώτη Ύλη» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2012 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Το έργο, μετά από τις παραστάσεις της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί στο EMPAC (Experimental Media and Performing Arts Center) της Νέας Υόρκης. Δημιουργία Δημήτρης Παπαϊωάννου. Ερμηνεύουν Δημήτρης Παπαϊωάννου + Tadeu Liesenfeld. Τιμές εισιτηρίων 20 ευρώ και 10 ευρώ (μειωμένο).


ΜΟΥΣΙΚΗ

  • Οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Σταρόβας και Ζηνοβία Αρβανιτίδη, απόψε από τις 9, στο Thea Rock Bar (Κουντουριώτου 107, Νέοι Επιβάτες Θεσσαλονίκης). Τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ. 
  • Οι David Lynch και Κώστας Μαγγίνας, σήμερα και αύριο (18 και 19 Οκτωβρίου) στις 21.30, στο Spitimou.Groundfloor (Φράγκων 3, Θεσσαλονίκη). Είσοδος ελεύθερη, τιμή ανάλογα με την κατανάλωση.
  • Ρα ΔΥΟ φωνο: Μία μουσικοθεατρική παράσταση, που πραγματεύεται την εξέλιξη ενός έρωτα, εξιστορώντας τον μέσα από στίχους και μελωδίες τραγουδιών του ελληνικού ρετρό, απόψε από τις 9, στο Coq Au Zen (Βαλαωρίτου 37, Θεσσαλονίκη). Κατερίνα Δούκα τραγούδι, Σταμάτης Πασόπουλος μπαγιάν.  Σκηνοθεσία Σοφία Καρακάτζα. Είσοδος ελεύθερη, τιμή ανάλογα με την κατανάλωση.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

  • Ολοκληρώνεται σήμερα το συνέδριο με θέμα «Το ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη» που διοργανώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Το συνέδριο πραγματοποιείται στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου (9:00 - 20:30). Είσοδος ελεύθερη. Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου στο link: https://docs.google.com/file/d/0B9_g17oUSOHdTWN0M2xKUW01QVk/edit 
  • Ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο φορέας «Θεσσαλονίκη 2012» διοργανώνουν, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο, διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Θεσσαλονίκη: μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Το συνέδριο αρχίζει σήμερα, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου (έναρξη στις 19.00), και θα ολοκληρωθεί στις 21 του μήνα, στο Συνεδριακό και Επιστημονικό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης»). Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του συνεδρίου στο link: https://docs.google.com/file/d/0B9_g17oUSOHdbVBoRnpRVm4wanc/edit
  • Το ΟΞΥΓΟΝΟ γιορτάζει τα 200 χρόνια από την πρώτη έκδοση των παραμυθιών των Αδερφών Γκριμ, οργανώνοντας έναν κύκλο απογευματινών αφηγήσεων λιγότερο και περισσότερο γνωστών παραμυθιών. «Το μαγικό κουτί των παραμυθιών»: Φθινοπωρινά απογεύματα με τους Αδερφούς Γκριμ «ανοίγει» κάθε Πέμπτη στις 6:30 το απόγευμα, στην παιδική γωνιά του ΟΞΥΓΟΝΟΥ (Ολύμπου 81 Θεσσαλονίκη), έως και τις 13 Δεκεμβρίου (εκτός της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου). Η εκδήλωση διαρκεί μία ώρα. Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2310 26 00 85.
  • Έκθεση με θέμα «Το Εργατικό – Συνδικαλιστικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης μέσα από το ιστορικό αρχείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και των σωματείων του» στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Την έκθεση διοργανώνουν το ΚΙΘ σε συνεργασία με το ΕΚΘ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Διάρκεια έκθεσης έως 4 Νοεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 2310 264668, 2310  274167. 
