Το ΑΠΘ γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας και για πρώτη φορά ο εορτασμός θα γίνει εκτός του πανεπιστημίου! >>>

Συγκεκριμένα, η τελετή θα γίνει στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, στις 18.30.
 Σε ανακοίνωσή τους οι Πρυτανικές Αρχές αναφέρουν, μεταξύ άλλων: 
«Το έτος 2012 το αναμέναμε εδώ και χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Εύλογος ο συμβολισμός του, μεγάλη η σημασία του. 
Τελικά, προέκυψε εν μέσω μιας οδυνηρής κρίσης, εφάμιλλης ίσως με εκείνη του 1921, όταν η συμπλήρωση τότε ενός αιώνα από την έναρξη του Αγώνα Ανεξαρτησίας έτυχε να συμπέσει χρονικά με την πλέον αποφασιστική καμπή της ελληνικής εκστρατείας στη Μικρά Ασία. 
Ίσως αυτή να είναι η μοίρα των μεγάλων επετείων, όχι για να υποβαθμισθεί το ενδιαφέρον γύρω από αυτές, αλλά, αντίθετα, προκειμένου μέσα από τον πόνο, μέσα από τον σπαραγμό να αναδειχθεί ανάγλυφα και σε όλο του το μεγαλείο το μήνυμα που αποπνέουν για τις γενιές που έπονται» και τονίζουν: 
«Η πραγματοποίηση της τελετής διαθέτει, τη φορά αυτή και μια επιπρόσθετη διάσταση. Στέλνει μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία πως το ΑΠΘ, παρά τα τεράστια οικονομικά -και όχι μόνο- προβλήματα που αντιμετωπίζει και τον αδυσώπητο πόλεμο, τον οποίο υφίσταται σε καθημερινή πλέον κλίμακα, εξακολουθεί να αγωνίζεται με σθένος και καταφέρνει να παραμένει όρθιο. Ότι ως φορέας παραγωγής και διάδοσης της γνώσης ξέρει να τιμά δεόντως την ιστορική κληρονομιά και να τη μετουσιώνει σε μήνυμα ελπίδας και προοπτικής».