Ο Ζοσέ Μουρίνιο θεωρεί πως ο τρόπος παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα δεν αποτελεί πλέον παράδειγμα για να ακολουθήσει κάποιος, αφού δεν κατέκτησε κάποιο σημαντικό τίτλο πέρυσι, ενώ επανέλαβε την επιθυμία του να κατακτήσει ο Κριστιάνο Ρονάλντο τη «Χρυσή Μπάλα».«Πιστεύω πως έχει έρθει η στιγμή ο κόσμος να μιλάει λιγότερο για την Μπαρτσελόνα και δεν θα γίνονται πλέον συγκρίσεις με τον τρόπο παιχνιδιού της. Γιατί να μιλά κάποιος για την Μπαρτσελόνα; Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η πρωταθλήτρια στην Ισπανία και η Τσέλσι είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αυτή την στιγμή η Μπαρτσελόνα δεν είναι τίποτα από τα δύο», δήλωσε αρχικώς ο Πορτογάλος τεχνικός στο γαλλικό περιοδικό «France Football», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «goal.com» και στη συνέχεια τόνισε πως προτιμά διαφορετικό τρόπου παιχνιδιού:

«Η Μπαρτσελόνα έχει κερδίσει πολλούς τίτλους και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον, όμως προτιμώ την φιλοσοφία της Ρεάλ. Ημασταν πολύ αποτελεσματικοί την προηγούμενη σεζόν και παίξαμε θεαματικό ποδόσφαιρο. Απολαμβάνω τον τρόπο παιχνιδιού της Ρεάλ. Δεν έχει γεννηθεί ακόμη ο άνθρωπος που θα με πείσει ότι ένα στυλ παιχνιδιού είναι πιο ελκυστικό από τα άλλα», ενώ επανέλαβε πως ο Κριστιάνο Ρονάλντο πρέπει να κερδίσει τη «Χρυσή Μπάλα» αντί για τον Λιονέλ Μέσι:

«Μέσι και Ρονάλντο είναι σε διαφορετικό επίπεδο από όλους τους υπόλοιπους. Ο Κριστιάνο όμως δεν είχε ίσο την περασμένη σεζόν. Κέρδισε την Primera Division και έσπασε διάφορα ρεκόρ. Επιπλέον, έφτασε στα ημιτελικά του Euro 2012 με μία ομάδα που δεν ήταν αναμενόμενο να φτάσει τόσο μακριά. Εάν όμως την κερδίσει ο Μέσι, θα το σεβαστώ και δεν θα πω ξανά κουβέντα γι' αυτό».