  • Έκθεση παραδοσιακής μικρασιάτικης φορεσιάς  διοργανώνει η 3η Δημοτική Κοινότητα στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Άνω Πόλης (Πλατεία Ρομφέη - Κρίσπου 7), με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η έκθεση θα  διαρκέσει από τις 12 – 21 Οκτωβρίου 2012, με ώρες λειτουργίας  10:00 – 13:00 και 18:00 – 21:00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Εκδηλώσεις στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3, περιοχή Ντεπώ). Σήμερα, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, στις 20.30. Εκδήλωση τιμής στη μνήμη του αείμνηστου παιδαγωγού και γλωσσολόγου Χρίστου Τσολάκη. «Εζήτησα να ξυπνήσω ψυχές». Προβολή ντοκιμαντέρ από τη σειρά «Ο Αιώνας της Θεσσαλονίκης» της ΕΡΤ3. Διοργανώνεται σε συνεργασία με την ΕΡΤ3. Αίθουσα Θεάτρου. Ακόμη, έκθεση έργων των Θάλειας Φλωρά - Καραβία, Κενάν Μεσαρέ, Γιώργου Ροϊλού, Γιώργου Στρατηγού, Λυκούργου Κογιεβίνα, με σκηνές των Βαλκανικών πολέμων και πορτρέτα προσωπικοτήτων με σημαντικό ρόλο. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γ’ Σώμα Στρατού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «2012: 100 χρόνια ελεύθερη Θεσσαλονίκη». Διάρκεια έως 28 Οκτωβρίου. Αίθουσες Α’ και Β΄ Εικαστικών Εκδηλώσεων 5ου ορόφου. Ακόμη, έκθεση παλιών παιδικών παιχνιδιών από τη συλλογή του παλαιοπώλη– συλλέκτη Γιάννη Βαβάτση. Διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «2012: 100 χρόνια ελεύθερη Θεσσαλονίκη» και θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου. Αίθουσα Εικαστικών Εκδηλώσεων 6ου ορόφου. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
«ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΒΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»
Έως τις 27 Ιανουαρίου 2013, οι εκθέσεις με το γενικό τίτλο «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη», που διοργανώνονται και φιλοξενούνται από τα μουσεία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης»  (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης). Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Μουσείο του Λούβρου, καθώς και των 47ων «Δημητρίων» και του εορτασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης «Θεσσαλονίκη 1912 – 2012». Οι εκθέσεις:
  •  «Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας», Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-18.00. Εισιτήρια: 5€ γενικής εισόδου. Ισχύουν ατέλειες. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ  www.teloglion.gr.
  • «Από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο και τον Κοραή: Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και ο Διαφωτισμός», Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30 - 18:00, Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00, Κυριακή 9:00 - 16:00 (Το ωράριο λειτουργίας ενδέχεται να τροποποιηθεί κατά τη χειμερινή περίοδο). Εισιτήρια: 6€ γενικής εισόδου, 8€ ενιαίο εισιτήριο, περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, 4€ μειωμένο ενιαίο, 3€ μειωμένο. Ισχύουν ατέλειες. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ www.amth.gr
  • Nan Goldin “Scopophilia”, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη 10:00-18:00, Τετάρτη 10:00-22:00, Πέμπτη. 10:00-18:00, Παρασκευή 10:00-19:00, Σάββατο.10:00-18:00, Κυριακή 10:00-15:0. Εισιτήρια: 4€ γενικής εισόδου, 2€ μειωμένο και φοιτητικό. Ισχύουν ατέλειες. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ www.mmca.org.gr 
  • «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice & Jean Christophe Ballot», Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00. Εισιτήρια: 3€ γενικής εισόδου, 1,5€ μειωμένο και σχολικό, 1€ ομαδικό. Ισχύουν ατέλειες. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ www.greekstatemuseum.com 
  • «Η λειψανοθήκη του “Αληθούς Σταυρού”», Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 9:00-16:00 (Εισιτήρια: 4€ γενικής εισόδου, 2€ μειωμένο. Ισχύουν ατέλειες. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ www.mbp.gr Οι εκθέσεις συνοδεύονται από σχετικούς δίγλωσσους (ελληνικά-γαλλικά) καταλόγους και πλαισιώνονται από εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και παράλληλες δράσεις. Όλο το υλικό βρίσκεται στο link http://tiny.cc/5M-Louvre, το οποίο θα εμπλουτίζεται και θα αποστέλλεται τακτικά από τα 5 μουσεία για τις εκθέσεις τους αντίστοιχα.


ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

  • «Καθόλου τυχαία μαζί» είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας που παρουσιάζει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έως τις 27 Οκτωβρίου, στον εκθεσιακό χώρο «Γενί Τζαμί» (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο – οδός Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη). Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Boris Kramaric (Κροατία), Dubravka Lazic (Σερβία), Elcin Acun (Τουρκία), Murat Haner (Τουρκία), Derya Kilic (Τουρκία), Seckin Tercan (Τουρκία),  Βιβή Δασκαλοπούλου, Δημήτρης Ζωγράφος, Αργύρης Λιαπόπουλος, Μάνος Χρυσοβέργης, Έλενα Γανδά, Ελπίδα Κάτσικα, Ιορδάνης Στυλίδης και Ανδρέας Σκρέλη. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Aspects of Balkan Photography. Νέα διαδρομή σε καιρούς κρίσης. Θεσσαλονίκη 2012». Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:00 – 18:00. Είσοδος ελεύθερη. 
  • Ο εκθεσιακός χώρος Kalos & Klio SHOWROOM παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Lola Nikolaou Gallery,  μία πρώτη συλλεκτική έκθεση, από ιδιωτικές συλλογές, έργων οχτώ διεθνώς  αναγνωρισμένων ελλήνων καλλιτεχνών: Αλέξης Ακριθάκης, Γιάννης Γαϊτης,  Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Όπυ Ζούνη, Νίκος Κεσσανλής, Δημήτρης Κοντός, Ναυσικά Πάστρα. Χώρος Kalos & Klio showroom (Τσιμισκή 96, Θεσσαλονίκη). Εγκαίνια σήμερα, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, στις 19.00. Διάρκεια έκθεσης έως 10 Νοεμβρίου. Ημέρες και ώρες λειτουργίας Δευτέρα - Παρασκευή: 17:00–21:00, Σάββατο: 11:00-14:00. Είσοδος ελεύθερη. 
  • Ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση βυζαντινής ζωγραφικής με τίτλο «1912 – Πρόσωπα και εικόνες» στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93). Η έκθεση πραγματεύεται την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη ματιά 10 σύγχρονων εικαστικών δημιουργών που αποτυπώνουν στον καμβά τους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες, γεγονότα και συναισθήματα, με διάφορα υλικά και τεχνικές ο καθένας, αλλά με κοινή συνισταμένη τη βυζαντινή τεχνοτροπία. Διάρκεια έκθεσης έως τις 30 Οκτωβρίου. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:00 - 18:00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Έκθεση «Χρόνος / Zaman / Στιγμές από την Τουρκία» έως τις 22 Οκτωβρίου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Την έκθεση διοργανώνουν το μουσείο και ο εκδοτικός οργανισμός «Zaman» της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό οπτικό ταξίδι στη γειτονική μας χώρα, μέσα από τη ματιά διεθνών φωτογράφων που ταξίδεψαν στην πολυπολιτισμική Ανατολία. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της PhotoBiennale και του προγράμματος «Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, έργα της έκθεσης παρουσιάζονται στον εξωτερικό χώρο, στην άκρη της Α’ Προβλήτας του ΟΛΘ, πίσω από την Αποθήκη Δ’. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Κυριακή 11.00-19.00, Παρασκευή-Σάββατο 11.00-21.00. Τιμή εισιτηρίου: 2 € (γενική είσοδος), 1 € (μειωμένο), 0,50 € (ομαδικές επισκέψεις).
  • Την έκθεση «Η Δύση της Ανατολής, ο αιώνας που διαμόρφωσε τη Θεσσαλονίκη του 1912» παρουσιάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Η έκθεση βασίζεται στις συλλογές καρτποστάλ του Άγγελου Παπαϊωάννου και του Ελληνικού Λογοτεχνικού & Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ) και υφαίνεται πάνω στο διεθνές ιστορικό πλαίσιο του 19ου αιώνα. Παρουσιάζεται και μια άγνωστη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης από τη συλλογή Δέλλιου –η παλιότερη, πιθανόν, φωτογραφία της πόλης– καθώς και ένα δρώμενο, εμπνευσμένο από τις ενδυμασίες των τελών 19ου – αρχών 20ού αιώνα, που θα επαναλαμβάνεται κάθε Τετάρτη. Ο τίτλος «Η Δύση της Ανατολής» οφείλεται στο ομότιτλο βιβλίο της Έλλης Σκοπετέα. Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108). Διάρκεια έκθεσης έως τις 18 Νοεμβρίου 2012. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη 9:00-16:00, Τετάρτη & Πέμπτη 14:00-21:00, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00. Είσοδος ελεύθερη. Για ομαδικές επισκέψεις καλέστε στο 2310 295.170-1).
  • Έκθεση του γερμανού καλλιτέχνη Mischa Kuball «Platon's Mirror», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης), έως  τις 25 Οκτωβρίου. Η Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους δεκαπέντε σταθμούς της διεθνούς περιοδείας της έκθεσης «Platon's Mirror» που είναι ενταγμένη στο «Φεστιβάλ των Αοράτων Πόλεων – μια Κοσμογραφία» (συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης). Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10.00-18.00.  Γενική είσοδος 3 ευρώ, μειωμένα εισιτήρια 1,50 ευρώ, ομαδικά εισιτήρια 1 ευρώ. 
  • Το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2012 παρουσιάζει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου την έκθεση «Ελαιώνας / Zeitenlik - Ιεροσπουδαστήριο Μονής Λαζαριστών». Φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και παράλληλες εκδηλώσεις επιδιώκουν να γνωρίσει το κοινό της Θεσσαλονίκης το σημαντικό αυτό κτίριο και τη μακρά ιστορία του που συνδέεται άμεσα με την ιστορία της πόλης. Έρευνα, επιμέλεια έκθεσης, κείμενα Σπύρος Λαζαρίδης. Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης). Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα με Παρασκευή 18:00 - 21:00, Σάββατο & Κυριακή 11:00 - 13:00 & 18:00 - 21:00. Για επισκέψεις σχολείων πληροφορίες στο 2310 589 200.Είσοδος ελεύθερη. 
  • «Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης» είναι το θέμα της έκθεσης που παρουσιάζει το Α.Π.Θ., σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, έως τις 8 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου (Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη). Τα σπάνια εκθέματα, τα περισσότερα εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά, προέρχονται από τις Συλλογές των: Βασίλη Βασιακώστα, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου, Σάββα Δεμερτζή, Γιώργου Θωμαρέη, Οικογένειας Καλφαγιάν, Μανώλη Κανδυλάκη, Παναγιώτη Κόκκα, Γιώργου Κωνσταντινίδη, Γιάννη Μέγα, Βασίλη Νικόλτσιου, Άγγελου Παπαϊωάννου, Γιώργου Πατιερίδη, Κώστα Σταμάτη, Δημήτρη Τακά, Αλέξανδρου & Λένας Χαΐτογλου. Η έκθεση είναι διαδραστική και υποστηρίζεται με οπτικοακουστικές παραγωγές. Τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή 09.00 - 16.00. Τιμή εισιτηρίου:  4€, 2€ (μειωμένο). 
  • «Incantadas» (Μαγεμένες): μία  εγκατάσταση σύγχρονων ιχνογραφημάτων μνημειακού χαρακτήρα, βασισμένων στην απεικόνιση της πολιτιστικής παράδοσης της Μακεδονίας, των καλλιτεχνών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Γρανάδας  Asunción Jódar και Ricardo Marín Viadel, στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη). Η εγκατάσταση αυτή περιλαμβάνει περισσότερα από εξήντα ιχνογραφήματα μνημειακού χαρακτήρα, ύψους περίπου ενάμιση μέτρου, που παρουσιάζονται σε μορφή διαλόγου με τα έργα τέχνης του μουσείου και με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μοντέρνου κτιρίου. Το ερευνητικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα Incantadas έχει οργανωθεί από κοινού από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Βυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών Γράναδας και το Πανεπιστήμιο Γρανάδας, με στόχο τη συνύπαρξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και της αρχαίας καλλιτεχνικής κληρονομιάς. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30 - 18:00,  Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00, Κυριακή 9:00 - 16:00. Τιμή εισιτηρίου: 6€, 4€ (μειωμένο). 
  • Έκθεση «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χώρο», στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη), έως τις 31 Δεκεμβρίου. Σε συνεργασία με: 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Εβραϊκό Μουσείο, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30 - 18:00, Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00, Κυριακή 9:00 - 16:00. Τιμή εισιτηρίου: 6€, 4€ (μειωμένο). 
  • Η γκαλερί «Ζήνα Αθανασιάδου» (Π. Π. Γερμανού 5, Θεσσαλονίκη) παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση – εγκατάσταση του Ανδρέα Αγγελιδάκη στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Φανταστικές Λύσεις». Διάρκεια έκθεσης έως τις 5 Νοεμβρίου. Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.30 – 14.00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 – 14.00 & 17.30 – 21.00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Η έκθεση Fine, στην γκαλερί TinT (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη), έως τις 27 Οκτωβρίου. Συμμετέχουν η Λένα Αθανασοπούλου, ο Νίκος Αλεξίου, o Γρηγόρης Γκρόζος, ο Χρήστος Δεληδήμος, η Μαρία Κριαρά, ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης, η Νίνα Παπακωνσταντίνου, o Βασίλης Πασπάλης και ο Στρατής Ταυλαρίδης. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12:00–15:00 & 18:00-21:00, Τετάρτη, Σάββατο 12:00–15:00. Είσοδος ελεύθερη.
  • H Myrό Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου) παρουσιάζει την έκθεση – project της εικαστικής ομάδας TeeToTuM «Women in R.E.D.» (Reinvent Environmental Dimension) έως τις 27 Οκτωβρίου. Εκτίθενται έργα 11 καλλιτέχνιδων που βιώνουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους την κρίση, γεγονός που αποτυπώνεται στο έργο τους. Ημέρες και ώρες λειτουργία: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00-14.00 & 17 .00-21.00, Τετάρτη & Σάββατο 11.00 - 15.00. Είσοδος ελεύθερη. 
  • Έκθεση «Red line» στον χΩρο 18 (Χρυσοστόμου Σμύρνης 18, Θεσσαλονίκη). Συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες της ομάδας 3/2 Βασίλης Βλασταράς, Δημήτρης Ζουρούδης, Νικόλας Μπλιάτκας, Σταύρος Παναγιωτάκης και Γιάννης Σκαλτσάς, οι οποίοι μέσα από τον τίτλο Red line αποδίδουν τον χαρακτήρα και τα χαρακτηριστικά της εποχής που διανύουμε. Διάρκεια έως τις 25 Οκτωβρίου. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18.30 - 21.00, Τετάρτη & Σάββατο: 12.00 - 15.00. Είσοδος ελεύθερη.